Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Lauri Albin Kokko

Lauri Albin Kokko 1913−2004

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Suuret suomalaiset

sotasankarit

240 sivua

suurikokoinen, kuvitettu

Revontuli 2007

Robert Brantberg
Suuret suomalaiset sotasankarit

 

Mannerheim-ristin ritari, kapteeni Lassi Kokko

 

Rajamies ja jääkäri-

komppanian päällikkö

 

Suomalaisten hyökkäystä Ilomantsista Tolvajärven kautta syvälle Karjalaan on elokuun viimeisenä päivänä vuonna 1941 jatkunut va­jaat kaksi kuukautta.

Joukot ovat ylittäneet vanhan rajan ja ovat Onkamuksessa. Vihollinen panee sitkeästi hanttiin. Majuri Sulo V. Suden jääkäripataljoona 6 saa aamulla käskyn koukata vihollisen selkään. Pataljoonan kolmatta komppaniaa johtaa luutnantti Lauri Kokko, talvisodan veteraani.

Komppania yllättää vihollisen takaapäin ja pääsee sen linnoitettuihin asemiin. Tapansa mukaan rämäpäinen Kokko johtaa konepistooli kädessään komppaniaansa edestä ja panee tuulemaan.

Kokon esimerkin innoittamina miehet vyöryttävät venäläisten asemat perinteiseen tapaansa, nopeasti ja häikäilemättömästi.

Venäläisillä ei ole mitään mahdollisuuksia.

 

Luutnantti Kokko nimitettiin lukuisista sota-ansioistaan vuonna 1942 Mannerheim-ristin ritariksi. Myös Onkamuksen taistelu mainitaan Karjalan armeijan komentajan Erik Heinrichsin esityksessä.

– Kokko hyökkäsi henkilökohtaisesti komppaniansa kärjessä viholliskorsujen kimppuun, kenraaliluutnantti Heinrichs kirjoitti. – Hän tuhosi niissä olevia vihollisia, otti vangiksi yhden komppanianpäällikön ja tuhosi komppanian politrukin korsun.

Jääkäripataljoona 6 teki hyökkäyksen yhdessä majuri Niilo Nevasaaren jääkäripataljoona 7:n kanssa. Pääosa vihollisen jalkaväkirykmentti 131:n kolmannesta pataljoonasta tuhoutui ja se menetti lähes kaksisataa miestä kaatuneena. Suomalaiset saivat noin kahdeksankymmentä sotavankia.

Sotasaaliiksi suomalaiset saivat muun muassa kaksi ehyttä panssarivaunua.

Tulikaste Lieksassa

Tuleva Mannerheim-ristin ritari Lauri Albin Kokko syntyi kesäkuun 12. päivänä vuonna 1913 Pielisensuun Onttolassa Joensuun pohjoispuolella Kon­tiolahdella. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijä Albin Gabriel Kokko ja Ida Maria o.s. Stenberg. Perheessä oli kaksi tyttöä ja neljä poikaa.

Lassi Kokko kävi oppikoulua Joensuussa viisi vuotta. 13-vuotiaana Kokko liittyi Pielisensuun suojeluskunnan poikaosastoon. Hän harrasti hiihtoa, pesäpalloa ja ampumista. Myös metsästys ja kalastus kuuluivat Kokon harrastuksiin.

Suojeluskunnan riveistä Kokko siirtyi vapaaehtoisena rajamieheksi Joensuun rajavartiostoon. Hän toimi vuosina 1934−1939 rajavartioston kanta-aliupseerina. Reserviupseerikoulun Kokko ehti käydä juuri ennen talvisodan syttymistä.

Lassi Kokko meni vuonna 1938 naimisiin Irma Liisa Tellervo o.s. Hokkasen kanssa. Pariskunnalle syntyi kolme lasta, Alpo Teppo Antero vuonna 1940, Arto Tapani 1945 ja Hannu Lassi 1957.

