Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Kaukopartioritari
Mikko Pöllä
SA-kuva

Erkki Johannes Raappana 1893−1962

Ylipäällikön seurassa Lieksanjärvellä

SA-kuva

Robert Brantberg

Sotakenraalit

21 suomalaisen

sotakenraalin elämäntarina

Revontuli 1998

 

Kansi%20-%20Sotakenraalit

Katso myös

 

Korpikenraali − Rukajärven komentajan ja erämiehen Erkki Raappanan elämäkerta

 

Kenraalimajuri Erkki Raappana

Vanha mottimestari

Suomen armeijan 14. divisioona, Marskin Korpidivisioona, on heinäkuun puolivälissä vuonna 1941 vallannut Repolan. Edessä on pitkä ja paikoitellen kapea Lieksanjärvi.

Vihollinen on järven itäpuolella.

Divisioonan komentaja, eversti Erkki Raappana, tiedustelee ratsain järven itäpuolista maastoa, vihollisen selän takana.

Muutamaa päivää myöhemmin Raappana toteuttaa hurjan suunnitelman. Joukot eivät kierrä järveä, vaan ylittävät sen Virtain kapeikon sillan kautta.

Näin alkaa yksi Rukajärven suunnan huikeimmista koukkausoperaatioista. Keskellä kirkasta päivää.

 

Lieksanjärven ylityksen teki mahdolliseksi se, että Virtain kapeikon itärannalle oli saatu sillanpääasema, joka esti vihollisen tähystyksen sillalle. Mutta ylitys keskellä päivää ja vieläpä monen pataljoonan voimin?

Raappana valmisteli operaation huolella. Melun vähentämiseksi silta peitettiin turpeella. Vihollisen harhauttamiseksi komennettiin kokonainen komppania ajoneuvoineen marssimaan edes takaisin toisella suunnalla. Jossa syntyi sitä melua ja pölyä. Myöhemmin saatujen sotavankien mukaan harhautus onnistui täydellisesti.

Raappana valvoi henkilökohtaisesti sillan ylitystä. Muutamat pataljoonat olivat annetun käskyn vastaisesti ottaneet mukaansa liikaa ajoneuvoja. Raappana etsi käsiinsä jalkaväkirykmentti 52:n komentajan, everstiluutnantti Kaarlo Raunion. Seurasi tiukkasanainen ja kireä keskustelu.

Samassa kivistä polkua pitkin tuli ammuskärry, jota ajoi vanhempi savolaissotilas. ”Minä niin pelekeen, että tämä kuorma räjähtää”, sotilas toisteli hätääntyneenä.

Komentajien sanailu vaihtui hymyksi, tilanne päättyi kädenpuristukseen ja menestyksen toivotuksiin.

 

Ylitys onnistui, vihollinen ei odottanut näin röyhkeää toimintaa keskellä päivää. Hiljaisuus jatkui vielä seuraavan päivän, saartojoukkojen korpitaival oli pitkä. Raappanakin hermostui.

”Se on vesiperä, Raappana sanoi. ”Ei siellä mitään vihollista ole.”

Hän oli jo komentamassa saarto-osastoa takaisin maantielle, mutta divisioonan esikunnassa oltiin eri mieltä. Pari tuntia myöhemmin alkoi taistelu, joka johti vihollisen miltei täydelliseen tuhoamiseen.

”Olen lievästi haavoittunut, selustayhteydet poikki,” saarrettu punaeversti T.S. Tšurilov sähkötti seuraavana aamuna esimiehilleen.

”Tilanne tulee sekavaksi”, Tšurilov jatkoi samana iltana. ”Kaikki murtuu... Odotan määräyksiänne.”

Ylipäällikkö Gustaf Mannerheim teki Raappanasta Mannerheim-ristin ritarin vuoden 1941 elokuussa. Raappana oli järjestyksessä kolmas ritari panssarieversti Ruben Laguksen ja kenraalimajuri Paavo Talvelan jälkeen.

Päämajassa Raappana oli rämäpään maineessa. Kenraali Wiljo Tuompo ratkoi kenraaliylennyksiä ylipäällikön kanssa.

