Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Sanottua

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Talvisota

Sivukartta

 

Armas Virtanen oikealla
Väinö Kihula
syksy 1941

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Suuret suomalaiset

sotasankarit

240 sivua

suurikokoinen kuvitettu

Revontuli 2007

Robert Brantberg
Suuret suomalaiset sotasankarit

Armas Virtanen (oikealla) ja Väinö Kihula

vuoden 1941 syksyllä

 

Konekiväärin johtaja Armas Virtasen talvisota

Pelastus ruumiskuormasta

Helmikuun puoliväli 1940, Muolaanjärvi. Tykistökeskityksessä konekivääri saa täysosuman. Alikersantti Armas Virtanen, 21, menettää tajuntansa ja kaatuu yhdyshaudan pohjalle. Päälle luhistuu kätensä menettänyt ampuja.

Virtanen on yltä päältä veressä. Lääkintämiehet luulevat, että mies on kaatunut. Piirtävät keltaisella liidulla ristin otsaan.

Haavoittuneet ja kaatuneet kuljetetaan samalla kyydillä kenttäsairaalaan. Sankarivainajat kootaan piharakennukseen. Joku kuitenkin huomaa, ettei alikersantti neljänkymmenen asteen pakkasessa ole jäätynyt.

− Meinasit joutua kylmien poikien liiteriin, sanovat Virtaselle seuraavana päivänä.

− Oli korkeimman sallimus ja pelastus, että siitä selvisi, Virtanen kertoi kuusikymmentä vuotta myöhemmin Vesijärvenkadulla Lahdessa.

 

Vuoden 1940 helmikuussa Suomi taistelee olemassaolostaan Karjalankannaksella. Pakkanen on kova, puna-armeija valmistelee suurhyökkäystä.

− Kuun puolivälissä jääkäripataljoona 2 siirtyi Oinaalaan Muolaanjärven rantaan, konekiväärin johtaja, silloinen alikersantti Armas Virtanen sanoi.

− Meillä oli kaksi konekivääriä eteen työnnetyssä asemassa aika lähellä ryssän linjoja. Siinä oli useana päivänä ankaraa tykistökeskitystä.

− Yhdyshauta oli metsikön reunassa, ne olivat isoja mäntyjä. Konekiväärit olivat viidenkymmenen metrin etäisyydellä toisistaan. Jalassa oli huovasta tehdyt isot syylingit, jotka oli vedetty jalkineiden päälle, etteivät olisi narisseet siinä polulla. Jos vain narinaa kuului, siihen varmasti tuli kranaattia.

− Sanottiin aina, että pannaan henkivakuutukset jalkaan.

Iso kranaatti

Eräänä aamuna helmikuun puolivälissä alkoi ankara tykistökeskitys. − Tuli täysosuma konekivääriin, joka oli penkan päällä. Se oli iso kranaatti, 8 tai 12 tuumaa.

− Konekivääri meni ihan murusiksi. Menetin ilmanpaineesta tajuntani ja kaaduin yhdyshaudan pohjalle. Konekivääriampuja kaatui päälleni, sirpale oli katkaissut hänen vasemman kätensä irtipoikki. Verta vuoti kovasti. Olin alimmaisena ja enemmän veressä kuin tämä haavoittunut.

− En tiedä miten minut vietiin pois, paarinkantajat vissiin hakivat joukkosidontapaikan teltalle. Se oli ennen puolta päivää. Kertoivat jälkeenpäin, että teltan eteen lumiselle kentälle oli kerätty tavattoman paljon haavoittuneita ja kaatuneita odottamaan poiskuljetusta.

 

Miehet vietiin kenttäsairaalaan linja-autolla. − Haavoittuneiden paareja varten auton laidoilla oli telineet, paareja sai useampaan kerrokseen. Kaatuneet pantiin lattialle, samaan kuormaan. Kaatuneiden keräyspaikka oli kenttäsairaalan liiterissä.

− Lääkintämiehet olivat kaatuneiden otsaan merkinneet keltaisella liidulla ristin, että kuormantekijät tiesivät, kuka oli haavoittunut ja kuka kaatunut. Minunkin otsaan laitettiin risti. Olin heidän kirjoissaan muonavahvuudesta pois.

Virtanen kuljetettiin kaatuneiden joukossa kenttäsairaalaan, jonne saavuttiin illalla. Hän heräsi sairaalassa seuraavana päivänä. − Meinasit joutua kylmien poikien liiteriin, eräs kuorman purkaja sanoi. − Sinulla oli kaatuneitten risti otsassa, mutta kun et ollut jäätynyt kuten ne toiset, niin tuotiin tänne sisälle.

− Parin päivän päästä ne siirsivät minut Viipuriin sotilassairaalaan. Sieltä minä pääsin kahden viikon toipumislomalle kotiin Hollolaan.

Konekiväärin johtajaksi

Armas Olavi Virtanen syntyi heinäkuun 13. päivänä vuonna 1918 Hollolassa. Hänen isänsä oli maanviljelijä Huvi Virtanen ja äitinsä Signe o.s. Kanerva.  Perheeseen syntyi myöhemmin kaksi tyttöä. Armas Virtanen kävi kansakoulun ja koulun jatkoluokat Hollolassa.

Vuoden 1939 tammikuussa Virtanen määrättiin asevelvollisena Terijoelle jääkäripataljoona 1:een. Syksyllä sodan uhka kävi ilmeiseksi. Syyskuussa tulleet uudet alokkaat siirrettiin lokakuussa pois Terijoelta koulutettujen ikäluokkien tieltä ja korpraali Virtanen komennettiin heidän kouluttajaksi Ristiinaan, Mikkelin eteläpuolelle.

Talvisota syttyi marraskuun 30. päivänä. Syksyn alokkaat hajautettiin joulun aikoihin eri joukko-osastoihin täydennysmiehiksi, Virtanen komennettiin konekiväärin johtajaksi jääkäripataljoona 2:een.

− Siellä oli ollut menetyksiä, Virtanen kertoi.

 

Jääkäripataljoona 2 oli Yskjärven rannassa. Virtasen konekivääripesäke oli hankalassa paikassa, yhdyshauta kulki maantien poikki.

− Sitä ei ollut kaivettu auki maantien kohdalla. Päivällä oli mahdotonta vaihtaa miehiä pesäkkeeseen. Siitä pitivät vihollisen tarkka-ampujat huolen. − Siinä sitten priimuksella lämmitettiin likaista lunta, että näkkileivän kanssa saatiin tsaikkaa.

Jääkäripataljoona 2 siirtyi Muolaanjärvelle, Virtanen heräsi kuolleista ja pääsi toipumislomalle. Hän palasi maaliskuun alkupäivinä joukko-osastoonsa, joka oli joutunut vetäytymään Oinaalasta Viipurin suuntaan Kavantsaarelle. Asemista ei ollut tietoakaan.

− Olimme melkein vain ihan luonnonkivien takana.

Siellä hän oli linjassa kun välirauha tuli maaliskuun 13. päivänä kello yksitoista.

− Meillä ei ollut siitä tietoa, mutta kaikki ammunta lakkasi, hiljeni. Olihan se linjamiehille helpotus, mutta kun rupesi ajattelemaan, mitä kaikkea siitä seurasi, niin kyllä se raskasta oli.

Pataljoona siirtyi Nuijamaan kautta Lappeenrantaan. Pataljoonasta oli jäljellä noin 70 miestä. Heidät siirrettiin Kuopioon, josta miehet keväällä pääsivät siviiliin.

− Jouduin kuitenkin Päämajan käskyn perusteella jäämään, kouluttamaan nostomiehiä, kun ne rupesi ottamaan niitä sisälle silloin. Koko kesä meni siellä.

Ryssät lakosivat

Jatkosota syttyi vuoden 1941 kesäkuussa. Myös Virtasen sota jatkui, nyt Hollolan kevyt osasto 10:ssä. Osasto ylitti rajan Rautjärvellä Imatran koillispuolella.

− Saavuimme Ojajärven aseman lähelle illan suussa, Virtanen sanoi. − Asemalta kuului harmonikan ja balalaikan soittoa, naisten ja lapsien ääniä. Olivat kai kuormanneet evakkojunan valmiiksi ja lähtötunnelmissa.

 Virtasen ryhmä määrättiin seuraavana aamuna varmistamaan Hiitolan suuntaan kulkevaa rauta- ja maantietä. Rataa katkaisemaan oli lähetetty pioneeriryhmä, jonka paluu piti turvata.

Miehet saapuivat määrättyyn paikkaan, Virtanen jätti polkupyöränsä ratavartijan kopin seinää vasten nojaamaan ja ryhmä asettui asemiin 70 metrin päähän viereiselle harjanteelle.

− Kun sain miehet paikoilleen, muistin, että leipälaukku, jossa oli konepistoolin rumpulippaita, oli jäänyt polkupyörän telineelle.

 

Virtanen lähti hakemaan lippaita. Hän pääsi puoleen väliin, kun hän huomasi, että rataa pitkin Ojajärven suunnalta tulee loputon letka venäläisiä sotilaita, jotka marssivat kolme rinnan. Vihollisia oli ainakin kaksisataa. Keulassa oli resiina, jonka kyydissä oli kaksi upseeria ja Emma-pikakivääri. Upseerit heiluttivat käsiään Virtaselle.

− Viittasin heille kintaalla ja lähdin kävelemään rinnettä ylös. Uskoin hetkeni tulleen, taisivat housutkin vähän kastua. Odotin vain, milloin luoti tulee.

Virtanen pääsi lopulta syöksymään omiin asemiin. Hän näki, miten vihollisen luutnantti hyppäsi resiinalta hakemaan Virtasen polkupyörää.

− Sillä hetkellä komensin tulenavauksen. Itse otin kohteeksi pyörävarkaan. Pyörä putosi maahan, kun upseeri sai reikiä nahkaansa. Myös toinen upseeri haavoittui ja lyyhistyi maahan. Tulen avaus yllätti kolonnan täysin, he lakosivat kuin heinä ratapenkan suojaan, kuka ehjänä kuka haavoittuneena.

 

Virtanen lähetti miehen pyytämään apua. Itse hän jäi asemiin sotamies Kalle Tuomisen ja muutaman muun miehen kanssa. Apua ei kuulunut.

− Tilanne oli hirvittävän jännittävä. Pelkäsin, että ryssä lähtee hyökkäämään tai kiertämään meidän selkään.

Vihollinen oli kuitenkin menettänyt upseerinsa.

− He olivat täysin hajalle lyöty porukka ja alkoivat vetäytyä viereisen rehevän heinäpellon sarkaojia pitkin pakoon metsän suojaan. Patruunat olivat loppumassa, apua ei kuulunut. Miesteni hermot alkoivat pettää ja osa jätti asemansa. Lopulta meitä oli harjanteella vain kolme miestä, joukossa Kalle Tuominen.

− Siinä vaiheessa, kun koko ryssälauma oli hajonnut metsään, haavoittuneet upseerit, kapteeni ja luutnantti, räjäyttivät itsensä. Kukaan ei enää ampunut, kuului vain valitusääniä sarkaojista.

− Lähdin hakemaan pyörääni, joka muutaman tunnin oli ollut ryssän hallinnassa. Kumitkin olivat ehjät, kuka sitä nyt omaa pyöräänsä ampuisi. Tarkastelimme upseerien ruumiita, se oli ikävää katseltavaa. Aamupäivä oli elämäni pisin.

Toiminnallaan Virtanen ryhmineen ilmeisesti pelasti rataa katkaisemaan lähetetyn pioneeriryhmän.

Ei perhana! Ryssä!

Eräänä päivänä Ojalahden taistelun jälkeen rykmentin komentaja, everstiluutnantti Eino Vänttinen, sanoi Virtaselle, että kylän takana metsän reunassa olevalle naapurirykmentille pitää viedä tärkeä suullinen viesti. Oli selvitettävä viereisen rykmentin ja myös vihollisen asemat.

− Otin sotamies Kalle Tuomisen ja erään toisen miehen mukaani.

Miehet lähtivät matkaan, oli keskipäivä.

− Olimme keskellä heinäpeltoa, kun huomasin, että ei perhana, pellon reunassa juoksi piippalakkinen mies, ryssä. Matkaa oli seitsemänkymmentä metriä. Huomasin, että siinä metsikön laidassa oli useampi kone- ja pikakivääri.

− Sanoin pojille, että meillä on suolet pellolla justiinsa jos ne huomaavat, että olemme suomalaisia.

Ei auttanut muu kuin yrittää hämätä. Virtanen otti esiin karttalaukkunsa ja oli tutkivinaan reittiä. Hiljaa miehet kaartoivat poispäin.

− Minulla oli suojeluskunnan kesäpuku, joka oli melkein samanvärinen kuin ryssien kesäpuku. Ne eivät varmaan olleet selvillä, ketä me oikein ollaan. Matka tuntui pitkältä.

Väärä keskitys

Miehet pääsivät onnellisesti viesteineen suomalaisten linjoille. Virtanen meni rykmentin komentajan telttaan. Komentaja merkitsi kartalleen omat ja vihollisen asemat. Virtanen kopioi tiedot omaan karttaansa.

− Mistä pääsitte tänne, komentaja kysyi?

− Tuosta me tultiin, Virtanen osoitti. − Paikan piti olla suomalaisten hallussa, mutta ryssäthän siellä olivat.

Komentaja pyöritti päätään. − Mistä te meinaatte takaisin mennä? hän kysyi.

− Tuosta, mistä tulimme, Virtanen vastasi.

Miehet pääsivät kuin pääsivätkin takaisin usvan suojassa. Perillä odotti yllättynyt everstiluutnantti Vänttinen, joka oli luullut, että partio oli menetetty.

 

Virtanen sai illalla uuden tehtävän. Samaiselle naapurirykmentin komentajalle oli vietävä viesti tykistökeskityksestä ja käsky hyökätä.

− Sellaisen viestin sinne vein.

Keskitys tuli kuitenkin väärään harjanteeseen, keskelle naapurirykmenttiä. − Siinä tuli hirvittävät tuhot suomalaisille. Minulle tultiin sanomaan, että olin merkinnyt karttaani linjat väärin.

Virtanen kehotti kysyjää vertaamaan omaa, rykmentin komentajan ja tykistön komentajan karttaa. − Tulkaa vasta sitten puhumaan sotaoikeudesta, Virtanen sanoi.

− Tämän jälkeen minulle ei tultu puhumaan sanaakaan asiasta, varmaan ovat keskenään sen selvittäneet. Ei tämä ainoa kerta ollut, että omat jäivät tykistön alle.

Toinen haavoittuminen

Virtanen haavoittui toisen kerran Siirlahden taistelussa, tällä kertaa suorasuuntaustykin laukauksen paineesta. Ammus osui kiveen, jonka suojassa Virtanen oli.

− Filmi meni poikki. Myöhemmin kuulin, että olin lähtenyt takaisin omia kohti ja sanonut, että sattui.

Virtasella oli aivorepeämä. Häntä lähdettiin kuljettamaan sairasjunalla kohti sotilassairaalaa. Matkalla lääkäri määräsi junan pysäytettäväksi, koska Virtaselta oli takaraivon kautta poistettava verta aivoista.

− Kolmen vuorokauden jälkeen tulin tajuihini. Olin sairaalassa monta viikkoa. Pääsin kolmeksi viikoksi toipumislomalle kotiin.

 

Kevyt osasto 10 oli edennyt Kannasta pitkin Raudun kautta Venäjän puolelle Lempäälänjärvelle.

− Pääsin samaan komppaniaan, mutta pää oli sellaisessa kunnossa, että olemisesta ei meinannut tulla mitään. Särky oli kova ja kaikki räjähtävät äänet tekivät pahaa.

Eräänä päivänä venäläiset saivat täysosuman ammustelttaan. Virtaselta tuntui, kuin olisi suoraan päähän sattunut.

− Ette ole linjakunnossa, komppanianpäällikkö sanoi. − Virtanen se menee mihin lystää, mutta me menemme minne käsketään.

Tällä komppanianpäällikkö tarkoitti sitä, että Virtanen oli aina valmis menemään tiedustelutehtäviin, vaikka yksinkin.

− Nyt minä määrään mihin sinä menet, Valkjärven kenttäsairaalaan.

 

Sairaalakierroksen jälkeen Virtanen komennettiin Lahteen, jossa hän B-miehenä oli palveluksessa asepajalla ja asevaraston hoitajana. Matka jatkui Hennalaan, josta lääkärit jälleen määräsivät hoitoon, tällä kertaa Punaisen Ristin sairaalaan ja edelleen Arkadian sotasairaalaan Helsinkiin.

Vaimonsa Lempi Esteri Nihtilän, Lahden rahatoimiston kanslistin, Virtanen löysi lottakanttiinista Lahden läntisellä kansakoululla vuoden 1942 joulukuussa. Kesäkuussa he menivät naimisiin Lahden vanhassa, nykyisin Ristin kirkon alta puretussa puukirkossa. Pariskunta on lapseton.

Kierros jatkui vuoron perään palveluksessa ja sairaalassa.

− Ne kauheat päävaivat jatkuivat kymmenen vuotta, ennen kuin helpottivat siedettävään kuntoon, Virtanen sanoi.

Vuonna 1944 juhannuksen alla Virtanen määrättiin päämajan erilliseen autokomppaniaan Luumäelle. − Haettiin ammustäydennystä Ihantalaan ja Taliin, kaatuneita tuotiin paluumatkalla arkuissa ja laatikoissa.

Rasitus oli kuitenkin vielä liikaa Virtaselle. − Halvaannuin, kädet ja jalat eivät toimineet. Kolmen viikon ajan minua jouduttiin jopa syöttämään.

Siviiliin

Vuoden 1944 jouluna Virtanen pääsi keppien varassa kuukauden lomalle Arkadian sairaalasta. Toukokuussa 1945 sotasairaala lopetettiin ja Virtanen kotiutettiin.

Virtanen ylennettiin sotien jälkeen kersantiksi. Hän perusti puusepäntehtaan Lahteen.

− Tehtiin kaikenlaista puutyötä, etupäässä kehruurukkeja. Rukeista oli kova kysyntä, siirtoväen rukit olivat hajonneet, rukit menivät hyvin kaupaksi. Monta vuotta niitä tehtiin, sitten yhtäkkiä kysyntä loppui.

− Sitten teimme tilaustöitä pienemmässä mittakaavassa, loppujen lopuksi tein niitä yksin.

Vuonna 1955 Virtanen pääsi oikeuslaitoksen palvelukseen, hänestä tuli haastemies ja myöhemmin haastemiesten esimies. Hän toimi Lahdessa myös vt. kunnallisneuvosmiehenä raastuvanoikeuden istunnoissa. Hän pääsi eläkkeelle vuonna 1980.

 

Teksti: Robert Brantberg 2000, 2009

 

Talvisota

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Sanottua

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Talvisota

Sivukartta