 

Talvisota syttyi marraskuun 30. päivänä vuonna 1939. Venäläiset hyökkäsivät kaikkia teitä pitkin Suomeen, myös Rukajärven suunnalta kohti Lieksaa. Tällä korkeudella rajaa puolusti korpieversti Erkki Raappanan Pohjois-Karjalan ryhmä.

Vänrikki Kokko sai tulikasteensa Raappanan joukoissa Lieksan suunnalla. Kokko toimi konekivääri- ja myöhemmin kiväärikomppanian päällikkönä.

Kokko johti useita partioretkiä vihollisen selustaan ja korpirintaman avoimille sivustoille.

– Näillä partiomatkoilla Kokon raja- ja erämiestaidot pääsivät oikeuksiinsa, eversti Jorma Karhunen kertoi. – Hänellä oli aina tuntuma tapahtumien kulkuun. Hän osasi välttää väijytykset ja iskeä siellä, missä vihollinen odotti vähiten.

Lieksan suunnalla kaikki venäläisten hyökkäykset lyötiin lopulta takaisin rajan taakse.

Talvisota päättyi maaliskuun 13. päivänä vuonna 1940. Kok­ko ylennettiin luutnantiksi vuoden 1941 maaliskuussa.

Tavoitteena Tolvajärvi

Vuoden 1941 kesäkuun puolivälissä Suomessa osattiin odottaa sotaa. Karjalan armeijan vasemmalle siivelle muodostettiin ken­raalimajuri Wolde Oinosen johdolla divisioonaa vastaava Ryhmä O. Sen oikealla siivellä oli noin rykmentin vahvuinen Taisteluosasto S. Osastoa johti 2. jääkäriprikaatin komentaja, eversti Alonzo Sundman.

Sundmanin osastoon kuuluivat muun muassa jääkäripataljoonat 5, 6 ja 7, jotka sijoitettiin Möhkön kylän alueelle Ilomantsin itäpuolelle. Osaston ensimmäisenä tavoitteena oli Tolvajärvi, talvisodan maineikas taistelutanner.

Vihollinen oli varustanut rajan takaiset vaarat vahvoiksi tukikohdiksi, jotka sulkivat etenemistiet. Päävastustajana oli suomalaissyntyisen majuri Valter Vallin komentama venäläinen jalkaväkirykmentti 126 vahvistettuna vahvalla tykistöllä sekä vakinainen 80. rajavartio-osasto. Valli oli vuoden 1918 sodassa taistellut punakaartissa.

 

Jatkosota syttyi. Eversti Sundmanin joukot ylittivät rajan 7. päivänä heinäkuuta. Seuraavana päivänä osasto kohtasi vihollisen.

Kokko toimi jääkäripataljoona 6:n kolmannen komppanian päällikkönä. Pataljoonan komentajana oli majuri Sulo V. Susi.

– Komppanian miehet olivat pääasiassa Pyhäsalmelta, Kokko kertoi. – Joukossa oli muutama evakko ja tusinan verran koulupoikia.

– Tein heidän kanssaan yhteensä kahdeksankymmentä hyökkäystä, näistä kolmekymmentä oli yöllisiä koukkauksia. Välillä oli kiperää, mutta aina jokin ihme selvitti meidät niskan päälle.

– Suomalainen soturi on kyllä kummallinen taistelija. Hän unohtaa oman vaaran, kun kaveri on hädässä. Niin sitä sitten yhteistoimin mentiin ja tultiinkin.

Henkilökohtaista urhoollisuutta

Luutnantti Kokon maine taitavana komppanianpäällikkönä vahvistui aina Mannerheim-ristiksi asti.

– Hän on toiminut henkilökohtaista urhoollisuutta ja oikeaa oma-aloitteisuutta osoittaen menestyksellisesti komppanian päällikkönä koko sodan ajan, majuri Susi kertoi. – Luutnantti Kokko hyökkäsi komppaniansa kärjessä Tolvajärvellä vihollisen varustettuihin asemiin, jotka valtasi.

Jääkäripataljoona 6 eteni taistellen Tolvajärven pohjoispuolitse Ristisalmen rantaan, jonne hyökkäys pysähtyi aamulla heinäkuun 15. päivänä. Vihollisen jalkaväkirykmentti 52 oli räjäyttänyt sillan ja teki sitkeää vastarintaa.

Seuraavana päivänä jääkäripataljoona 6 lähti koukkaamaan vihollisen selkään pohjoisen kautta Yläjärvelle.

– Yläjärvellä Kokko puhdisti hyvin varustetut korsut ja pesäkkeet oma-aloitteisella ja tarmokkaalla hyökkäyksellä vihollisasemien selustaan, Susi kertoi. – Hän vaikutti ratkaisevasti Yläjärven kylän valtaamisessa.

Näin majuri Susi kirjoitti Mannerheim-ristin esityksessä. Kokon komppania oli etenemisvaiheen aikana kärsinyt raskaita tappioita, muun muassa yhdeksän upseeria oli kaatunut. Jokainen joukkue oli aliupseerin johdossa.

 

Yläjärven hyökkäyksessä komppania ei saanut lainkaan tulitukea, koska lanka- tai radioyhteyksiä ei ollut. Asialle pantiin lähetti. Hyökkäyshetkeksi oli päätetty kello 14 ja tuli-iskua pyydettiin ennen sitä. Lähetti ei löytänyt pataljoonan komentopaikkaa ja tulituki jäi saamatta.

Tästä huolimatta Kokon komppania valtasi kylän. Silloin takana oleva suomalainen tulenjohtaja havaitsi epäilyttävää liikettä kylässä. Hän päätti lähettää tuli-iskun. Se tuli omien niskaan. Kaaosta lisäsi se, että metsään paennut vihollinen tulitti Kokon miehiä konetuliaseilla.

Tilanteen pelasti Sihvo-niminen koulupoika Mikkelistä, tunnettua Sihvojen sukua. Sihvo kiipesi pitkän seipään kanssa kylän korkeimman rakennuksen katolle. Seipään nokkaan hän asetti oman kypäränsä ja heilutti sitä vimmatusti. Suomalainen tulenjohtaja oivalsi asian, oma tykistö lakkasi ampumasta.

Vihollinen lähti luikkimaan metsään ja tilanne oli pelastettu. Sihvo haavoittui vakavasti rintaan muutama päivä myöhemmin tarkka-ampujan luodista ja menehtyi myöhemmin haavoihinsa.

Hyökkäys yli joen

Heinäkuun 21. päivänä eversti Sundmanin joukot alistettiin kenraaliluutnantti Erwin Engelbrechtin 163. saksalaisdivisioonalle ja eteneminen keskeytettiin toistaiseksi. Joukot saivat aikaa lepoa ja täydennyksiä varten. Elokuun alussa hyökkäys itään kohti Ägläjärveä ja Aittojokea jatkui.

Joukot olivat ryhmittäytyneet Vegarusjoelle. 19. päivän aamuna kello seitsemän suomalaiset täräyttivät 42 minuutin tulivalmistelun venäläisten niskaan. Jääkäripataljoona 6 hyökkäsi joen yli kolmea työnnettävää polkusiltaa myöten.

– Vegarusjoen ylimenossa Kokko toisena etulinjan komppanianpäällikkönä rohkealla ja nopealla etenemisellä mursi kohdallaan vihollisen vastarinnan, majuri Susi kertoi.

Hyökkäys kohti Suojärveä ja Tšalkkia jatkui. Suojärven Leppäniemessä vastarintaa teki kolmella panssarivaunulla varustettu vihollisen jälkijoukko. Majuri Susi pani Kokon komppanian asialle.

– Vihollista takaa-ajettaessa Suojärveltä rajalle Kokko onnistui katkaisemaan vihollisen kolmen hyökkäysvaunun perääntymistien. Hänen taitavalla johdollaan yksi vaunuista tuhottiin ja kaksi vallattiin käyttökelpoisina.

Joukot saavuttivat vanhan rajan elokuun 20. päivänä. Majuri Susi teki yhteenvedon luutnantti Kokon ansioista.

– Hän on toiminnallaan saavuttanut sekä esimiestensä että alaistensa täydellisen luottamuksen ja on suoriutunut menestyksellisesti kaikista hänelle uskotuista tehtävistä.

 

Näin siis majuri Susi. Eversti Alonzo Sundman ja kenraali Wolde Oinonen olivat samaa mieltä. Mutta Karjalan armeijan hyökkäys kohti itää jatkui elokuun lopulla ja armeijan komentaja Erik Heinrichs pani vielä paremmaksi.

– 27. päivänä elokuuta Kokko johti komppaniansa yllättävällä jalkaväen tuli-iskulla Ravangoran itäpuolella puolustautuneen vihollisen selustaan, jalkaväenkenraali Heinrichs kertoi.

– Hän tuhosi yhdessä 2. komppanian kanssa suurimman osan vihollisesta ja pakotti loppuosan pakenemaan. Näin hän vapautti jääkäripataljoona 5:n kaksi komppaniaa, jotka olivat sidotut vihollisen puolustusasemia vastaan.

Neljä päivää myöhemmin Kokko kunnostautui Mutskoilammen hyökkäyksessä. Oinosen ryhmän päähyökkäys jatkui lokakuun alussa.

– Munjärven valtauksen aikana Kokon johtoon uskottiin pataljoona, joka saavutti Munjärveltä pohjoiseen johtavan tien. Pataljoona jatkoi perääntyvän vihollisen takaa-ajoa yöllä vaikeissa olosuhteissa aina sen puolustusasemien sisälle, jossa saarrettuna pysyi seuraavaan aamuun. Tällöin pataljoona pakotti vihollisen jättämään erittäin vahvasti varustetut asemat hyökkäysvaunuesteineen, miinoineen ja katettuine korsuineen.

 

Myöhemmissä Kontupohjan, Mäenselän ja Karhumäen taisteluissa hän on osoittanut samaa esimerkillistä rohkeaa johtajataitoa.

– Tämän ansiosta hänen komppaniansa on aina suoriutunut voittajana sille uskotuista taistelutehtävistä, Heinrichs sanoi.

Hiisjärvellä Kokko haavoittui, luoti meni kaulasta läpi. Hän lähti hoitoon vasta neljän päivän kuluttua, koska ei halunnut jättää komppaniaansa yksin taistelemaan.

Ylipäällikkö nimitti luutnantti Kokon Mannerheim-ristin ritariksi numero 84 vuoden 1942 elokuussa.

– Luomalla komppaniaansa oikean isku- ja hyökkäyshengen on hänen onnistunut aina voittajana selviytyä hänelle uskotuista taistelutehtävistä, virallisissa nimitysperusteluissa todetaan.

Vuoden lopussa Kokko ylennettiin kapteeniksi.

Sotilaskunnon salaisuus

1970-luvun alussa Lauri Kokko hahmotteli sotilaskunnon salaisuutta eversti Jorma Karhuselle.

– Paras mahdollinen urheilukunto, sitkeys ja kestävyys käyvät käsi kädessä hyvien taistelusuoritusten kanssa, Kokko sanoi. – Fyysisen voiman pettäessä lamautuu myös taistelutahto.

– Ampumataito ja nimenomaan kaikkien aseiden käyttönopeus ovat aarteeseen verrattavia ominaisuuksia taistelukentällä. Yllättävän usein vastapuolen aseet on käännettävä entisiä isäntiä vastaan. Se on monen taistelun voiton avain.