”Raappanan vuoro tulee myöhemmin, jollei hän kuole ennen sitä”, Tuompo kirjoitti päiväkirjaansa joulukuun 17. päivänä.

Mannerheim teki Raappanasta kenraalin uuden vuoden aattona.

 

Erkki Johannes Raappana syntyi kesäkuun 2. päivänä vuonna 1893 Oulujoella. Hänen vanhempansa olivat asianajaja Juho Raappana ja Maria Loviisa o.s. Stenius. Juho Raappana oli Sanomalehti Kalevan perustaja ja lehden ensimmäinen päätoimittaja.

Vilkas poikaviikari Erkki kävi Oulun Klassillista Lyseota, Kemin Yhteiskoulua ja Oulun Reaalilyseota, jossa osallistui ylioppilaskirjoituksiin syksyllä vuonna 1915. Raappana reputti ja hän ei osallistunut koulun päättäjäisiin vuoden 1916 tammikuussa.

Hän päätti liittyä Saksan jääkäriliikkeeseen.

 

Jo Kemiin pääsy osoittautui vaikeaksi. Saksaan pyrkiville oli selvitetty, että jos Kemissä on odotettavissa vaikeuksia, siitä tiedotetaan Perä-pohjolan junan veturia lähinnä olevan vaunun oveen liimatulla kymmenen pennin postimerkillä. Sellainen löytyikin ovesta.

Raappana kiinnitti kaiken varalta samanlaisen merkin vielä vaunun käymälän oveen. Vaunusta poistui kaikkiaan kuusitoista salaperäistä matkustajaa jo ennen Kemiä, mutta Raappana ja hänen luokkakaverinsa Werner Wiklund (myöhemmin Viikla) ajoivat Kemin asemalle saakka. Vastassa oli runsaasti santarmeja ja poliiseja. Poikia ei tarkastettu, koska poliisit tunsivat Raappanan hänen kouluajoiltaan.

Raappana johdatti viiden hengen porukan venäläispartioita vältellen jäätä pitkin Ruotsiin ja sieltä edelleen Saksan Lockstedtiin. Raappana osallistui Kuninkaallisen Preussin jääkäripataljoona 27:n riveissä Misse-joen, Riianlahden ja Aa-joen taisteluihin Venäjää vastaan.

 

Hilfsgruppenführeriksi vuoden 1916 lokakuussa ylennetty Raappana sai ratsujääkärikoulutuksen pataljoonan ratsuosastossa, joka sai nimekseen Abteilung Jäger zu Pferde Köninglich Preussisches Jäger-Bataillon N:o 27.

Luutnantiksi ylennetty Jäger zu Pferde Raappana saapui Vaasaan helmikuun 25. päivänä vuonna 1918. Raappana kävi yhden yön mittaisen mutkan Oulun Suomalaisella Klubilla ja kotonaan, jonka jälkeen hän lähti rintamalle.

Karjalan kannaksella Raappana taisteli saksalaisen eversti Eduard Ausfeldin armeijaryhmässä vuoden 1918 huhtikuussa. Ryhmän tehtävä oli edetä Kivennavan kautta Viipurin ja Pietarin väliselle radalle ja räjäyttää Raivolan seudulla olevat rautatiesillat. Punaiset puolustivat panssarijunan avulla ankarasti Raivolan asemaa, sananmukaisesti viimeiseen mieheen.

Vappuna luutnantti Raappana siirrettiin Karjalan ratsujääkärirykmentin 2. eskadroonan päälliköksi. Huhtikuussa vuonna 1919 hänet määrättiin Keski-Suomen rykmentin 1. konekiväärikomppanian päälliköksi ja toukokuun 6. päivänä hänet ylennettiin kapteeniksi. Syksyllä hän siirtyi suojeluskunnan Hämeenlinnan päällystökoulun johtajaksi.

Raappana suoritti ylioppilastutkinnon ja merkittiin Helsingin yliopiston kirjoihin. Hän liittyi Pohjois-Pohjalaiseen osakuntaan.

Vuoden 1920 syyskuussa jääkärikapteeni Raappana nimitettiin Joensuun suojeluskuntapiirin päälliköksi. Piirin sotilaskoulutus sai uutta vauhtia kurssien ja taisteluharjoitusten avulla.

Raappanan kanssa Joensuuhun muutti myös tuore rouva Sylvi Toini Hilma Margaretha o.s. Ericsson. Vuonna 1921 heille syntyi poika, Erno Juhani, ja vuonna 1925 tyttö, Sylvia Marjatta.

 

Raappana nimitettiin Joensuun rajavartioston komentajaksi ja rajakomendantiksi vuoden 1921 elokuussa.

Tuohon aikaan Suomen itäraja oli epämääräinen, vaikka raja paperilla olikin olemassa. Ensimmäisellä rajamatkallaan Raappana tutustui Vuottoniemellä seudun kuuluisaan suurmetsästäjään Feodor Maksimaiseen. Raappanalla ei ollut seudun karttaa ja niinpä Maksimainen piirsi Raappanalle Matti-savukelaatikon kanteen kartan, jossa näkyivät rajan kulku ja tärkeimmät kiintopisteet. Raappanasta ja Maksimaisesta tuli elinikäiset ystävykset.

Raappana ylennettiin majuriksi vuonna 1925 ja sotakorkeakoulun komentajakurssin jälkeen hänet ylennettiin everstiluutnantiksi vuonna 1928.

 

Vuonna 1928 Raappana pani rajavartioston henkilöstön ratkaisemaan karttatehtävää, jossa käsiteltiin koukkausta Ilomantsin Möhkön suunnassa. Samaa harjoitusta kokeiltiin maastossa ennen talvisotaa ja käytännössä talvisodassa. Sillä erolla, että talvisodassa oli vastassa rykmentin sijasta divisioona.

Raappana kulki mielellään maastossa ja oli erittäin taitava erämies. Ensimmäisen haulikkonsa hän osti jo 11-vuotiaana. Metsässä hän kulki siinä missä rajamiehetkin ja hän painotti oman alueen ja sen maaston tuntemusta.

Raappanalla oli tapana kuulustella rajamiehiä pyytämällä heitä kuvaamaan jotain rajaosuutta tai partiopolkua ilman karttaa.

 

Neuvostoliitto ehdotti Suomelle laajoja alueluovutuksia Leningradin turvallisuuden nimissä lokakuun alussa vuonna 1939. Suomessa käynnistettiin liikekannallepano ylimääräisten harjoitusten nimellä lokakuun 7.−11. päivinä. Neuvottelut Moskovassa keskeytyivät tuloksettomina marraskuun 9. päivänä.

Everstiksi ylennetty Raappana nimitettiin Pohjois-Karjalan ryhmän komentajaksi ja sai vastuun Lieksa-Kuhmo rintamaosan puolustuksesta.

Miesten varustustaso oli surkea, ei ollut aseita, ei vaatteita, muista varusteista puhumattakaan. Kokardeja tosin riitti miesten päähineisiin.

Raappana antoi harvinaisen käskyn. Hän riisui suojeluskunnan aseista ja otti ne omien joukkojensa käyttöön. Lieksan kauppaliikkeistä Raappana takavarikoi kaikki mahdolliset varusteet.

”Mitäpäs tuosta, jos pakko-ottojen vuoksi yksi mies istuukin linnassa”, Raappana sanoi. ”Kunhan kaikki vaikeimmat tapaukset saadaan edes osaksi korjatuksi.”

”Lieksalaisista kaupoista saatiin kaikkein välttämättömimmät vaatetusesineet. Taisipa siellä joku herrastella frakkipaidassakin.”

 

Raappana hankki upseereilleen omalla kustannuksellaan saksalaisen panssarikenraalin Erwin Rommelin teoksia Jalkaväki hyökkää.

Marraskuun 30. päivänä vuonna 1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

Raappana sai tiedon sodan syttymisestä puhelimitse Kajaanin sotilasläänin esikunnasta. Hän veti heti kenttävartionsa taaemmaksi ja sijoitti kaksi pataljoonansa telttoihin korpeen.

Puna-armeijan vahvennetun rykmentin ensimmäinen hyökkäys oli isku tyhjään.

Raappana lähetti toisen pataljoonansa katkomaan vihollisen selustayhteyksiä.

”Ensimmäisessä hyökkäyksessä tuli kaikenlaista sotkua”, Raappana kertoi. ”Mutta en mennyt keskeyttämään sitä heti, sillä arvelin, että jos niin teen, se vie mielet mataliksi.”

Viholliskomentaja pelästyi Raappanan koukkauksesta niin, että veti joukkonsa rajan taakse jo ennen vuoden vaihdetta.

Venäläiset hyökkäysvaunut yllättivät Raappanan, tankit olivat ennen näkemättömiä taisteluaseita. Raappanan kehotuksesta partiopojat valmistivat bensiinillä ja tervalla täytettyjä polttopulloja. Näitä ruvettiin myöhemmin kutsumaan Molotovin cocktaileiksi, Josif Stalinin lähimmän apulaisen, Neuvostoliiton kansankomissaarien neuvoston puheenjohtajan Vjatšeslav Molotovin mukaan.

Pullot osoittautuivat hyvin toimiviksi. ”Hyökkäysvaunujen torjuntaan totuttiin vähitellen. Venäläisten ammuttua hyökkäysvaunuillaan tykkiasemiimme kaivettiin tykit maahan. Kun panssari tuli lähelle, työnnettiin tykki miesvoimin ylös ja laukaistiin jopa kymmenen metrin päästä.”

 

Tilanne Raappanan rintamaosan pohjoispuolella oli vakavampi. Venäläisten 54. divisioona pääsi Kuhmon kohdalla pitkälle Suomen puolelle.

”Siinä alkoi tulla hätä käteen, mutta sovimme, että antaa niiden tulla, sitä parempi mitä pidemmälle. Kunhan selviämme täältä Lieksan seudulta, niin kokoamme kaikki kolme pataljoonaamme ja sotkemme viholaiset sinne korpeen.”

Lieksan kohdalla kaikki venäläisten hyökkäykset lyötiin takaisin rajan taakse. Kun tilanne rauhoittui, Raappana joutui lähettämään joukkojaan Suomussalmelle ja Kuhmoon.

”Siellä kävi meillä mieshukka, sillä vieras komentaja käyttää aina joukkoja oman mielensä mukaan.”

Vieraalla komentajalla Raappana tarkoittaa eversti Hjalmar Siilasvuota, Raatteen tien sankaria.

Raappana oli tunnettu siitä, että hän säästi miehiään, hän pyrki tuloksiin mahdollisimman pienin tappioin.

Rauha solmittiin maaliskuun 12. päivänä vuonna 1940.

”Talvisota oli meille kova koulu”, Raappana sanoi. ”Mutta vielä kovempi se oli venäläisille.”

”Kyllä ne olivat avuttomia. Jos meillä olisi ollut vähänkään parempi aseistus, niin toisin olisivat asiat. Mutta hyvä näinkin. Saamme olla tyytyväisiä tulokseen.”

 

Välirauhan aikana Raappana toimi Hjalmar Siilasvuon entisen 9. divisioonan ja myöhemmin Maaselän sotilasläänin komentajana.

Talvisodan jälkeen perustettiin Kuhmon ja Lieksan alueelle 10. prikaati, jota käytettiin runkona vuoden 1941 kesäkuussa muodostettuun 14. divisioonaan. Tämän Korpidivisioonan komentajaksi määrättiin eversti Erkki Raappana.

Korpidivisioona oli suoraan ylipäällikön alainen. Järjestely oli erikoinen, sillä yleensä divisioona kuului armeijakuntaan, joka kuului armeijaan, joka oli ylipäällikön alainen. Mutta Raappana oli tapaus erikseen.

Heinäkuun 3. päivänä vuonna 1941 Raappana sai käskyn hyökätä. Repola vallattiin viiden päivän kuluttua. Seuraava tavoite oli Omelia, jonka Korpidivisioona valtasi 23. heinäkuuta päättyneissä mottitaisteluissa. Pääosa vastassa olevasta divisioonasta tuhottiin.

Korpidivisioona eteni taistellen Ontrosenvaaran kautta Rukajärvelle ja Ontajoelle, jonne divisioona pääsi syyskuun 13. päivänä. Raappana oli vain seitsemänkymmenen kilometrin päässä Muurmannin radasta, kun eteneminen pysäytettiin ylipäällikön käskystä.

Näissä taisteluissa Raappana tuli tunnetuksi miehenä, joka henkilökohtaisesti puuttui taistelujen kulkuun, silloin kun ne olivat joutuneet kuolleeseen pisteeseen.

 

Mikkelin päämajan erityisenä virkistyksenä oli tehdä tarkastusmatkoja joukko-osastoihin. Päämajassa puhuttiin usein Raappanasta, koska vierailu korpidivisioonassa piti sisällään myös eränkäyntiä, metsästystä ja kalastusta.

Korpidivisioonassa vierailikin säännöllisesti korkeita vieraita aina saksalaisia myöten. Vieraiden joukossa nähtiin marsalkan lisäksi kenraalit Wiljo Tuompo, Aksel Airo, Ruben Lagus ja Saksan Wehrmachtin edustaja päämajassa, jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth.

Ylipäällikkö oli tunnetusti taitava jutunkertoja, niin oli myös Raappana. Miehet viihtyivät erittäin hyvin keskenään. Jopa niin hyvin, että asemasodan aikana Raappana kutsuttiin silloin tällöin päämajaan Mikkeliin piristämään ikävystynyttä ylipäällikköä.

Mannerheimin 75-vuotispäivänä korpidivisioona lahjoitti ylipäällikölleen Repolan Lieksanjärven rannalle rakennetun metsästysmajan. Mannerheim oli erittäin otettu lahjasta, etenkin kun se oli hänen miestensä itse tekemä.

Marski oli majalla useita päiviä Raappanan vieraana vuoden 1942 kesällä.

”Mannerheim avasi kauluksensa ja kertoi Erkille elämänsä monista vaiheista arkaluonteisia asioita”, kenraalin sisar Helka Raappana kertoi. ”Marski sanoi, ettei voi puhua näistä asioista kenellekään, ei edes sisarelleen.”

Vuonna 1944 maja purettiin ja pystytettiin Lopen Panelianjärvelle.

 

Suomi saavutti jatkosodan viimeiset merkittävät voittonsa Ilomantsissa heinä-elokuun vaihteessa vuonna 1944. Puna-armeijan hyökkäykset Karjalankannaksella ja Aunuksessa olivat tuolloin jo rauhoittuneet.

Mutta Ilomantsin suunnassa vihollisen 176. ja 289. divisioonat olivat edenneet huolestuttavan pitkälle. Hyökkäys uhkasi Raappanan divisioonan ja Aunuksen ryhmän selustaa. Jos puna-armeija saavuttaisi Joensuun rautatien, koko Suomi olisi vaarassa.

Kenraalimajuri Raappana sai käskyn siirtyä Ilomantsiin ja perustaa Ryhmä Raappanan vihollisen lyömiseksi. Raappanalle alistettiin viivytystaistelua käyvät 21. jalkaväkiprikaati ja rajajääkäripataljoona 3 sekä täydennyksenä ratsuväkiprikaati ja tykistömuodostelmat. Lisäksi Raappana päätti käyttää osia omasta korpidivisioonastaan, karskina sotilaana tunnetun everstiluutnantti Väinö Partisen johdolla.

Raappana tunsi alueen kuin omat taskunsa ja päätti tehdä vanhanaikaisen. Hän antoi tarkoituksellisesti vihollisen 289. divisioonan edetä Kuolismaalta Ilomantsiin johtavaa tietä pitkin kapealle Konnukkajärven kannakselle, johon se pysäytettiin. Samanaikaisesti divisioonan selustayhteydet katkaistiin Luovejoella.

Perässä tuleva 176. divisioona saarrettiin siten, että Partisen osasto P katkaisi venäläisten pakotien hyökkäämällä pohjoisesta.

Vihollinen lähetti motitettujen divisiooniensa avuksi merijalkaväkeä, mutta turhaan. 9. päivään elokuuta mennessä ryhmä Raappana oli tuhonnut 289. divisioonan miltei kokonaan. 176. divisioonan osa onnistui murtautumaan itään. Merijalkaväen pataljoonat kärsivät huomattavia tappioita.

Vanha mottimestari oli antanut viimeisen opetuksensa. Toisen armeijakunnan sivusta oli turvattu jatkosodan viimeisessä tuhoamistaistelussa, erämaaolosuhteissa. Taistelulla oli suuri merkitys myös psykologisesti, olihan juuri jouduttu luovuttamaan Aunus ja Karjalan kannas puna-armeijan painostuksen edessä.

 

Sotien jälkeen Raappana nimitettiin rajavartiolaitoksen päälliköksi. Helmikuun 20. päivänä vuonna 1947 Valpo pidätti hänet ns. asekätkentäjutun yhteydessä. Raappana joutui istumaan kahdeksan kuukautta, ennen kuin hänet vapautettiin syyttömänä sotaylioikeudessa.

Raappana komennettiin sisäasiainministeriön ja puolustusvoimain komentajan käyttöön vuonna 1948. Seuraavana vuonna hänet nimitettiin Peräpohjolan sotilasläänin komentajaksi ja vapautettiin samana päivänä "yleisen edun vuoksi". Saman kohtalon koki myös kenraaliluutnantti Aksel Airo.

Raappana vetäytyi perheineen Lohiniemeen, Liperin kunnan Vaivion kylään Viinijärven rannalle, metsästyksen ja kalastuksen pariin.

Raappana kuoli syyskuun 14. päivänä vuonna 1962 ja hänet on haudattu Joensuun hautausmaalle, jonne seuraavana vuonna pystytettiin arkkitehti Ensio Lappalaisen suunnittelema muistomerkki. Lieksan Vapaudenpuistossa paljastettiin vuonna 1966 arkkitehti Erkki Karvisen ja kuvanveistäjä Heikki Häiväojan pronssiin valettu reliefi Raappanan johtamien taistelujen muistoksi.

Raappana “löysi” ahkion uudestaan

Raappana kohtasi Joensuun rajavartiostossa heti alkuvaiheessa vaikean ongelman. Miesten muonan ja varusteiden kuljetus rajalle oli hankalaa. Raappana ryhtyi tutkimaan, miten erämaakansa oli aikaisempina aikoina selvinnyt riista- ja varustekuljetuksistaan. Hän "löysi" uudestaan ahkion, jota kokeili kuljetuksiin vuoden 1923 talvella.

”Varsin keveästi liukui kepeä ahkio pehmeälläkin kinoksella, vaikka painoa ahkiossa olikin jopa aina 100 kg saakka”, Raappana kirjoitti ahkiotutkielmassaan rajavartiostojen tarkastajalle.

Raappana otti ahkion käyttöön muonan kuljetuksissa. Hän kokeili ahkiota myös raskaan Maxim-konekiväärin ja haavoittuneiden kuljetukseen.

Tutkimuksiaan Raappana teki yhteistyössä hyvän ystävänsä, kansantieteilijä ja tutkimusmatkailija Sakari Pälsin kanssa.

Ensimmäinen Suomen armeijan ahkio ja ensimmäinen telttakamiina tehtiin Joensuun rajavartiostossa.

Raappana oli myös talvisotatoimikunnan puheenjohtaja. Toimikunta kehitti purilaita ja ahkioita sekä telttoja, kamiinoita, vaatetusta ja jalkineita armeijan käyttöön. Työn tuloksena syntyi vuonna 1928 armeijan Talvisotakäsikirja. Raappana oli talvisodan syttyessä erämaataisteluihin parhaiten perehtynyt suomalaisupseeri.

 

Teksti: Robert Brantberg 1997, 2009

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta