Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Sanottua

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Talvisota

Sivukartta

 

Gunnar Laatio

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Suuret suomalaiset

sotasankarit

240 sivua

suurikokoinen, kuvitettu

Revontuli 2007

Robert Brantberg
Suuret suomalaiset sotasankarit

Gunnar Laatio

 

 

Kansanedustaja ja vuori-insinööri Gunnar Laatio

Talvisodan vänrikki

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen marraskuun 30. päivänä vuonna 1939. Suomen armeija oli heikosti varustautunut, mutta miehet olivat kuitenkin linjassa. Heidät oli kutsuttu Ylimääräisiin harjoituksiin jo lokakuun alkupuoliskolla. Asemia rakennettiin vielä kuumeisesti.

− Asemantekovaiheessa olin ensimmäisen kerran todellisessa suojeluksessa ylemmältä taholta, talvisodan vänrikki Gunnar Laatio sanoo.

− Olin johtamassa korsuhirsien kaatoporukkaa. Puna-armeijan tähystyspallo oli edessämme. Kuulin tykistön lähtölaukaukset ja vaistosin, että olimme iskun kohteena.

− Karjuin pojat juoksuun pois paikalta mutta itse en huomannut lähteä ja jäin iskun keskelle. Räjähdysten voimasta lentelin ilmaan ja putosin jäätyneeseen maahan monta kertaa.

− Huomasin, että olin hengissä ja ihme kyllä muuten ehjänä, paitsi että kainaloni olivat ajettuneet niin pahasti, että jouduin pitämään kyynärpäitäni vaakasuorassa,  lentokoneasennossa.

 

− Oli tavattoman hyvä, että Stalin antoi meidän käydä tätä YH:ta niin pitkään. Onneksi Stalin oli myös tapattanut hyvin koulutetut suomalaiset puna-upseerit. Siitä saamme siis leikillisesti sanottuna olla “kiitollisia”.

− Onneksi Stalin myös uskoi vakoojiinsa, joiden mukaan ottaisimme iloisesti vastaan puna-armeijan vapauttajana.

Talvisotaan kesken opintojen

Talvisodan vänrikki Gunnar Laatio syntyi syyskuu 10. päivänä vuonna 1915 Turussa. Vanhemmat olivat makkaratehtailija Hjalmar Lindfors ja Anna-Maria o.s. Salonen.

Vuoden 1918 sodassa tehtailija Lindfors auttoi valkoisia, jonka seurauksena punaiset tuhosivat hänen kotinsa ja tehtaansa. Perhe lähti hevoskyydillä evakkoon Loimaalle. Isä ryhtyi autoilijaksi ja muutti myöhemmin Kanadaan, jossa hän loukkaantui ja myöhemmin kuoli vammoihinsa. Myös äiti kuoli vuonna 1932. Pariskunta jätti jälkeensä seitsemän lasta.

Samana vuonna Lindforsit muuttivat nimensä Laatioksi.

Gunnar Laatio oli tuolloin keskikoulussa. Hän pääsi asumaan setänsä perheeseen, joka oli lapseton. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Forssan yhteiskoulusta vuonna 1936. Hän suoritti asevelvollisuutensa Porin rykmentissä ja kävi reserviupseerikoulun 35. kurssin Haminassa.

Laatio lähti opiskelemaan geologiaa Helsingin yliopistoon ja osallistui Helsingin upseerisuojeluskunnan sekä Akateemisen karjalaseuran toimintaan. Laatio hyväksyttiin vuorimieskoulutukseen Teknilliseen korkeakouluun vuonna 1937. Ennen talvisotaa hän pääsi opintojensa puoliväliin, eli ehti suorittaa pikku-diplomin.

Opiskeluaikanaan Laation ei tarvinnut ottaa opintolainaa, vaan hän tienasi opiskelurahansa antamalla tunteja Teknisen koulun opiskelijoille.

Vuoden 1939 kesällä Laatio oli linnoitustöissä ja lokakuun 10. päivänä hänet kutsuttiin ylimääräisiin harjoituksiin Turkuun.

− Jo 14. päivänä lokakuuta lähdimme junalla Karjalankannakselle, Laatio sanoo. − Suojeluskuntalaisia tuli kenttäarmeijaan aseineen ja varusteineen, kuten minäkin, yli 60 000 miestä.

Tiukaksi upseeriksi piti oppia

Vänrikki Laatio määrättiin jalkaväkirykmentti 13:n kolmannen pataljoonan lähettiupseeriksi.

− Pataljoonan komentajana oli jääkärikapteeni Viljo Laakso, jonka kanssa lähdin vielä toiseen sotaan. Hän menetti vaikean haavoittumisen seurauksena toisen jalkansa ja häntä kutsuttiin Lapin sodassa Puujalka-Laaksoksi. Hänestä tuli jatkosodassa Mannerheim-ristin ritari.

− Olin junakuljetuksen päällikkö ja sain Viipurin asemalla neilikan karjalaismammalta niin kuin Sariolankin Talvisodan vänrikki.

Asemalla Laatio ilmeisesti komensi vanhoja kavereitaan liian kiltisti. − Jos sinä poika et saa kuria ja järjestystä säilymään ja osaa käskeä, miten sinä sitten pystyt käskemään, kun tulee tiukka paikka ja luodit vinkuvat, jääkärikapteeni Laakso opetti.

− No, kyllä minä kerrasta opin, Laatio sanoo. − Huomasin myös, että reilua käskyä pidetään luonnollisena.

Jalkaväkirykmentti 13 siirtyi Summaan Lähteen lohkolle. Minkäänlaisia taisteluasemia ei ollut.

− Siinä sitten ryhdyimme rakentamaan sitä kuuluisaa Mannerheim-linjaa, joka Neuvostoliiton mukaan oli vahvempi kuin ranskalaisten kuuluisa Maginot-linja. Todellisuudessa siinä oli kaivamamme taisteluhaudat ja niiden edessä piikkilankaratsut tai piikkilanka-aitaa. Sekä tietysti uskossaan vahva, heikosti aseistettu suomalainen sotilas.

Talvisota syttyi.

Divisioonasta tuli käsky siepata vanki. Pataljoonan komentaja Laakso antoi tehtävän Laatiolle.

− Otin kaveriksi vänrikki Hämäläisen ja kuusi miestä. Kävimme pitkällä linjojen takana, mutta vihollisia oli aina niin paljon yhdessä, ettei sieppaukseen ollut mahdollisuutta.

Kun partio oli palaamassa kohti omia asemia, miehet huomasivat vastaan tulevan partion. Omia vai vihollisia? − Kädet ylös, Laatio karjaisi.

Vihollinen ehti ampua ensin. − Mutta olimme maassa. Kun lähdimme rynnäkköön, saimme vangin.  Muista venäläisistä tuli vainajia. Sitten oli kiire, sillä takaa-ajo alkoi välittömästi. Tulimme omien asemiemme eteen. Omat ampuivat niin vietävästi vaikka olisi kuinka karjunut.

− Lopulta joku uskoi tuntevansa ääneni ja pääsimme omalle puolellemme. Korsussa vangille kertyi käteen melkoinen määrä voileipiä.

Yksi kranaatti pyynnöstä herkkänä

Tykistön ammukset olivat talvisodassa kortilla. Eräänä taistelupäivänä Laatio oli etulinjan komppanian korsussa, vihollinen oli päässyt taisteluhautaan.

Tulenjohtaja oli maastossa tapseja korjaamassa, mutta kun Laatio pyöräytti tulenjohtajan puhelinta, patterista vastattiin.

− Selitin tilanteen ja pyysin tulta suoraan asemiimme, Laatio sanoo.

Laatio kuuli tulikomennon. − Ammutaan yksi kranaatti, pyynnöstä, herkkänä.

− Vähissä olivat, Laatio sanoo. − Mutta oikeaan paikkaan menivät ja siitäkin selvittiin.

Naapurirykmentin pataljoonan komentajana oli toinen tuleva Mannerheim-ristin ritari, jääkärikapteeni Auno Kuiri.

− Laakson ja Kuirin keskustelua oli mukana kuulla, Laatio sanoo.

Ankaran taistelupäivän jälkeen Kuiri soitti Laaksolle.

− Miten teillä oikein hurisee, kun oli niin kauhea meteli? Kuiri kysyi.

− Oli vähän erimielisyyttä näistä asemista, Laakso vastasi. − Mutta lopulta sovittiin, että me pidämme ne. Naapuri antoi vielä muutaman autokuorman aseitakin.

Jalkaväkirykmentti 13:n kolmas pataljoona piti asemansa koko joulukuun ja pääsi tammikuussa lepoon, varustelutöihin. Venäläisten suurhyökkäys Summassa alkoi helmikuun 1. päivänä. Tykistövalmisteluun oli varattu yli neljäsataa tykkiä. Panssarivoimien tukemaa hyökkäystä kesti kolme päivää, mutta suomalaisten linjat pitivät.

Helmikuun 5. päivänä hyökkäys jatkui entistä voimakkaampana. Kuusi päivää myöhemmin venäläiset saavuttivat panssarivaunujen tukemana ratkaisevan läpimurron Lähteentien kaistalla. Suomalaisilla joukoilla ei ollut riittävästi panssarintorjunta-aseita eikä tykistön ammuksia. Puhumattakaan siitä, että joukkoja olisi ollut riittävästi.

− Laakson pataljoona pääsi vielä aivan etulinjaan, Laatio sanoo. − Mutta panssareita paineli ohi molemmilta puolilta. Ei ollut aseita, millä niitä olisi häirinnyt. Ei halkoja eikä kasapanoksia, kuten asemasodan aikana.

Et uskalla ampua suomalaista upseeria

Suomalaiset joutuivat vetäytymään niin sanottuun väliasemaan, joka kesti kaksitoista päivää. Helmikuun lopulla tappiot olivat suuret, eräänä päivänä Honkaniemessä osa naapuriyksikön porukasta jätti luvatta etulinjan. Laatio oli koko rintamaosan vastaava komentaja.

− Sain käskyn hakea livohkaan lähteneet takaisin, Laatio sanoo. − Lähdin lähettieni kanssa matkaan. Hetken hiihdettyämme suhahti ja olimme kaatua paineesta. Välistämme oli lentänyt kahdeksan tuuman ammus joka oli puoli metriä latumme vieressä suutarina. Eipä olisi ollut mitään kotiin lähetettäväksi. Se oli niitä suojeluksia, joita minulla oli talvisodassa useita.

− Tulimme metsikköön, josta kuului ääniä. Siellähän ne livohkaan lähtijät olivat.

− Ylös ja takaisin linjaan! Laatio komensi.

Eräs mies osoitti konepistoolillaan Laatiota. − En lähde!

Myös Laation partiolla oli konepistoolit valmiina. − Et uskalla ampua suomalaista upseeria, kun et uskaltanut ampua ryssiäkään, Laatio sanoi. −  Ase alas ja liikkeelle.

Näin myös tapahtui.

− Viimeiset päivät olivat todella vaikeat, Laatio sanoo.

− Olimme maaliskuun 13. päivän vastaisena yön kahlanneet edestakaisin järven yli yrittäessämme ajaa vihollisen takaisin Leitimon alueelta. Emme pystyneet siihen.

Aamulla kello 10.10 rykmentin komentaja, eversti Kaarlo Vaala soitti Laatiolle. − Kello yhdentoista jälkeen ei saa ampua!

− Meitä oli tosi vähän jäljellä, Laatio sanoo. − Kävin lähettieni kanssa sanomassa, ettei kello yhdentoista jälkeen saa ampua. Olin poikki, en tajunnut mistä oli kysymys.

Vähän ennen kello yksitoista Vaala soitti uudelleen. − Ymmärsitkö?

− Ei ammuta yhdentoista jälkeen, Laatio vastasi.

− Tulee rauha! Vaala selvensi.

Vihollinen ampui jatkuvasti. − Yhtäkkiä tuli kammottava hiljaisuus, Laatio sanoo Olimme liian väsyneitä osataksemme iloita.

− Kuulimme rauhanehdot. Kasvot piti kääntää pois muista, sillä olimme taistelleet jokaisesta metristä viimeiseen saakka, käskyn mukaan. Meitä raivostutti se, että puna-armeija rauhassa pääsi kauemmaksi Suomeen kuin taisteluilla.

− Mutta ihme oli tapahtunut. Voittamattomana pidetty puna-armeija ei pystynyt täyttämään saamaansa tehtävää. Talvisota teki maailman tietoiseksi siitä, että Suomen kansa on valmis valtaviin uhrauksiin puolustaessaan itsenäisyyttään sekä vapauttaan itse määrätä omista asioistaan.

− Ulkomaiset sotakirjeenvaihtajat kertoivat uudesta Termopylain taistelusta, Daavidin ja Goljatin ottelusta.

Heti talvisodan jälkeen Laatio ylennettiin luutnantiksi.

Poika, se alkaa taas!

Vuoden 1941 kesäkuussa Laatio oli kaivosharjoittelijana Outokummussa. Eräänä yönä vahtimestari tuli herättämään kansakoulun lattialla nukkuvaa Laatiota.

− Puhelimessa on joku hullu mies, vahtimestari sanoi. − Hän haluaa ehdottomasti keskustella luutnantti Laation kanssa, muille hän ei suostu sanomaan mitään.

Vahtimestari neuvoi Laatiolle paikan, mistä puhelin löytyisi ja lainasi hänelle polkupyöränsä.

Puhelimessa oli jääkärimajuri Viljo Laakso.

− Poika, se alkaa taas, Laakso sanoi. − Tule ensimmäisellä junalla Mellilään ja perusta siellä pataljoona. Minä tulen sitten myöhemmin.

Laatio kokosi pataljoonan esikunnan ja määrättiin myöhemmin Laakson adjutantiksi.

Vuosien 1941−1942 vaihteessa Laatio toimi pataljoonankomentajana erittäin tiukoissa taisteluissa Malussa puna-armeijan yrittäessä vallata Karhumäkeä takaisin.

Eräässä taistelussa Laatio oli etulinjassa, vihollinen lähestyi ylivoimansa turvin suomalaisten asemia. − Missä tulenjohtaja? Laatio huusi.

Tulenjohtaja löytyi aivan vierestä, mutta ei uskaltanut antaa tulikomentoa aivan suomalaisten eteen.

− Yksi tykki ampuu lyhyitä, kuka ottaa vastuun?

− Minä otan, Laatio vastasi. Tuli-isku onnistui ja tilanne pelastui.

Palkinnoksi Karhumäen taisteluista tuli pitkä loma ja ylennys kapteeniksi.

Vuori-insinöörikoulutusta ei jatkosodan aikana annettu Suomessa, opiskelijat jatkoivat lukujaan Outokummun stipendillä ja Päämajan luvalla Kungliga Tekniska Högskolanissa Tukholmassa.

Vuoden 1942 kesällä Laatio oli komppanianpäällikkönä ja pataljoonankomentajana Poventsassa. Vuoden 1943 puolella Laatio ei vieläkään ollut saanut opintolomaa.

− Olin jo kirjoittamassa anomusta kadettikouluun kun päämajasta tuli kirje, jossa minut määrättiin jatkamaan opintojani Ruotsissa.

Laatio suoritti naapurissa vuori-insinööritutkinnon ja teki diplomityönsä. Ruotsalaisopiskelijat antoivat ruokajonossa kunnioittavasti Laatiolle tietä, kun aikaisemmin tulleet suomalaiset olivat leikillisesti sanoneet, että nyt tuleekin oikea “verinen kapteeni”.

Kesäkuun alussa vuonna 1944 Laatio oli jälleen Ruotsissa, luovuttamassa diplomityötään.

− Olin menossa morsiameni kanssa Suomi-ystävän luo Skooneen Ramlösaan, Laatio sanoo. − Junamatkalla sain kuulla, että Puna-armeija oli aloittanut suurhyökkäyksen Kannaksella. Ramlösassa pyysin heti isäntiä kuuntelemaan Suomen radiolähetyksiä. Tieto vahvistui, jätin morsiameni sinne ja lähdin välittömästi paluumatkalle.

Turussa Laatio tapasi Puujalka-Laakson. − Kuten näet, meitä tarvitaan, Laakso sanoi.

Laatio sai Laaksolta litterat rintamalle. − Kerkesin sopivasti Ihantalaan juuri kun meidän joukko-osastomme saapui Itä-Karjalasta. Ilmoittauduin jalkaväkirykmentti 35:n komentajalle, eversti S.E. Laaksoselle.

Omaan pataljoonaansa Laatio ei päässyt, koska juuri silloin ilmoitettiin, että rykmentin 6. komppanian päällikkö oli joko kaatunut tai haavoittunut. Laatio määrättiin tämän komppanian päälliköksi.

Olette teekkarina johtanut pataljoonaa

Vuoden 1944 elokuussa Laatio sai Ihantalassa kolmen vuorokauden loman ja meni naimisiin Suistamosta kotoisin olevan Ines Jokisen kanssa. Pariskunnalle syntyi neljä lasta, Pekka vuonna 1945, Tuula 1947, Eero 1950 ja Kaisa vuonna 1954.

Jatkosodan jälkeen Laatio oli kahdeksan kuukautta sotasairaalassa. − Olin saanut punataudin ja vähän muitakin naarmuja.

Sairaalareissun jälkeen hän ilmoittautui Outokummun toimitusjohtajalle, vuorineuvos Eero Mäkiselle, joka otti Laation välittömästi töihin käyttöinsinööriksi Outokummun kaivoksille.

Laation kaivosharjoittelu oli sotien vuoksi jäänyt vähiin. Hän meni jo kello kuudelta kaivosmiesten kanssa töihin oppiakseen, mitä kaivostyö oikeastaan on.

− Kaivoskäytävät olivat pimeät, ei meillä siihen aikaan ollut otsalamppuja, Laatio sanoo. − Meillä oli huopahatut päässä ja valoa saatiin karbidilampuista.

 

Laatio oli ollut toista vuotta käyttöinsinöörinä, kun hänet kutsuttiin vuorineuvos Mäkisen puhutteluun.

− Ajattelin, että mitähän pahaa olen tehnyt”

Paikalla oli kuitenkin ystävällisen näköisiä miehiä. − Istukaa, olkaa hyvä, Mäkinen sanoo. − Tunteeko insinööri Laatio Orijärven kaivoksen?

Laatio vastasi tuntevansa. − Mutta olen vain käynyt tutustumassa siihen, sen enempää en tiedä.

Orijärven kuparikaivos Varsinais-Suomen Kiskossa oli aloittanut toimintansa jo vuonna 1757.

− Outokumpu on ostanut sen ruotsalaiselta Zinkgruvor AB:lta, Mäkinen sanoi. − Me etsimme sinne toimitusjohtajaa ja olemme valinneet teidät.

− Nyt on varmasti tullut joku erehdys, Laatio vastasi. − En ole edes osastopäällikkö. En minä varmaan pysty sitä tehtävää hoitamaan

− Kuulkaas insinööri Laatio, Mäkinen jatkoi. − Olemme ottaneet selvää mitä olette tehnyt sodan aikana. Te olette ollut siellä adjutanttina ja komppanianpäällikkönä. Te olette ollut teekkarina jopa pataljoonan komentajana. Kyllä te tämän pienen konkurssipesän hoidatte.

Yhtiöön kuului 350 hehtaaria metsää, saha, kaivos ja rikastamo. Täysin uusia asioita Laatiolle.

− Keneltä minä voin kysyä neuvoa, kun tulee vaikeuksia, Laatio sanoi.

− Minulta, Mäkinen sanoi. − Eduskunnasta minut tapaa parhaiten.

Laatio otti toimen vastaan vuonna 1947 ja oli kuusi vuotta Orijärvi Gruvaktiebolagetin, sittemmin Orijärvi Oy:n toimitusjohtajana.

Orijärven kuparikaivos oli toiminnassa vuosina 1757−1882 ja vuosina 1906−1912 Finnish American Mining Co:n nimellä, sekä viimeksi vuosina 1918−1954.

Vihannin kaivoksen johtajaksi

Vuonna 1951 vuorineuvos Mäkinen antoi Laatiolle Vihannin malmikenttää koskevat paperit. − Katso, voisiko siitä saada kaivoksen syntymään, Mäkinen sanoi. − Saat vapaat kädet.

Vuoden 1953 maaliskuussa Laatio muutti Vihantiin, Pohjois-Pohjanmaalle.

− Malmi oli erittäin hyvää ja toi paljon rahaa yhtiölle ja Suomelle, Laatio sanoo. − Se oli Euroopan suurin sinkkikaivos ja tuotti voittoa ensimmäisistä vuosista lähtien.

Kaivoksesta kehitettiin erittäin nykyaikainen, se oli monta vuotta aikaansa edellä. Kaivoksessa kävi jopa 300 ulkomaista vierasta vuodessa, maailmanpankin johtajaa myöten. Laatio kehitti muun muassa menetelmän, jossa rikastamojäte palautettiin kaivokseen louhoksen täytteeksi suoraan rikastamon lattian läpi.

Vihannin sinkki- ja kuparikaivos Lampinsaaressa oli toiminnassa vuoteen 1992.

Kaksi kautta eduskunnassa

Vuoden 1969 syksyllä Laatio lupautui Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaaksi. Laatio ilmoitti asiasta Outokumpu Oy:n toimitusjohtajalle, vuorineuvos Petri Brykille.

− Olen antanut nimeni kansanedustajaehdokkuuteen.

− Minä kiellän, Bryk sanoi.

− Se on mahdotonta, ei sitä voi kieltää, Laatio sanoi.

Bryk kysyi asiaa Outokummun tilintarkastaja ja kansanedustaja Kaino Haapaselta (skdl).

− Ei sitä voi kieltää, Haapanen sanoi. − Mutta Vihanti on kolmentuhannen asukkaan kunta, jossa ei varmasti ole muita kuin maalaisliittolaisia ja skdl:läisiä. Sitä paitsi Oulu on vain kahdeksankymmenen ja Raahe kolmenkymmenen kilometrin päässä. Ei sieltä kokoomuslainen kaivoksen johtaja mene kansanedustajaksi.

Vuonna 1970 Laatio valittiin eduskuntaan kokoomuksen ainoana edustajana Oulun vaalipiiristä.

− Ilmoitin vuorineuvokselle, että minut on valittu.

− Sitten sinun täytyy siirtyä pääkonttoriin Helsinkiin, Bryk sanoi.

− En siirry. Haluan toimia Vihannin kaivoksen johtajana.

 

Laatio jatkoi työtään Vihannissa ja hoiti samalla kansanedustajan tehtäviä. − Outokumpu Oy vähensi kansanedustajan palkan kaivoksenjohtajan palkastani.

Laatio jatkoi myös seuraavan kauden, joka alkoi jo vuonna 1972, koska tasavallan presidentti Urho Kekkonen oli määrännyt uudet vaalit. Tuolloin Laatio sai seurakseen Oulun vaalipiiristä Eero Lattulan.

Laatio matkusti edustajakautenaan kaksi-kolme kertaa viikossa Helsingistä Oulun kautta kaivokselle ja takaisin. Se oli sen verran voimille käypää, että Laatio hyväksyi vuorineuvos Brykin ja kaivostoiminnan johtajan Paavo Haapalan esityksen, jonka mukaan Laatio siirtyisi Haapalan paikalle Helsinkiin vuoden 1971 syyskuun alusta.

Haapalalle annettiin kuitenkin lisäaikaa ja Laatio nimitettiin Helsinkiin Outokummun Teknillisen ryhmän johtajaksi. Eläkkeelle Laatio jäi vuoden 1977 marraskuussa.

Majuriksi Laatio oli ylennetty 1960-luvun puolivälissä. Vuonna 1978 hänet valittiin Sotaveteraaniliiton puheenjohtajaksi ja myöhemmin kunniapuheenjohtajaksi.

 

Teksti: Robert Brantberg 2001, 2009

 

Talvisota

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Sanottua

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Talvisota

Sivukartta