Kokko kuuluu niihin johtajiin, jotka taistelivat miestensä rinnalla etulinjassa.

– Kun suomalaistaistelijoiden päällikkö käy itse oman osuutensa taistellen eikä vain katsellen, niin kyllä jälkeä syntyy, Kokko kertoi.

 

Sotien jälkeen Lassi Kokko toimi Lapin rajavartiostossa, Raahen sotilaspiirin esikunnassa ja Immolan rajavartiostossa.

Vuonna 1953 Kokko tapasi junassa legendaarisen romukauppiaan Jukka Koskisen, Romu-Koskisen, jonka seurauksena Kokko ryhtyi hoitamaan Koskisen Kouvolan liikettä. Vuonna 1958 hän osti liikkeen Lassi Kokko Ky:n nimiin, jonka toimitusjohtajana hän oli vuoteen 1987. Toimintaa jatkoi hänen poikansa Arto Kokko.

– Romutimme jopa laivoja, Arto Kokko sanoo. – Kerran olimme isän kanssa nostamassa sukellusvenettä Kotkan edustalla.

Eläkepäivinään Kokko harrasti samoja asioita kuin kouluajoista lähtien, metsästystä ja kalastusta.

Kokko toimi aktiivisesti veteraani- ja muiden järjestöjen piirissä. Hän oli Kymenlaakson sotaveteraanipiirin ja Kouvolan sotaveteraanien puheenjohtaja. Lisäksi hän istui Kouvolan kaupunginvaltuustossa ja toimi Kouvolan Rotaryklubissa ja Liikemiesyhdistyksessä.

Ammattinsa puolesta Kokko toimi Suomen Romukauppiaiden liiton hallituksen jäsenenä. Hän on myös ollut Kouvolan hiihtoseuran puheenjohtajana.

Kokko on ollut Mannerheim-ristin ritarien säätiön hallituksen jäsen ja puheenjohtaja.

Irma Kokko kuoli vuonna 1997 ja Lassi Kokko vuonna 2004.

Etulinjan johtajat

Kapteeni Lassi Kokko taisteli miestensä kanssa etulinjassa. Samaa loistavaa esimerkkiä miehilleen näyttivät muun muassa jalkaväkirykmentti 7:n komentaja Adolf Ehrnrooth, jalkaväkirykmentti 8:n komentaja Pietari Autti ja jalkaväkirykmentti 50:n komentaja Martti Aho.

Suomalainen sotilas haluaa nähdä esimiehensä etulinjassa. Eräät ylemmän portaan komentajat suorastaan edellyttivät viime sotien aikana, että miehiä johdetaan edestä. Jalkaväenkenraali Paavo Talvela jopa erotti erään rykmentinkomentajan, joka johti hyökkäystä kaukana linjojen takana.

Taistelumoraalin kannalta etulinjajohtaminen on erinomainen asia. Riskinä pidetään sitä, että rykmentti, pataljoona tai komppania yllättäen menettää johtajansa. Tästä huolestuneet alaiset ovat jopa huomauttaneet esimiehiään.

 

Joukkojen johtaminen edessä on myös taistelutilanteen seuraamisen kannalta helpompaa. Mitkään tietoliikenneyhteydet eivät ole täysin varmoja ja jos komentaja ei ole tietoinen tilanteesta hänen päätöksensä tulevat liian myöhään.

Preussilaisen sotateoreetikon ja kenraalin Karl von Clausewitzin mukaan tietämättömyys tilanteesta on sodankäynnin suurimpia haittatekijöitä.

– Tietämättömyys kulloisestakin tilanteesta ei koske pelkästään vihollisen asemaa, vaan myös oman armeijan tilaa, von Clausewitz kirjoitti.

Etulinjajohtaminen pitää komentajan ajan tasalla myös joukkojen mielialojen ja taistelukunnon suhteen.

 

Teksti: Robert Brantberg 2000, 2009

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta