Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Tarkka-ampuja
Simo Häyhä

Simo Häyhä 1905−2002

SA-kuva 17.2.1940

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Suuret suomalaiset

sotasankarit

240 sivua

suurikokoinen, kuvitettu

Revontuli 2007

Robert Brantberg
Suuret suomalaiset sotasankarit

 

Vänrikki Simo Häyhä

Tarkka-ampujan joululahja

On joulukuun 21. päivä vuonna 1939 Kollaalla. Torstai-ilta on hämärtymässä. Lumipukuinen pieni mies makaa tukevassa ampuma-asennossa likaisen harmaassa hangessa.

Matkaa vihollisen linjoihin on neljäsataa metriä. Venäläiset ovat tavanomaista varomattomampia.

Jälleen liikettä. Suomalainen tarkka-ampuja ottaa vihollisen tasajyvälle, arvioi vaistomaisesti välimatkan ja tuulen. Hän poistaa liipaisimesta etuvedon ja hengittää rauhallisesti ulos. Pys­tykorva haukahtaa.

Korpraali Simo Häyhä on tehnyt uuden ennätyksen. Vieressä makaava tarkkailija kirjaa päivän saldoksi kaksikymmentäviisi varmaa tapausta. Viimeisen kolmen päivän yhteissaaliiksi tulee 51 vihollista. Se on Häyhän joululahja komppanialleen.

 

komppanianpäällikkö Aarne Juutilainen, Marokon Kauhuksi sanottu, saa perjantaina vieraita etulinjan tuntumassa olevaan komentotelttaansa. Tulijoiden joukossa ovat kansanedustaja ja kappalainen Antti J. Rantamaa sekä kirjailija Mika Waltari. Pappa Juutilainen esittelee porukkaansa.

”Ja sitten tässä tämä pikkuinen, mies kuin pippuri”, Juutilainen sanoo. ”Näyttää lauhkealta, mutta vihainen se on.”

Pienikokoinen mies tuntuu sulautuvan teltan varjoihin.

Simuna, sinä syntinen, tunnusta nyt papin kuullen, kuinka monta Iivanaa sinulla on tunnollasi”, Juutilainen jatkaa.

Korpraali nousee seisomaan. ”Herra luutnantti, varmoja tapauksia on siinä 138:n paikkeilla.”

Vieraat katsovat toisiinsa epäuskoinen hymy huulillaan. Sotaa on käyty vasta kolme viikkoa.

”Hyvät herrat, totta se on”, Juutilainen sanoo. ”Kun päiväluku nousi yli kymmeneen, tapauksista alettiin pitää kirjaa. Korpraali Häyhällä on virallinen valvoja, jotta luvut olisivat uskottavia. Tässä mennään, vaikka sota ei vielä kunnolla ole edes alkanut.”

Mika Waltari, Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja, tekee ahkerasti muistiinpanoja.

 

Talvisodan legendaarinen tarkka-ampuja Simo Häyhä syntyi Rautjärvellä Kiiskisen kylässä sunnuntaina joulukuun 17. päivänä vuonna 1905. Hänen isänsä oli talollinen Juho Häyhä ja äitinsä Katriina o.s. Vilkko. Pariskunnan viidestä pojasta yksi kaatui valkoisten puolella vuoden 1918 sodassa ja toinen kuoli lämpöhalvaukseen raskaissa tietöissä. Tyttäriä perheessä oli kolme.

 Simo Häyhä kävi Miettilän kansakoulun ja päätti ryhtyä maanviljelijäksi siitä huolimatta, että pää olisi riittänyt oppikouluun. Hän liittyi Rautjärven suojeluskuntaan heti täytettyään 17 vuotta.

Vuonna 1925 Häyhä lähti suorittamaan viidentoista kuukauden asevelvollisuuttaan Raivolaan Polkupyöräpataljoona 2:een. Hän pääsi aliupseerikouluun ja palveli loppuajan korpraalina Polkupyöräpataljoona 1:ssä Terijoella.

 

Häyhä pääsi siviiliin ja jatkoi harrastuksiaan suojeluskunnan parissa. Viipurin suojeluskuntapiirin mestaruuskilpailuissa 1920-luvun lopulla Häyhä ampui itsensä pystykorvalla viidenneksi. Tämän jälkeen alkoi tosiharjoittelu.

Kaverit päättivät kokeilla, mihin Häyhä pystyy. He asettivat ampumataulun sadanviidenkymmenen metrin päähän. Häyhä sai kourallisen panoksia. Tehtävänä oli ampua tauluun mahdollisimman monta osumaa yhdessä minuutissa.

Häyhä ehti laukaista kiväärinsä uskomattomat kuusitoista kertaa. Taulussa oli yhtä monta osumaa. Sana lähti kiertämään.

Häyhä osoittautui taitavaksi myös Suomi-konepistoolin käsittelyssä. Taisteluammunnoissa hän menestyi hyvin pikakiväärillä.

Vuoden 1939 syksyllä reservin korpraali Simo Häyhä sai kutsun ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Mukaansa Häyhä otti erittäin tarkaksi todetun pystykorvan, SAKO:n valmistaman jalkaväenkiväärin m/28-30.

 

Simo Häyhä komennettiin reservin luutnantti Aarne Juutilaisen, Marokon Kauhun, komppaniaan. Se kuului everstiluutnantti Ville Teittisen, Sota-Villen, jalkaväkirykmentti 34:ään, joka puolestaan oli osa eversti Lauri Tiaisen 12. divisioonaa.

Pappa Juutilainen oli maailmaa nähnyt seikkailija, joka oli sotinut Pohjois-Afrikassa Ranskan muukalaislegioonassa. Siitä nimi Marokon Kauhu. Juutilainen oli jatkuvien rikkomustensa vuoksi erotettu kadettikoulusta ja lähti merille. Hän kyllästyi kansien jynssäämiseen ja pestautui legioonaan. Viiden vuoden sotapalveluksen jälkeen Juutilainen palasi Sortavalaan vuonna 1935.

Juutilainen tunsi Häyhän ja määräsi hänet Merimetso 6:ksi nimetyn komppaniansa tarkka-ampujaksi. Rykmentti sai varusteensa ja lähti matkaan kohti Hyrsylän mutkaa Laatokan pohjoispuolelle.

 

Talvisota alkoi aamulla marraskuun 30. päivänä. Juutilaisen komppania puolusti ainoaa tietä, joka johti Hyrsylän mutkasta omien puolelle.

Komppanian selustan varmisti luutnantti Toiviaisen viides komppania. Jos se olisi pettänyt, Juutilaisen komppania olisi ollut saarroksissa. Mutta suomalaiset pitivät asemansa kunnes tuli käsky perääntyä.

Merimetso 6 vetäytyi Suvilahden kautta kohti pientä puropahasta joka kantoi komeaa nimeä, Kollaanjoki. Simo Häyhä ryhtyi pystykorvallaan harventamaan vihollisen muonavahvuuksia. Joulupyhät ja kirjeenvaihtajat tulivat ja menivät.

 

Suomalaisia oli kauan häirinnyt vihollisen erittäin taitava tarkka-ampuja. Juutilaisen komppaniasta oli jo kaatunut neljä joukkueenjohtajaa. Epäiltiin, että asialla oli yksi ainut tarkka-ampuja. Juutilainen oli itse yrittänyt kiikarikiväärillään napata taitavan vihollisen, turhaan.

”Koeta saada se ryssä pois”, Juutilainen sanoi lopulta Häyhälle.

”Herra luutnantti, teen parhaani.”

”Onnea matkaan”, Pappa sanoi ja puristi Simunan kättä.

Aikaisin seuraavana aamuna Häyhä söi tukevan aamiaisen, pukeutui lämpimästi ja otti piristeeksi mukaansa muutaman sokerinpalan. Ampuma-asema oli huolella valittu. Tarkkailijaksi lähti mukaan eräs vänrikki.

Joskus Häyhä oli kokeillut kiikaritähtäimellä varustettua kivääriä, mutta hän suosi avotähtäintä. Eräs syy valintaan oli, että avotähtäimellä ammuttaessa päätään ei tarvitse nostaa niin ylös kuin kiikarikiväärillä. Avotähtäin ei myöskään heijasta auringonvaloa.

 

Häyhä tarkkaili edessään olevaa maastoa. Tunnit kuluivat. Asemasota oli verkkaista, välillä ampuivat vihollisen pikakiväärit, välillä suomalaisten konekiväärit. Kuului tykistön jylyä vihollisen puolelta.

Sitten vihollisen tarkka-ampujan valppaus petti. Häyhä huomasi, miten hänen selkänsä taakse laskeva aurinko välähti kiikaritähtäimen linssistä. Matkaa oli 450 metriä. Hän otti paikan tasajyvälle. Kun vihollinen varomattomasti kohottautui, Häyhä ampui. Hän latasi nopeasti kiväärinsä uudestaan. Uutta laukausta ei tarvittu, se oli laaki ja vainaa.

Puna-armeijan 56. divisioonan 213. jalkaväkirykmentillä oli yksi tarkka-ampuja vähemmän.

Häyhä poistui nopeasti paikalta Juutilaisen teltalle. Kranaatteja alkoi tulemaan Häyhän jättämään tuliasemaan.

”Herra luutnantti, luulen, että sain sen.”

Simunan mukana ollut vänrikki vahvisti asian. Marokon Kauhu myhäili ja käski keittämään kahvit.

 

Naapurikomppanian miehet olivat pulassa, vihollisen tykistön tuli oli kiusallisen tarkkaa. Miehet tiesivät tarkkaan missä vihollisen tulenjohtopaikka oli, suoraan heidän asemiensa edessä. Haarakaukoputki nousi aina samasta paikasta. Jotain piti tehdä.

Suomalaiset yrittivät nitistää tulenjohtajan tykillä, kranaatinheittimellä ja konekiväärillä, mutta valmista ei tullut. Jalkaväkihyökkäystä ei voinut ajatella, vihollinen hallitsi tulellaan koko aluetta.

”Haetaan Häyhä”, joku keksi.

Tuumasta toimeen, asiasta sovittiin kenttäpuhelimella. Aamuhämärässä Häyhä tuotiin paikalle oikein hevoskyydissä. Kuulu tarkka-ampuja kahvitettiin ja hänelle selitettiin tilanne. Häyhä lähti asemiin oppaansa kanssa.

Haarakaukoputki nousi juuri siellä missä pitikin. Häyhä ehti ampua kolme laukausta. Vihollisen tykit aloittivat tulen, ilma täyttyi surisevista sirpaleista ja oksista. Häyhän oli vetäydyttävä asemastaan.

Simuna ei kuitenkaan mokomasta lannistunut. Vielä samana päivänä hän valitsi huolellisesti uuden tuliaseman. Haaraputki nousi jälleen. Häyhä laukaisi nopeassa tahdissa kahdesti. Molemmilla kerroilla linssi helähti. Homma oli hoidettu.

Vihollinen kosti välittömästi, olihan heidän tulenjohtajaansa ammuttu ja haaraputki tuhottu. Tykistö alkoi kiivaasti rummuttaa viidennen komppanian majoitusaluetta. Eräs korsu sai täysosuman sillä seurauksella, että yksi mies haavoittui puunsiruista.

Miesten riemulla ei kuitenkaan ollut rajoja, kaikki halusivat kätellä Simunaa. Kotiin lähetettiin kirjeitä. ”Simo Häyhä kävi täällä.”

 

Tammikuun lopulla laskettiin, että Häyhä oli ampunut komppanian verran vihollisia. Tähän ei luettu mukaan Häyhän taistelujen aikana kaatamia vihollisia. Korpraalista tehtiin alikersantti ja hänelle myönnettiin vapaudenmitali.

Helmikuussa ruotsalainen liikemies ja Suomen ystävä Eugen Johansson päätti lahjoittaa SAKO:n valmistaman huippukiväärin kenraalimajuri Woldemar Hägglundin IV armeijakunnan ansioituneimmalle tarkka-ampujalle. Tieto lahjoituksesta eteni pitkin komentoportaita kunnes mies löydettiin. Simo Häyhän tilillä oli 219 varmaa tapausta.

12. divisioonan komentaja, eversti Lauri Tiainen oli sairastunut. Uusi komentaja, eversti Antero Svensson päätti sotilaspastori Antti J. Rantamaan kehotuksesta luovuttaa kiväärin henkilökohtaisesti Häyhälle.

”Sillä olisi erinomainen vaikutus mielialoihin”, Rantamaa sanoi. ”Etulinjassa taisteleville miehille on tärkeä tietää, että esikunnassa arvostetaan heidän uhrauksiaan.”

”Olkoon niin”, Svensson vastasi.

Rantamaa sai tehtäväkseen ilmoittaa asiasta komppanianpäällikkö Juutilaiselle. ”Mainiota”, Marokon Kauhu totesi.

 

Simuna lähti divisioonan esikuntaan, jossa yöpyi, peseytyi ja ajoi partansa. Hän oli ensimmäistä kertaa poissa etulinjasta.

Uutuuttaan hohtavassa lumipuvussa Häyhä marssitettiin lauantaina helmikuun 17. päivänä seremoniaan divisioonan esikunnan eteen. Pihalle oli järjestäytynyt esikunnan upseereita eversti Antero Svenssonin johdolla. Paikalla oli myös tiedotuskomppanian TK-mies. Kello oli 11.20, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

”Tämä Ruotsista lahjoitettu kunniakivääri annetaan alikersantti Simo Häyhälle tunnustuksena hänen suurista ansioistaan ampujana ja aseenkäyttäjänä taisteluissa”, eversti Svensson sanoi. ”Tätä kunniakivääriä on pidettävä erikoisista ansioista annetun ansiomerkin veroisena.”

”Alikersantti Häyhä!”

”Herra eversti!” Häyhä vastasi ja otti asennon.

”Suomen armeijan ja erityisesti 12. divisioonan puolesta luovutan teille tämän kiväärin sekä siihen liittyvän kunniakirjan.”

Miehet kättelivät, TK-mies otti valokuvia. Simo Häyhä siristeli silmiään kirkkaassa auringonvalossa.

Simuna lähti takaisin linjoille uuden hopeakilvillä varustetun pystykorvansa kanssa.

 

Helmikuun lopulla Sota-Ville Teittisen rykmentti pääsi lepovuoroon, ylijohdon reserviksi. Tilalle Kollaan rintamalle tuli everstiluutnantti Kaarlo Raunion jalkaväkirykmentti 69. Marokon Kauhun miehet pystyttivät korsukujaan tienviitaksi jäätyneen venäläisen ruumiin. Jäykkien sormien väliin asetetussa lapussa luki “tervetuloa”.

Simo Häyhä pääsi kuntoisuuslomalle. Ympäri Rautjärven pitäjää käytiin ihmettelemässä kunniakivääriä. Simuna kävi tarkkuuttamassa kivääriä sukulaismiehensä Aarre Häyhän kanssa. Simuna palasi levänneenä rintamalle.

Maaliskuun alussa puna-armeijan 128. divisioona työntyi erämaan halki suomalaisten sivustaan. Jalkaväkirykmentti 34:stä ja yhdestä sissipataljoonasta muodostettiin taisteluosasto Silppu vastaiskua varten.

Majuri Carl von Haartmanin 2. pataljoona, johon myös kapteeniksi ylennetyn Juutilaisen komppania kuului, sai erikoistehtävän. Pataljoonan oli Sissipataljoona 4:n kanssa lyötävä vihollinen takaisin Ulismaajärveä ympäröivästä korvesta. Vihollinen oli kaivautunut asemiin, hyökkäyksestä tulisi vaikea.

 

Hyökkäys alkoi keskiviikkona maaliskuun 6. päivänä kello 5.30. Juutilaisen ja Toiviaisen komppaniat olivat aluksi von Haartmanin reservinä. Kello 6.20 Juutilaisen komppania sai käskyn hyökätä avoimen laakson yli kohti vihollista, joka ei suostunut lähtemään asemistaan.

Vihollinen sai yllättäen vahvistusta, hyökkäyksestä tuli verilöyly. Suomalaisten tappiot olivat puolelta päivin jo sataneljäkymmentä miestä.

Simo Häyhä makasi lumessa suuren kiven takana. Laskelmiensa mukaan hän oli kaatanut noin neljäkymmentä vihollista. Suomalaiset käynnistivät yhden lukuisista vastaiskuistaan. Venäläiset puolestaan huusivat uraata ja ryntäsivät suoraan kohti suomalaisia.

Häyhä ampui vihollisia minkä kiväärillään ehti, konepistoolia ei ollut. Suomalaiset aloittivat perääntymisen, vihollisia oli liikaa. Kello kaksi iltapäivällä Häyhä, joka oli jäänyt suojaamaan vetäytymistä, kahlasi kyyryssä taaksepäin. Luodit piiskasivat lunta hänen ympärillään.

Simuna pyörähti ympäri ampuakseen takaisin. Hän tuijotti suoraan vihollisen kiväärin piippuun.

Räjähtävä luoti osui Häyhän vasempaan leukaan.

 

Majuri von Haartman pyysi lupaa irrottautua taisteluista. Päivä oli ollut verinen, liian verinen. Tosin viholliselle oli aiheutettu suuret tappiot. Taistelutoverit onnistuivat pelastamaan Häyhän maastosta.

Simuna makasi ahkiossa mahallaan ja piti käsivarsillaan ylävartaloa hieman koholla. Siten oli helpompi hengittää. Joukkosidontapaikalla Häyhälle annettiin morfiinia ja kasvoille painettiin valkoista tuppoa. Koko vasen poski oli revennyt, leukaluu oli murskana. Haavoittuminen näytti todella pahalta.

Tieto Häyhän haavoittumisesta oli ankara isku Pappa Juutilaiselle ja koko komppanialle.

Aseet vaikenivat rintamilla keskiviikkona maaliskuun 13. päivänä kello 11. Korvessa ei ollut tietoliikenneyhteyksiä, siellä sodittiin vielä puoli vuorokautta.

 

Häyhästä ei kuultu mitään koko maaliskuun aikana. Sitten tuli suruviesti, Simuna oli kuollut haavoihinsa sairaalassa.

Kapteeni Juutilainen kertoi huhtikuussa pastori Rantamaalle Häyhän kohtalosta. Rantamaa puhui ylistäen kaatuneesta Häyhästä rykmentin jumalanpalveluksessa sunnuntaina huhtikuun 7. päivänä.

Simunan sukulaismies Aarre Häyhä oli perheineen joutunut evakkoon kotikylästään. Hän oli toimittamassa postiasioita, kun tuttu mies, Pärtty Munnukka pysäytti hänet.

”Se on sitten Simo poissa”, Pärtty sanoi vakavana.

”Mitä vielä”, Aarre sanoi. ”Sain eilen Simolta kirjeen. Mies makaa Jyväskylän lähellä Kinkomaan parantolassa valkoisten lakanoiden välissä ja lihoo.”

”Ei ole totta, minä luin lehdestä.”

”Niin on Simokin ja sitähän se rupesi kirjoittamaan, että hautajaiset seis, vainaja puuttuu.”

Simuna oli viety sidontapaikalta junalla Jyväskylään. Junassa hänen kurkkuunsa oli työnnetty putki, että henki kulkisi. Sairaalassa hänet paikattiin ja aluksi hän joutui syömään ruokansa pillillä. Hän keräsi voimia.

 

Pappa Juutilainen, sotilaspastori Rantamaa ja reservin luutnantti Erkki Palolampi, sama mies, joka parhaillaan oli kirjoittamassa maineikasta kirjaansa Kollaa kestää, olivat kokoontuneet huhtikuun 7. päivänä ennen rykmentin viimeistä kenttäjumalanpalvelusta. He keskustelivat asevelihengestä. Syntyi ajatus Kollaan rististä, joka myönnettäisiin vain etulinjassa taistelleille aseveljille.

Asia esiteltiin eversti Antero Svenssonille, joka piti ajatusta erinomaisena. Hankkeen toteuttamiseksi perustettiin toukokuun 5. päivänä Kollaan Taistelijoiden Veljesliitto. Kollaan ristiä valmistettiin lähes kahdeksantuhatta kappaletta, seitsemän ensimmäistä valettiin puhtaasta hopeasta.

Ensimmäinen risti luovutettiin marsalkka Gustaf Mannerheimille, toinen presidentti Kyösti Kalliolle ja kolmas eversti Antero Svenssonille. Neljäs Kollaan risti myönnettiin kuolleista heränneelle Simo Häyhälle.

 

Jyväskylästä Häyhä siirrettiin hoitoon Helsinkiin sairaala Mehiläiseen ja myöhemmin sairaanhoitajakouluun. Häyhä sai Juvalta pika-asutuslain nojalla Vehmaan kartanon maista lohkotun 38 hehtaarin tilan. Muilla veljeksillä oli vastaavan kokoiset pellot.

Ylipäällikön päiväkäskyllä alikersantti Simo Häyhä ylennettiin suoraan vänrikiksi elokuun 28. päivänä vuonna 1940.

Vuoden 1941 keväällä Häyhä matkusti parinkymmenen suomalaisen veteraanin joukossa Tanskaan ensimmäisen maailmansodan kansainvälisen invalidijärjestön lomanviettopaikkaan.

”Kävimme lihomassa”, Häyhä kertoi.

Simuna halusi mukaan jatkosotaan, mutta haavoittuminen laskettiin niin vakavaksi, ettei hän päässyt joukkoihin. Vanhaan kotitaloonsa hän pääsi vuoden 1941 lokakuussa. Venäläiset olivat rakentaneet pellolle kolhoosikämpän, joka toimi sotavankileirinä.

”Tuo mies on ampunut 542 teikäläistä”, vartija sanoi venäläisille vangeille.

”Onko hän jo tullut normaaliksi?” eräs vanki kysyi hiljaisuuden jälkeen.

 

Häyhän kotitila jäi toisen kerran rajan taakse vuoden 1944 syksyllä. Juvan tilasta oli luovuttu ja Häyhä sai oman tilan Ruokolahdelta.

Sotien jälkeen Häyhä tunnettiin taitavana metsästäjänä, koirankasvattajana ja etenkin hirvenkaatajana. Hän kävi koirineen hirvimetsällä myös tasavallan presidentti Urho Kekkosen kanssa.

Häyhä ehti koirineen kaataa kaikkiaan 73 hirveä, ennen kuin päälle kaatunut kelopuu teloi hänen jalkansa 1980-luvun puolivälissä.

Vuonna 1978 Simuna luovutti Eugen Johanssonin lahjoittaman kunniakiväärin Karjalan Jääkäripataljoonalle. Kivääriä säilytetään Kontiorannan varuskunnassa.

Simo Häyhä viljeli maatilaansa aikansa, jonka jälkeen hän laittoi sen vuokralle. Myöhemmin hän muutti tilan metsälle. Eläkepäivinään  hän asuu kerrostaloyksiössä luonnonkauniilla paikalla Ruokolahdessa. Hänellä on edelleen hallussaan tarkka-ampujien maailmanennätys, yli viisisataa varmaa tapausta.

Simo Häyhä kuoli huhtikuun 1. päivänä vuonna 2002.

Tarkka-ampujan ilta

Lokakuinen päivä on muuttumassa sateiseksi. Olemme vuoden 1998 syksyllä sotakirjailija Onni Palasteen ja kuvaaja Pekka Kuparisen kanssa matkalla Lieksaan. Päätämme pysähtyä Ruokolahdella.

Tarkka-ampujan kuulo on mennyt. Vieras saa soittaa ovikelloa useita minuutteja. Naapuri kehottaa jatkamaan rimputtelua, kyllä se kotona on. Sitten ovi aukeaa.

”Sisään, sisään.”

Talvisodan legenda pyytää istumaan, hakee kuulolaitteensa piirongin päältä, asentaa sen korvansa taakse ja istuu viereen.

Kävely ja kulku on vaikeaa, hissittömässä talossa. Kodinhoitaja käy harvakseltaan pitämässä paikkoja kunnossa. Mutta kerrostalon kolmannen kerroksen yksiön suuresta ikkunasta avautuu kaunis näköala Saimaalle, selkää riittää kymmeneen kilometriin asti.

Simo Häyhän tarkka näkö on tallessa

 

Onni Palaste ojentaa matkassa olevan kiväärinsä Häyhälle. ”On se ihmeellistä, miten tämä pystykorva vuosi vuodelta tulee yhä raskaammaksi”, Palaste sanoo.

93-vuotias Häyhä nyökkää. Hän on viime vuosina ampunut ainoastaan ilmakiväärillä. Metsästys on saanut jäädä.

Mutta mielikuvat ovat tallessa, tulevat jopa uniin. Seinällä on valokuvia, niiden joukossa syystalvinen kuva 1960-luvulta. UKK, Simo ja pystykorva, siis koira, ovat hirvimetsällä. Vieressä ovat kunniakirjat ja sotamuistot.

Keskustelemme nykypäivästä, sotatiedot kirjailija Petri Sarjanen on jo ottanut talteen. Häyhä on avautunut, viime vuosiin saakka hän ei ole suostunut antamaan minkäänlaista haastattelua.

Herrat veteraanit ottavat pystykorvan mukaansa parvekkeelle, kuvaajan toivomuksesta.

Puristamme legendan kättä ja jatkamme matkaa. Alkaa sataa. Kahden päivän kuluttua tulisi ensilumi.

 

Teksti: Robert Brantberg 1998, 2009

Wikipedia: Simo Häyhä

Kansallisbiografia: Häyhä, Simo

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta