Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

everstiluutnantti
Viljo Laakso

Viljo Aukusti Laakso 1895− 1950

SA-kuva

 

 

Viimeinen Mannerheim-risti

Puujalka-Laakso

 

Suomalainen rykmentti etenee vetäytyvien saksalaisten perässä kohti Yli-Muoniota vuoden 1944 syksyllä. Vihollinen on pysähtynyt pienelle joelle, tulitus vastarannalta on kiivasta.

Suomalaiset syöksyvät asemiin ja vastaavat tuleen. Tulitusta jatkuu pitkään, vihollinen ampuu myös tykistöllä. Yhtäkkiä takaa kuulu maastoauton ääni.

Paikalle pörhältää amfibioautollaan rykmentin komentaja, Puujalka-Laaksoksi sanottu Saksan jääkäri. Miehet pysäyttävät Laakson ja varoittavat vihollistulesta. Everstiluutnantti kuuntelee hetken.

”Eihän sieltä kukaan ammu”, Laakso ärähtää. ”Huviksenne paukuttelette.”

Komentaja painaa kaasua ja ajaa jokeen. Kyydissä istuva tulenjohtaja yrittää hypätä kyydistä.

”Istukaa pois vaan”, everstiluutnantti sanoo käskevästi. ”On siinä tilaa teillekin.”

Upseerit pääsevät vastarannalle.

”Sanoinhan minä, ettei täällä ole ketään”, Laakso huutaa vastarannalta.

 

 

Everstiluutnantti Viljo Laakso nimitettiin Lapin sodan ansioistaan viimeiseksi Mannerheim-ristin ritariksi vuoden 1945 keväällä. Ristin numero on 191.

Pohjois-Suomen sotaretkellä Laakso toimi jalkaväkirykmentti 8:n komentajana Tornionjokilaakson ankarissa taisteluissa saksalaisia vastaan loka- ja marraskuussa 1944. Se oli kenraalimajuri Pietari Ukko Autin vanha joukko-osasto, Tuntemattoman sotilaan rykmentti.

 

JOHTI YLLÄKKÖJÄ HENKILÖKOHTAISESTI

 

Laakson rykmentti eteni noin kaksisataa kilometriä kenraalimajuri Kaarlo Kylmä-Kalle Heiskasen Kiila-divisioonan kärkenä Ylitorniolta Palojoensuulle asti.

Mannerheim-ristin perustelujen mukaan rykmentti mursi lujaa vastarintaa tekevän vihollisen puolustusasemat, raivasi saksalaisten lukuisat murrokset ja voitti nopeasti monet luonnonesteet, joita vihollinen oli tehostanut runsailla miinoituksilla ja perusteellisilla hävityksillä.

”Erityisesti everstiluutnantti Laakso kunnostautui Kolarin ja Muonion kaksipäiväisissä taisteluissa, joissa viholliselle tuotettiin huomattavat tappiot”, kenraaliluutnantti Hjalmar Siilasvuo kirjoitti. Siilasvuo toimi Lapin sodassa suomalaisten joukkojen komentajana.

”Everstiluutnantti Laakso johti henkilökohtaisesti ylläköt Sieppijärven, Kihlangin, Kangasjärven ja Yli-Muonion kyliin. Näin suomalaiset onnistuivat pelastamaan kylät vihollisen tuhotöiltä.”

Sieppijärven kylä on Pellon ja Kolarin välissä. Lokakuun 21. päivänä Laakso johti ylläkköä tuhoamalla konepistoolillaan kylää sytyttävän polttopartion.

Yli-Muoniossa Laakso ylitti tykistön tulenjohtajan kanssa joen amfibiovaunullaan ja pääsi vastarannalla sijaitsevaan kylään. Yllättävästi avatulla tehokkaalla tykistötulella saatiin estetyksi kylän ennalta valmistettu tuhoaminen. Lapin oloissa arvokas selustatukikohta jäi rakennuksineen ehjänä suomalaisten haltuun.

”Everstiluutnantti Laakso loi rykmenttiinsä hyvän ja reippaan taisteluhengen, kenraaliluutnantti Siilasvuo jatkoi. ”Tämän hän saavutti esimerkillisellä johtajataidollaan sekä omalla tarmokkaalla ja pelottomalla esiintymisellään.”

”Hän tiedusteli aina henkilökohtaisesti etumaastossa ja seurasi hyökkäystä kärkiosien mukana, vieläpä usein niiden edelläkin.”

”Näillä teoillaan, joita lisäksi tuki tietoisuus hänen aikaisemmista urotöistään, hän saavutti alaistensa jakamattoman ihailun ja esimiestensä horjumattoman luottamuksen.”

Yksijalkainen 49-vuotias mies.

 

JÄÄKÄRIKSI SAKSAN

 

Tuleva Mannerheim-ristin ritari Viljo Aukusti Laakso syntyi elokuun 3. päivänä vuonna 1895 Hämeessä, Pälkäneellä. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijä Kalle Laakso ja Vilhelmiina o.s. Ojanen. Viljo Laakso kävi kansakoulun, jonka jälkeen hän toimi maanviljelijänä.

Vuoden 1915 syyskuussa Laakso lähti monen muun nuoren miehen tavoin Saksaan sotilaskoulutukseen, hän liittyi Preussin Jääkäripataljoona 27:ään. Laakso sai Saksassa jalkaväkikoulutuksen. Hän pärjäsi kouluja käymättömäksi mieheksi hyvin ja ylennettiin Hilfsgruppenführeriksi vuoden 1916 helmikuussa. Gruppenführeriksi, ryhmänjohtajaksi, hänet ylennettiin elokuussa 1917.

Laakso osallistui asemasotaan venäläisiä vastaan Misse-joella ja Riianlahden rannikkoasemissa sekä Aa-joen taisteluihin. Vuonna 1917 Laakso kävi Polangenin pommarikurssin ja Libaun sotasatamassa järjestetyn moottoriteknisen kurssin. Polangenin kurssilla opetettiin räjäytystekniikkaa, konekivääriammuntaa ja sabotaasia.

Viljo Laakso saapui marraskuun 1. päivänä 1917 aselaiva Equityn ensimmäisellä retkellä Suomeen. S/S Equity oli saksalaisten englantilaisilta kaappaama ja uudelleen sota-alukseksi varustama rahtihöyrylaiva.

Alus kuljetti aseita Suomeen ja sen mukana matkusti joukkueenjohtaja Juho Heiskasen johtama kahdeksanhenkinen jääkäreiden etukomennuskunta, kaikki Polangenin kurssilaisia. Lastina oli pienehkön vallankumouksen tykötarpeet, muun muassa 6 500 kivääriä ja niihin lähes kaksi miljoonaa patruunaa, kolomekymmentä konekivääriä, viisitasaa Mauser-pistoolia, 4 500 käsikranaattia, kahdeksan moottoripyörää ja 38 kirstullista räjähdysaineita.

Kaikki suomalaisten itsenäisyysaktivistien käyttöön. Tarpeen ne tulivatkin, monet suojeluskunnat joutuivat tulemaan toimeen haulikoilla, metsästyskivääreillä ja käsiaseilla.

 

LÄHTÖLAUKAUS LAIHIALLA

 

Suomeen saavuttuaan Laakso toimi ennen vuoden 1918 tammikuussa puhjennutta sotaa suojeluskuntien kouluttajana Vaasassa, Ylistarossa ja Laihialla. Hän johti Laihian suojeluskuntaa, kun se tammikuun 27. päivänä riisui venäläisten seitsemänkymmenen miehen varuskunnan aseista. Se oli lähtölaukaus, muilla paikkakunnilla seurattiin perässä. Mutta yllätys Laihialla ei ollut täydellinen, syntyi tulitaistelu, jossa Laakso menetti viisi miestä.

Viimeisenä päivänä tammikuuta koko Etelä-Pohjanmaa oli valkoisten hallussa, viisituhattavenäläistä oli riisuttu aseista. Saalis oli kahdeksantuhatta kivääriä, 34 konekivääriä, neljä kranaatinheitintä ja 37 tykkiä sekä suuri määrä ampumatarvikkeita.

Operaatio oli yllätys sekä venäläisten joukoille että suomalaisille punakaarteille. Valkoisilla ja kenraali Gustaf Mannerheimillä oli yhtäkkiä armeija Etelä-Pohjanmaalla.

”Kuolemaantuomitulta näyttänyt Suomi oli noussut ja antanut ensimmäisen iskunsa”, eversti Joose Hannula kirjoitti. Hannula toimi 1930-luvulla sotakorkeakoulun sotahistorian opettajana.

 

OULUN KAUTTA TAMPEREELLE

 

Samaan aikaan tilanne Pohjois-Pohjanmaalla kärjistyi, maakunnassa oli noin kolmetuhatta venäläistä, joista tuhat Oulussa. Ylipäällikkö kehotti suojeluskuntia riisumaan venäläiset aseista, mutta valkoisten joukkoja oli liian vähän. Niinpä Mannerheim joutui lähettämään Oulua kohti kuusi ja puolisataa aseistettua miestä. Myös Laakso osallistui Oulun valtaukseen.

Tilanne räjähti Oulussa helmikuun 2. päivänä, punaiset ja valkoiset ottivat yhteen. Oulussa taisteltiin katu kadulta. 33 valkoista ja 26 punaista kaatui. Venäläisiä joutui vangiksi tuhatsata miestä ja punaisia kahdeksansataa. Sotasaalis oli jälleen runsas, yli kaksituhatta kivääriä ja kommenen konekivääriä.

Vänrikiksi Laakso ylennettiin helmikuun 11. päivänä. Kuun puolivälistä lähtien hän palveli Vöyrin sotakoulun komppanianpäällikkönä ja osallistui komppaniansa mukana Vaskiveden, Kurun, Muroleen, Messukylän ja Uudenkylän taisteluihin sekä Tampereen valloitukseen.

Messukylän valtauksesta ei ensimmäisellä kerralla tullut mitään, yritys oli liian uhkarohkea. Mutta yritystä riitti. Hyökkäyksessä Vöyrin pataljoonaa komensi jääkäriluutnantti Armas Kohonen.

”Eteenpäin! kajahtaa hurjanrohkean jääkäriluutnantin käsky”, mukana ollut vöyrinkoululainen W.K. Latvala kertoi. ”Ja eteenpäin, yli laajan, kuutamoisen aukean seuraavat nuorukaiset jumailoimaansa johtajaa.”

”Mutta pian sankari saavuttaa matkansa pään. Miehestä mieheen alkaa kulkea viesti Kohonen kaatunut. Ilmoitus iskee raskaasti vöyriläisten mieleen.”

”Punaiset ovat todenneet hyökkääjän vähälukuisuuden, yhä tiheämmin viuhuvat luodit. Joukko harvenee pelottavasti, moni rohkea nuorokainen taistelee sinä yönä viimeisen taistelunsa.”

Laakso haavoittui lievästi toisessa hyökkäyksessä Messukylään maaliskuun 25. päivänä. Tampereen valtauksen jälkeen Vöyrin kurssi hajotettiin ja oppilaat korotettiin aliupseereiksi.

Laakso määrättiin huhtikuun 10. päivänä Vaasan rykmentin komppanianpäälliköksi. Hänet ylennettiin luutnantiksi huhtikuun 15. päivänä ja hän otti osaa Viipurin valloitukseen.

 

ARMEIJASSA JA SUOJELUSKUNNASSA

 

Sodan jälkeen vuoden 1918 heinäkuussa luutnantti Laakso siirrettiin joukkueenjohtajaksi Helsingin jalkaväkirykmenttiin, jonka nimi muutettiin myöhemmin Itämeren jalkaväkirykmentti 1:ksi. Tämän jälkeen Laakso palveli Sortavalassa rajakomppanian päällikkönä ja Savon jääkärirykmentin komppanianpäällikkönä.

Suojeluskunnat olivat jääneet toimintaan sodan jälkeen. Vuoden 1919 syyskuussa Laaksosta tuli jälleen suojeluskuntamies. Hän toimi Humppilan, Hattulan ja Leppävirran suojeluskuntien paikallispäällikkönä sekä Turun ja Etelä-Hämeen suojeluskuntapiirien aluepäällikkönä.

Vuonna 1920 luutnantti Viljo Laakso meni naimisiin Eva Rakel o.s. Karuksen kanssa. Pariskunnan ensimmäinen lapsi, vuonna 1920 syntynyt Eva, kuoli kaksivuotiaana. Pariskunnan toinen lapsi, Riia, syntyi vuonna 1927.

Vuoden 1928 maaliskuussa Laakso siirtyi takaisin armeijan palvelukseen. Hän toimi Tampereella konekiväärikomppanian nuorempana upseerina, aliupseerikoulun johtajana ja konekiväärikomppanian päällikkönä. Laakso suoritti yksityisesti viidennen luokan Viipurin reaalikoulussa. Joulukuussa hänet ylennettiin kapteeniksi.

Laakso kävi taistelukoulun komppanianpäällikkökurssin vuonna 1931. Elokuussa hänet määrättiin Viipuriin konekiväärikomppanian päälliköksi ja 1933 Poriin komppanian ja myöhemmin konekiväärikomppanian päälliköksi.

Vuonna 1935 Laakso jatkoi opintojaan taistelukoulussa, jossa hän suoritti konekivääri- ja kranaatinheitinkurssin.

 

TALVISOTA SUMMASSA

 

Talvisotaan kapteeni ja myöhemmin majuri Viljo Laakso osallistui eversti Kaarlo Vaalan jalkaväkirykmentti 13:n kolmannen pataljoonan komentajana.

Pataljoonan lähettiupseerina ja myöhemmin Laakson adjutanttina toimi reservin vänrikki Gunnar Laatio. Rajalle lähdettiin Turusta lokakuun 14. päivänä. Viipurin asemalla vänrikki Laatio ilmeisesti komensi vanhoja kavereitaan liian kiltisti.

”Jos sinä poika et saa kuria ja järjestystä säilymään ja osaa käskeä, miten sinä sitten pystyt käskemään, kun tulee tiukka paikka ja luodit vinkuvat?” jääkärikapteeni Laakso opetti.

”No, kyllä minä kerrasta opin”, Laatio kertoi. ”Huomasin myös, että reilua käskyä pidetään luonnollisena.”

Jalkaväkirykmentti 13 siirtyi Summaan Lähteen lohkolle. Minkäänlaisia taisteluasemia ei ollut.

”Siinä sitten ryhdyimme rakentamaan sitä kuuluisaa Mannerheim-linjaa, joka Neuvostoliiton mukaan oli vahvempi kuin ranskalaisten kuuluisa Maginot-linja”, Laatio kertoi. ”Todellisuudessa siinä oli kaivamamme taisteluhaudat ja niiden edessä piikkilankaratsut tai piikkilanka-aitaa. Sekä tietysti uskossaan vahva, heikosti aseistettu suomalainen sotilas.”

Talvisota alkoi marraskuun 30. päivänä.

 

ANTOI VIELÄ ASEITAKIN

 

Laakson pataljoona piti asemansa koko joulukuun rankkojen taistelujen ajan. Naapurirykmentin pataljoonankomentajana oli toinen tuleva Mannerheim-ristin ritari, jääkärikapteeni Auno Kuiri.

”Laakson ja Kuirin keskustelua oli mukava kuulla”, Laatio kertoi. Ankaran taistelupäivän jälkeen Kuiri soitti Laaksolle.

”Miten teillä oikein hurisee, kun oli niin kauhea meteli?” Kuiri kysyi.

”Oli vähän erimielisyyttä näistä asemista”, Laakso vastasi. ”Mutta lopulta sovittiin, että me pidämme ne. Naapuri antoi vielä muutaman autokuorman aseitakin.”

Laakson pataljoona pääsi tammikuussa lepoon, varustelutöihin. Venäläisten suurhyökkäys Summassa alkoi helmikuun 1. päivänä. Tykistövalmisteluun oli varattu yli neljäsataa tykkiä. Panssarivoimien tukemaa hyökkäystä kesti kolme päivää, mutta suomalaisten linjat pitivät. Helmikuun 5. päivänä hyökkäys jatkui entistä voimakkaampana.

Venäläiset saavuttivat panssarivaunujen tukemana ratkaisevan läpimurron Lähteentien kaistalla helmikuun 11. päivänä. Suomalaisilla joukoilla ei ollut riittävästi panssarintorjunta-aseita eikä tykistön ammuksia. Puhumattakaan siitä, että joukkoja olisi ollut riittävästi.

”Pataljoona pääsi vielä aivan etulinjaan”, Laatio kertoi. ”Mutta panssareita paineli ohi molemmilta puolilta. Ei ollut aseita, millä niitä olisi häirinnyt. Ei halkoja eikä kasapanoksia, kuten aikaisemmin asemissa ollessamme.”

 

KOVAHERMOISIA MIEHIÄ

 

Laatio toimi kapteeni Viljo Laakson adjutanttina niin sanotussa Honkaniemen pysäkin taistelussa.

”Kun taistelu hiljeni ja jos vihollista ei näkynyt, Laaksolla oli tapana lähteä välimaastoon minun ja parin lähetin kanssa katselemaan”, Laatio kertoi. ”Tulimme torakanvihreään torppaan ja pistimme tupakaksi.”

Miehet istuivat jonkin aikaa ja sitten rysähti. Vihollinen oli ampunut torpasta nurkan pois. Kukaan ei kuitenkaan noussut ylös.

”Onpas kovahermoisia miehiä”, pataljoonankomentaja Laakso sanoi. ”Nyt kuitenkin lähdetään.”

Pataljoonan komentopaikka sijaitsi radan varressa noin sata metriä etulinjasta. Pataljoonan komentaja Laakso istui tapansa mukaan keinutuolissaan, kun ammus tuli seinästä läpi ja räjähti vastapäisessä seinässä. Yksi sirpale lensi Laakson päällä olevan nahkatakin olkapään läpi. Laakso ei saanut naarmuakaan.

”Rikkoivat parhaan takkini”, Laakso sanoi, otti takin yltään ja ryhtyi ompelemaan.

Armeijakunnan komentaja, kenraaliluutnantti Harald Öhquist kävi katsastamassa aikkoja.

”Ikävämpää paikkaa voi tuskin kuvitella kuin tämä soinen ja alava alue Mannerheim-linjalla, josta venäläiset yrittivät tosissaan läpi”, Öhquist kertoi. ”Mutta asemat pitivät.”

”Kautta Summan tiedettiin, kenellä siihen oli suurin ansio. Kapteeni Laakso oli kerrassaan uskomaton. Kuten vapaussodassakin, hän tuntui jälleen olevan täysin peloton.”

Öhquist keskusteli Suur-Perolla Laakson kanssa.

”Sama mies, joka joulukuun taistelujen aikana oli hevosenhoitajineen ja lähetteineen konepistooli kourassaan karkottanut hänen asemaansa tunkeutuneet venäläiset.!

Laakso kertoi Öhquistille Honkaniemen pysäkin taisteluista.

”Kuvaillessaan, miten venäläiset panssarivaunut konekivääreineen niittivät maahan hänen oivallisia miehiään, hän järkyttyi niin, että kyyneleet kihosivat silmiin.”

Laakso tuli tunnetuksi yhtenä Summan rintamaosan kyvykkäimmistä ja pelottomimmista pataljoonan komentajista. Hän haavoittui vakavasti etulinjassa Kärstilässä maaliskuun 4. päivänä. Adjutantti Laatio näki komentajansa paareilla ja oletti, että Laakso oli tajuton.

”Tähän taisi Laakson pataljoonan satu loppua”, Laatio sanoi surkealla äänellä.

Komentaja ei kuitenkaan ollut tajuton. ”Ei”, Laakso sanoi. ”Teidän on pojat pidettävä siitä huoli, ettei se lopu.”

Eikä se loppunut. Pataljoona taisteli talvisodan loppuun saakka. Talvisota päättyi maaliskuun 13. päivänä. Pataljoonasta oli noin kuusikymmentä miestä jäljellä.

Sotien välisenä aikana vammoistaan toipunut Laakso toimi pataljoonankomentajana sekä Varsinais-Suomen suojeluskuntapiirin aluepäällikkönä.

 

ESIMERKILLISELLÄ TAVALLA

 

Välirauhan aikana tehtiin myös esityksiä Mannerheim-ristin ritareiksi, jotka eivät kuitenkaan sellaisenaan toteutuneet. Ehdokkaita oli yhteensä 480, Viljo Laakso heidän joukossaan. Jatkosodan aikana tästä joukosta nimitettiin 19 Mannerheim-ristin ritaria.

Eversti Kaarlo Vaalan esityksessä todetaan, että majuri Laakso oli talvisodassa järjestänyt lohkonsa puolustuksen esimerkillisellä tavalla. Vaala toimi talvisodassa JR 13:n komentajana.

”Tämä ilmeni selvästi joulukuun torjuntataistelujen ja erityisesti panssarihyökkäysten aikana”, Vaala kirjoitti. ”Pataljoona suoritti huomiota herättävällä tavalla tehtävänsä torjuen vihollisen lukuisat hyökkäykset. Pataljoona sai runsaan sotasaaliin ja tuhosi useita hyökkäysvaunuja.”

Näissä taisteluissa majuri Laakso osoitti eversti Vaalan mukaan esimerkillistä järjestelykykyä, ainutlaatuista henkilökohtaista rohkeutta ja tarmoa. ”Erikoista neuvokkuutta ja rohkeutta majuri Laakso osoitti sekä torjunta- että vastaiskutaisteluissa kun JR 13 osallistui Näykkijärven ja Hinkajärven sekä sodan loppuvaiheessa Kärstilänjärven taisteluihin.”

 

POIKA, SE ALKAA TAAS

 

Reservin luutnantti Gunnar Laatio oli vuoden 1941 kesäkuussa kaivosharjoittelijana Outokummussa. Eräänä yönä vahtimestari tuli herättämään kansakoulun lattialla nukkuvaa Laatiota.

”Puhelimessa on joku hullu mies”, vahtimestari sanoi. ”Hän haluaa ehdottomasti keskustella luutnantti Laation kanssa, muille hän ei suostu sanomaan mitään.”

Vahtimestari neuvoi Laatiolle paikan, mistä puhelin löytyisi ja lainasi hänelle polkupyöränsä.

Puhelimessa oli jääkärimajuri Laakso. ”Poika, se alkaa taas!  Tule ensimmäisellä junalla Mellilään ja perusta siellä pataljoona. Minä tulen sitten myöhemmin.”

Laatio kokosi pataljoonan esikunnan. Hänet määrättiin myöhemmin Laakson adjutantiksi.

Hyökkäysvaiheen alussa Laakso toimi jalkaväkirykmentti 35:n kolmannen pataljoonan komentajana kenraaliluutnantti Paavo Talvelan kuudennen armeijakunnassa Äänislinnan tien suunnassa. Laakso oli etulinjan pataljoonankomentaja. Hän tuli tunnetuksi siitä, että hyökkäsi joukkojensa kärjessä, tuhosi panssarivaunuja ja vaikutti henkilökohtaisesti monen taistelun lopputulokseen.

Kun jalkaväkirykmentti 60:lle tarvittiin uutta komentajaa heinäkuun 22. päivänä ei siis ollut mikään ihme, että divisioonankomentaja, eversti Paavo Paalu, valitsi tehtävään majuri Laakson. Rykmentin komentajuus jäi kuitenkin lyhyeksi sillä Laakso haavoittui vakavasti ja menetti toisen jalkansa elokuun 3. päivänä. Samana päivänä hänet ylennettiin everstiluutnantiksi.

Edessä oli sairaalareissu ja toipumisloma. Loman jälkeen Laakso toimi jalkaväen koulutuskeskuksessa ja Varsinais-Suomen sotilaspiirissä.

 

KUTEN NÄET, MEITÄ TARVITAAN

 

Kesäkuun alussa vuonna 1944 luutnantti Gunnar Laatio oli Ruotsissa luovuttamassa diplomityötään Ruotsin kuninkaalliseen teknilliseen korkeakouluun.

”Olin menossa morsiameni kanssa Suomi-ystävän luo Skooneen”, Laatio kertoi. ”Junamatkalla sain kuulla, että puna-armeija oli aloittanut suurhyökkäyksen Kannaksella. Pyysin heti isäntiä kuuntelemaan Suomen radiolähetyksiä. Tieto vahvistui, jätin morsiameni sinne ja lähdin välittömästi paluumatkalle.”

Turussa Laatio tapasi Puujalka-Laakson, joka taas oli mukana oikeassa sodassa, hänet oli nimitetty jalkaväkirykmentti 8:n komentajaksi.

”Kuten näet, meitä tarvitaan”, Laakso sanoi.

Laatio sai Laaksolta litterat rintamalle ja molemmat lähtivät Karjalankannakselle torjumaan venäläisten suurhyökkäystä. JR 8:n tehtävät eivät  kuitenkaan loppuneet tähän, vielä oli lähdettävä Lappiin sotimaan saksalaisia vastaan.

Siitä tuli Mannerheim-risti numero 191.

Lapin sodan jälkeen Viljo Laakso toimi Seinäjoen ja Kankaanpään sotilaspiirien komentajana vuosina 1947−1948, jonka jälkeen hän erosi vakinaisesta palveluksesta. Vuonna 1948 Laakso ja hänen vaimonsa erosivat. Laakso solmi uuden avioliiton Leea Eliisa o.s. Hautamäen kanssa.

Mannerheim-ristin ritari Viljo Laakso kuoli verenmyrkytykseen keskussotilassairaala Tilkassa syyskuun 30. päivänä vuonna 1950. Hänet on haudattu Vanhalle hautausmaalle Renkoon.

 

Teksti: Robert Brantberg 2001, 2009

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

Sivun alkuun

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat