Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Talvisota 70

Sataviisi kunnian päivää

 

Talvisota

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Pokkari 2009

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Mannerheim

Sotamarsalkka

320 sivua

Revontuli 2005

Robert Brantberg:
Mannerheim - Sotamarsalkka

 

Helmikuu 1940

Ruotsi hylkää Suomen

Pääsihteeri Josif Stalin oli tammikuun lopulla päättänyt, että sota Suomea vastaan oli saatava pois päiväjärjestyksestä. Stalinilla oli kiireitä muualla Euroopassa. Niinpä Neuvostoliitto viestitti Tukholman kautta Suomelle, että rauhanneuvottelut olisivat mahdollisia. Helmikuun ensimmäisenä päivänä puna-armeija varmemmaksi vakuudeksi hyökkäsi Summassa.

Marsalkka Semjon Timošenkon johtama hyökkäys alkoi yli neljänsadan tykin tulivalmistelulla. Puolenpäivän aikaan ilmaantuivat panssarivaunut, joita seurasi jalkaväki. Taisteluja jatkui iltaan asti, mutta jääkärieversti Paavo Paalun 3. divisioona piti asemansa. Hyökkäys jatkui kaksi seuraavaa päivää, aamusta iltaan. Tukena jalkaväellä oli samanaikaisesti jopa sataviisikymmentä panssaria.

Neljäntenä päivänä puna-armeija ei hyökännyt, mutta ilmapommitukset olivat rajut. Ilmassa saattoi olla samanaikaisesti jopa parisataa pommikonetta. Hyökkäys jatkui kiivaan tykistövalmistelun jälkeen helmikuun 5. päivänä, Runebergin päivänä. Suomalaisten linjat kestivät, mutta tykistön ammukset olivat loppumassa.

Paasikivi innostuu

Ulkoministeri Väinö Tanner matkusti Tukholmaan helmikuun 4. päivänä neuvottelemaan Neuvostoliiton suurlähettiläs Aleksandra Kollontain kanssa rauhasta.

Tanner esitti, että Karjalankannaksen alueluovutuksista voitaisiin päästä sopimukseen, mutta Suomenlahden suulta vaadittu tukikohta aiheuttaisi vaikeuksia. Tannerin mukaan Suomi voisi ehkä luovuttaa jonkin saaren mutta korvaukseksi pitäisi saada Repolan ja Poralahden alueet. Moskova tyrmäsi ehdotuksen ja Tanner joutui matkustamaan takaisin Suomeen tyhjin käsin.

Pariisin lähettiläältä Harri Holmalta tuli sähke, jonka mukaan länsivaltojen korkein sotaneuvosto oli helmikuun 5. päivänä päättänyt lähettää joukkoja Suomeen. Apu tulisi olemaan "rajoittamaton". Käytännössä luvattiin neljä valiodivisioonaa, yhteensä 57 000 miestä.

− Onhan se kauhea asia, jos liittoutuneet todella tulevat, mutta emmehän me voi estää heitä kulkemasta läpi, Ruotsin kuningas Kustaa V sanoi.

Salkuton ministeri Juho Paasikivi innostui avuntarjouksesta luonteelleen vieraasti. − Jos Suomi länsivaltojen avulla voisi heikentää Neuvostoliittoa, se olisi suuri historiallinen teko, Paasikivi sanoi ulkoministeri Tannerille helmikuun 8. päivänä.

− Siinä tapauksessa uusi raja Venäjää vastaan voitaisiin ehkä saada kulkemaan Laatokalta Äänisjärven kautta Vienanmereen.

Summa murtuu

Helmikuun 11. päivä 1940 oli synkkä luku Suomen sotahistoriassa. Länsi-Kannaksella kuutta puna-armeijan divisioonaa ja kolmea panssariprikaatia vastassa oli kaksi suomalaisdivisioonaa.

Puna-armeijan 123. divisioona murtautui panssareiden tukemana suomalaisten asemiin. Etulinjassa taisteli pataljoona, jonka vahvuus oli vain 375 miestä. Vastahyökkäykset epäonnistuivat ja läpimurron seurauksena suomalaisten oli jätettävä Summan alue ja vetäydyttävä helmikuun 15. päivänä Mannerheim-linjalta niin sanottuun väliasemaan.

Väliasemasta taisteltiin helmikuun 27. päivään asti, jonka jälkeen suomalaiset joutuivat vetäytymään taka-asemaan Viipurista Kuparsaaren kautta Vuokselle ulottuvalle linjalle. Vajaalukuiset ja heikosti aseistetut suomalaisjoukot olivat tehneet kaikkensa.

Myös muualla Kannaksella taisteltiin, mutta puna-armeijan menestykset olivat lähinnä paikalliset.

 

Laatokan Karjalassa jatkettiin mottien purkamista. Helmikuun alussa suomalaiset tuhosivat Länsi-Lemetin panssarimotin ja saivat saaliikseen yli kolmekymmentä panssarivaunua. Helmikuun puolivälin jälkeen suomalaiset valtasivat niin sanotun Rykmentinmotin, jossa kaatui 1 350 vihollista. Saaliiksi tuli parikymmentä panssarivaunua.

Itä-Lemetin suurmotti puolustautui sitkeästi koko helmikuun ajan. Karkauspäivänä suomalaiset pääsivät laskemaan kaatuneita, yhteensä yli kolmetuhatta sotilasta, joukossa kenraali ja 18. divisioonan esikunta.

Kollaa kesti edelleenkin. Tilanne oli suhteellisen rauhallinen, venäläiset keskittyivät joukkojensa täydentämiseen. Petsamossa venäläiset vetäytyivät Höyhenjärveltä Nautsiin.

Ruotsi hylkää suomen

Helmikuun 12. päivänä, juuri kun Summa oli murtumassa, Neuvostoliitto jätti Ruotsin hallitukselle rauhanehtonsa. Niissä vaadittiin koko Karjalankannasta ja Laatokan Karjalaa sekä Hankoniemeä.

Seuraavana päivänä Tanner neuvotteli pääministeri Per Albin Hanssonin, ulkoministeri Christian Güntherin ja puolustusministeri Per Edvin Sköldin kanssa Tukholmassa. Ruotsin asenne oli äärimmäisen tyly. Avunannon lisääminen ei voinut tulla kysymykseen ja Ruotsi tulisi vastustamaan englantilaisten ja ranskalaisten joukkojen läpimarssia.

Asia vuoti lehdistölle. Pääministeri Hansson vahvisti virallisesti asian. Muutamaa päivää myöhemmin kuningas Kustaa V antoi tiedonannon, jossa hän asettui hallituksen kannalle. Länsivaltojen lehdistössä Ruotsi haukuttiin perusteellisesti. Katsottiin, että Neuvostoliitolla nyt oli Suomen suhteen vapaat kädet, etenkin kun Saksankin kanta oli selvä.

Suomi vastaanotti Neuvostoliiton täsmälliset vaatimukset helmikuun 23. päivänä. Raja noudattelisi suuren Pohjan sodan (1700−1721) Uudenkaupungin rauhan rajaa, jossa Venäjä sai Kaakkois-Suomen. Lisäksi piti luovuttaa Hankoniemi ja tehdä Neuvostoliiton kanssa Suomenlahden puolustussopimus.

Kööpenhaminassa pidettiin Pohjoismaiden ulkoministerikokous, johon Suomen hallitus ei saanut kutsua.

Ruotsi sotaan venäjän puolelle?

Suomi tiedusteli uudestaan lähettäisikö Ruotsi apujoukkoja tai myöntäisi länsivaltojen läpikulkuoikeuden. Helmikuun 27. päivänä Tanner neuvotteli pääministeri Hanssonin kanssa.

− Jos länsivallat pyrkisivät tulemaan Ruotsin ja Norjan läpi vastoin niiden tahtoa, joutuisi Ruotsi sotaan Venäjän puolelle Suomea vastaan, Hansson sanoi.

Tanner paheksui myös sitä, ettei Suomi saanut kutsua Pohjoismaiden ulkoministerikokoukseen.

− Jos suurvalta hyökkää pienen maan kimppuun, tästä tulee ikään kuin spitaalinen, jota kaikki pyrkivät karttamaan, Tanner sanoi Hanssonille. − Toiset eivät enää uskalla puuttua sen asioihin.

Ruotsalaisten mukaan kyseessä oli pelkkä huomaamattomuus.

 

Moskova ilmoitti helmikuun 28. päivänä Tukholman kautta, että rauhanehdot oli hyväksyttävä maaliskuun 1. päivään kello 11 mennessä. Valtioneuvosto kokoontui seuraavana päivänä. Rauhantekoa vastustivat puolustusministeri Juho Niukkanen ja opetusministeri Uuno Hannula. Asia vietiin eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaan, joka kansanedustaja Urho Kekkosta lukuun ottamatta oli rauhan kannalla.

Samana päivänä Englannin Helsingin lähettiläs Gordon Vereker ilmoitti, että Suomeen tulisi 12−13 000 miestä, loput oli jätettävä yhteyksiä varmistamaan. Joukot olisivat perillä huhtikuun puolessa välissä. Ranskan lähettiläs Magny pani hieman paremmaksi. Ensimmäisessä portaassa tulisi 20 000 miestä ja lisää tulisi perässä.

− Jos Suomi hylkää länsimaiden avun, me jätämme teidät oman onnenne nojaan, Magny sanoi.

Samana iltana Suomen hallitus päätti hyväksyä venäläisten rauhanehdot. Asiaa koskeva sähke lähetettiin Suomen Tukholman lähettiläälle, entiselle ulkoministeri Eljas Erkolle (edistyspuolue) edelleen toimitettavaksi. Mutta kohtalo puuttui vielä kerran peliin. Länsivallat paransivat tarjoustaan.

 

jatkuu…

 

Teksti: Robert Brantberg 2000, 2009

Katso myös: Pelastus ruumiskuormasta

Talvisota 70

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta