Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Toivo Lesonen

Toivo Lesonen

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Suuret suomalaiset

sotasankarit

240 sivua

suurikokoinen, kuvitettu

Revontuli 2007

Robert Brantberg
Suuret suomalaiset sotasankarit

 

 

Kersantti Toivo Lesonen

Raatteen tien jääkäri

Perjantai, 23. helmikuuta 1940, Raatteen tie. On puna-armeijan vuosipäivä, ilma on selkeä, pakkasta on 25 astetta. Aamulla Raatevaaran pohjoispuolisessa maastossa todetaan suurehko vihollispartio.

Jääkäri Toivo Lesonen lähtee heti matkaan joukkueensa mukana. tehtävänä on tuhota vihollispartio. Puolelta päivin vihollisen tiedustelukone huomaa suomalaiset aukealla suolla. − Luultavasti kohteena oleva partio sai meistä tiedot, Lesonen kertoi.

Illalla joukkue on lähellä paikkaa, jossa vihollisen piti olla. Mitään ei kuulu eikä näy. Tunnit kuluvat tiedustelussa. Sitten tulee käsky järjestäytyä ketjuun. Miehet etenevät tunnustelijan jäljessä.

Jonkin matkan jälkeen tulee kuiskaamalla tunnustelijan välittämä tieto. − Kaasun hajua!

Vihollisen haju leviää laajalti kirpeässä pakkassäässä. − Samassa räsähti, hiljaisuus muuttui hirveäksi meteliksi. Siellä oli vihollispartio asemissa. Aseiden suuliekit välähtivät ja käsikranaatit jysähtivät. Melskeen seasta kuului huutoja. Kaivattiin lääkintämiehiä, kaivattiin ahkioita. Huudettiin eteenpäin!

 

Jääkäri Lesonen näkee edessään olevan kuusen juurella hyvän suojapaikan. Hän yrittää syvässä lumessa syöksyä turvaan. − Silloin minuun sattui. Tuntui hirveän kova tärähdys mahan kohdalla.

Lesonen kaatuu lumeen ja vetää itsensä suojaan kuusen juurelle. Vihollisen luoti on osunut vyön kohdalle. Lumipuku on verinen. − Ajattelin, että tilanne on toivoton. Tiesin mitä tarkoitti mahaan haavoittuminen.

Metelin seasta kuuluu avunhuutoja. Lesonen odottaa tajunnan menetystä ja kuolemaa. Häntä paleltaa.

− Huusin lääkintämiehiä, mutta apua ei tullut. Lähellä ollut jääkäri Väisänen oli huomannut tilanteeni ja lähti hakemaan ahkiota. Hän nousi kuopastaan polvilleen mutta painui saman tien alas. Hän oli kaatunut.

Lesonen lähtee ryömimään taaksepäin ja pääsee kumpareen taakse, jossa lääkintämiehet ovat valmiina. − He laittoivat minut ahkioon ja niin lähdettiin.

Lääkintämiehet eksyvät korpeen, luulevat näkevänsä suuren vihollispartion ja harkitsevat hetken jopa Lesosen jättämistä. − Sitten he päättivät vetää minua vielä vähän matkaa.

Miehet löytävät suomalaisen kenttävartion ja Lesonen pääsee lämpimään telttaan. Raatteen tien varrella olevaan joukkosidontapaikasta tilataan hevoskyyti. − Kamiinan lämpö tuntui niin hyvältä.

Punahävittäjät hyökkäävät

Hevoskyyti saapuu ja Lesonen pääsee joukkosidontapaikalle sidottavaksi. Hänet kuljetetaan kahden muun haavoittuneen kanssa kuorma-autolla kohti pääsidontapaikkaa. Matkaa on taitettu muutama kilometri, kun kolme punahävittäjää käy auton kimppuun.

− Kuljettajat pääsivät pakenemaan puiden suojaan, mutta me haavoittuneet emme päässeet mihinkään. Silloin huomasin, että minulla ei edes ollut kenkiä, ne olivat jääneet kenttävartioon. Makasimme pehkoissa auton lavalla ja vedimme peittona olevaa autopressua silmille aina silloin, kun koneet lähtivät syöksyyn.

− Autosta särkyi tuulilasi ja paljon tuli reikiä muuallekin. Myös yhteen renkaaseen osui.

 

Kaikki selviävät hengissä. Kuin ihmeen kaupalla auton moottori käynnistyy ja miehet jatkavat purevassa pakkasessa matkaa tyhjästä renkaasta huolimatta. Jälleen taivaalle ilmestyy punahävittäjiä, tällä kertaa kaksi. Auto särkyy koneiden tulituksessa lopullisesti, mutta jälleen miehillä käy tuuri, kehenkään ei osunut.

Läheisessä talossa oleva huoltoporukka rientää apuun. Matka jatkuu pakettiautolla pääsidontapaikalle.

− Siellä väsähdin lopullisesti ja nukahdin. Heräsin vasta kenttäsairaalassa. Lääkäri oli puhdistamassa pahan näköistä ja roskaista haavaani. Hän siisti saksilla rosoisia reunoja ilman puudutusta.

Lesosen talvisota oli päättynyt. Rauha tuli maaliskuun 13. päivänä. Huhtikuun lopulla Lesonen pääsi toipumislomalle ja lähti Hyrynsalmelle.

− Sain tietää, että kotiväkeni oli evakuoitu Lumijoelle. Ylipään koululla tapasin sitten kotiväkeni, jota en ollut nähnyt elo-syyskuun vaihteen jälkeen. Tuntui hyvältä, vaikka oltiin evakossa.

Yleisesti lasketaan, että Suomussalmen ja Raatteen taisteluissa olisi kaatunut yli 20 000 venäläistä sotilasta. Lesonen pitää väitettä liioiteltuna. − Luku on huomattavasti, ehkä jopa puolta pienempi, Lesonen kertoi. − Tietoni perustuvat sotapäiväkirjoihin ja sotasaaliiksi saatujen kiväärien määrään.

Kaukaisen ukkosen jyly

Raatteen tien veteraani Toivo Johannes Lesonen syntyi Suomussalmella tammikuun 16. päivänä vuonna 1918. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijä Aapo Lesonen ja Maria o.s. Kela. Pariskunnalle syntyi kuusi lasta, joista Toivo oli vanhin. Kansakoulun Lesonen aloitti Selkoskylällä vuonna 1928.

Armeijaan Lesonen lähti syyskuussa vuonna 1939. − Olin esittänyt toivomuksen päästä jääkäripataljoona 2:een Valkjärvelle, Lesonen kertoi. − Kannas oli kotikylästäni tarpeeksi kaukana, siellä näkisin maailmaa. Kotikyläni oli selkosessa, lähimmälle maantielle oli kaksitoista kilometriä. Varuskunta oli polkupyöräpataljoona, siellä saisin ajaa pyörää.

Palvelukseen Lesonen astui syyskuun 2. päivänä. Alokkaat järjestäytyivät kasarmin edustalle ruokailuun. Kaiuttimista kuului uutislähetys, jonka mukaan Saksa oli hyökännyt Puolaan. − Meillä oli kuva syksyn tilanteesta. Uutinen ei tullut yllätyksenä.

Valkjärven kasarmilta oli matkaa Neuvostoliiton rajalle, Lipolan mutkaan, neljä kilometriä. − Meille tuli siirto lokakuun 6. päivänä. Kasarmit jätettiin. Tilalle tuli vanhempia koulutettuja ikäluokkia kertausharjoituksiin.

 

Miehet siirrettiin Mikkeliin. He saivat käsivarteensa T-kirjaimella merkityn valkean nauhan, he olivat täydennysmiehiä. Marraskuun 5. päivänä heidät komennettiin Riihimäelle.

− Kaikki ammus-, ase- ja muut varastot siirrettiin läheisiin metsiin. Kasarmielämä simputuksineen muuttui vartiopalvelukseksi.

Marraskuun 30. päivänä oli poutainen pakkasaamu. − Yhtäkkiä kauppalan hälytyslaitteet ja asemalla olevien junien pillit alkoivat soida. Helsingistä kuului pommituksen ääntä, se oli kuin kaukaisen ukkosen jylyä.

− Kohta koneet olivat Riihimäen kauppalan päällä. Ensimmäiset pommit putosivat aseman seutuville. Koko kauppalan alueella näkyi pommituksen jälkiä.

Joulukuun 11. päivänä miehet vannoivat sotilasvalan Riihimäen kirkossa. Tuoreet jääkärit kuljetettiin junalla Kajaaniin.

Tapanina Raatteen tielle

Lesonen kuului sissipataljoona 1:n ensimmäiseen komppaniaan, joka saapui Suomussalmelle Tapaninpäivän iltana. Kaksi joukkuetta nuoria asevelvollisia lähti keskiyöllä hiihtämään kohti Raatteen tietä. Vain ryhmänjohtajat olivat vanhempaa ikäluokkaa. Pakkanen kiristyi.

Kirkonkylän ja Hulkonniemen suunnalta kuului pitkiä konekiväärisarjoja, kiväärien pauketta, kranaatinheittimien lähtölaukauksia ja kranaattien räjähdyksiä. − Lentokoneista ammutut valojuovat näyttivät pakkasyössä ihmeellisiltä.

Miehet näkivät rannan katveessa kummallisen, ohuen lumikerroksen peittämän kasan. − Se oli kuin pellon raivaukselta jäälle ajettu juurikkaläjä. Jono painui hiljaisena kasan ohitse. Siinä oli kaatuneita suomalaisia. He olivat siinä asennossa, jossa olivat olleet kuollessaan.

 

Jääkärit saapuivat Raatteen tielle. Aamu valkeni päiväksi. Miehet määrättiin varmistamaan tietä vihollisen 44. divisioonan, ukrainalaisen Sinisen divisioonan hyökkäyskärjen takana Haukilan maastoon.

Venäläiset käynnistivät moottoreitaan 35 asteen aamupakkasessa. − Odotimme, ilmassa oli jännitystä.

Suomussalmen suunnalta ilmestyi tielle vihollisen hevoskolonna, parikymmentä ajoneuvoa. Kolonna oli hakemassa täydennystä rintamalle. − Kun kolonna saapui kohdalle, alkoi sota. Tuhosimme kolonnan miehineen ja hevosineen.

 

Tielle ajoi hyökkäysvaunu. Jääkärit päättivät irtaantua. Lesonen jäi muista jälkeen, koska jäätyneet saappaat olivat rikkoneet suksien nahkavarpaalliset. Hän pääsi kuitenkin lopulta hiihtäen liikkeelle ja tavoitti kaksi toveriaan.

Porukka lähti hiihtämään tulolatuaan. He olivat satakunta metriä erään lammen jäällä kun edellä hiihtävä Lesonen havaitsi liikettä vastarannalla. Mies syöksyi rantapusikon suojaan.

− Oletimme, että tämä oli edellä hiihtäneitä kavereitamme, Lesonen kertoi. − Mutta salamana välähti mieleeni, ettei miehellä ollut lumipukua. Käännyin sanomaan tästä kavereille. Silloin se alkoi.

Rannalla oleva partio avasi pikakivääritulen noin kahdensadan metrin etäisyydeltä. − Hiihdimme elämän ja kuoleman hiihtoa metsää kohden.

Lähellä rantaa yhden jääkärin päähän osui luoti. Muut kaksi pääsivät turvaan.

− Nousimme viimeiselle mäennyppylälle, puiden kyljistä lensi parkkia. Vieläkin muisto tuntuu pahalta.

Miehet tavoittivat kuusi muuta suomalaista. He hiihtivät erämaassa ilman karttaa ja kompassia ja joutuivat yöpymään huonokuntoisessa talossa, jonka väki oli lähtenyt evakkoon. Seuraavana päivänä he pääsivät komppaniaansa.

Käet ylös jumalauta!

Tammikuun alussa eversti Hjalmar Siilasvuon joukot motittivat 44. divisioonan päävoimat Haukilan maastoon. Taistelupäivinä oli 35 asteen pakkanen. Saarrostustaisteluihin osallistui myös sissipataljoona 1.

− Etenimme hiljaa. Sitten kuului laukaus suoraa edestä, toinenkin. Hetkessä oli koko männikkö yhtenä rytinänä. Luodit paukkuivat isojen petäjien kylmettyneissä rungoissa.

Eteneminen jatkui. Taistelujen melskeessä kuului erään kumpareen takaa huuto, joka on pysynyt Lesosen muistissa.

− Käet ylös jumalauta, joku karjui minkä itsestään irti sai.

Saarrostetun Sinisen divisioonan tilanne oli tukala. Telttoja ei ollut, autoissa ja panssareissa ei ollut talviöljyä, hevoset oli tuotu Ukrainan lämmöstä.

Tammikuun 4. päivänä Reino Hallamaan radiotiedustelu sieppasi motista lähetetyn radiosanoman. − Huoltotilanne on hyvin vaikea. Hevoset eivät ole saaneet rehua 6−7 päivään. Pyydämme heittämään lentokoneesta rehua.

 

Eversti Hjalmar Siilasvuo aloitti ratkaisutaistelun motin tuhoamiseksi seuraavana yönä

− Odotimme oman tykistön tulta, Lesonen kertoi. − Oli puolenyön aika, pakkanen oli kiristynyt. Kuulimme tykkien lähtölaukaukset. Pimeässä yössä ammukset ujelsivat ylitsemme ja räjähtelivät edessä olevassa maastossa. Niitä tuli niin harvassa tahdissa, että oli aika laskea ne. Kaksikymmentäneljä kolmen tuuman ammusta näin laajalle alueelle tuntui tehottomalta.

Suomalaiset hyökkäsivät. Tilanne pimeässä yössä oli sekava. − Väitettiin, että suomalaiset muka ampuivat puista. On selvää, ettei taistelutilanteessa minkään lajin hullu nouse puuhun. Paremminkin hän kaivautuu maahan.

Aamun sarastaessa hyökkäys pysähtyi ukrainalaisten tiukkaan vastarintaan. Suomalaiset vetäytyivät metsän suojaan. − Tappioita tuli paljon. Haavoittuneita ja kaatuneita oli polun varrella. Kaatuneet oli kerätty yhteen kasaan. Heidän joukossaan oli myös valkjärveläinen kaverini Oiva Liski.

Kaamea näky

Hyökkäys keskeytyi päivän ajaksi. Komppanialla ei ollut telttoja ja miehet eivät saaneet lämmintä ruokaa. Seuraavana yönä suomalaiset hyökkäsivät uudestaan. Tällä kertaa ilman tykistö- ja kranaatinheitinkeskitystä. − Ainoa turva oli pimeä yö.

Tunteja kestäneiden lähitaistelujen jälkeen komppania pääsi venäläisten asemiin. Taistelun jäljet olivat kaameat.

Kaatuneita venäläisiä oli kaikkialla. Haavoittuneet olivat paleltuneet kuoliaaksi. Lumella oli veristä vaaterepaleita. Vihollinen oli rakentanut suojakseen näreistä ja kuusen oksista lumella vuorattuja katoksia. Toiset olivat lumeen kaivetuissa koloissa.

Raatteen tie oli täynnä raskasta sotakalustoa, kaatuneita sotilaita ja hevosia.

 

Tammikuu kului kenttävartiossa Raatteen tien kaakkoispuolella. Suomalaisten riesana olivat venäläispartiot ja lentokoneet. Eräänä päivänä Lesonen oli vartiovuoron jälkeen tullut ruokailemaan komppanian komentopaikkaan. Lämpimään taloon oli lähellä olevista teltoista tullut miehiä syömään.

− Seisoin pihalla suksillani kaurapuuropakki kädessä, kun kuulin lentokoneen äänen idästä, Lesonen kertoi. − Hiihdin talosta poispäin ja näin kaksimoottorisen pommikoneen tulevan. Pysähdyin vajaan sadan metrin päässä aukealle pellolle. Pommi irtosi koneesta, hyppäsin suksiltani ja kaivauduin lumeen. Kuului valtava räjähdys.

Talo oli saanut täysosuman, raunioiden yllä leijui sankka pölypilvi. Kuului valituksia ja avunhuutoja. Lesonen kiirehti paikalle.

− Komppaniapäällikön, luutnantti Raidan nukkumapaikka oli pirtin peränurkassa hetekan puolikkaalla. Sänkyineen kaikkineen hän oli lentänyt kymmenkunta metriä pirtin taakse, mutta selvisi jalan katkeamisella. Kaksi konekiväärimiestä oli lentänyt pirtin oven mukana keittiön seinään ja kuolleet. Myös kaksi muuta miestä löytyi menehtyneenä. Neljätoista haavoittui, osa heistä oli saanut vaikeita vammoja. Vain kaksi miestä selvisi vammoitta.

Helmikuun 8. päivänä komppania pääsi viikon lepoon, jonka jälkeen jääkärit lähtivät Raatteen tien varteen.

Sodan tyrmistyttävät jäljet

Lesonen haavoittui partiomatkalla vaikeasti vyötäröön helmikuun 23. päivänä. Hänen talvisotansa päättyi. Toipumisloman jälkeen Lesonen lähti Suomussalmelle suorittamaan asevelvollisuutensa loppuun.

− Sain komennuksen traktorin mukaan lanaamaan Kuusamon ja Suomussalmen välistä kevätrospuuttoista tietä. Sodan jäljet olivat tyrmistyttävästi esillä. Lämmin sää oli sulattanut lumen ja paljastanut mätänemistilassa olevat hevosten raadot ja ihmisten ruumiit. Haju oli mahdoton.

Hautausporukat ajoivat hevosilla ruumiita molemmin puolin tietä kaivamiinsa hautoihin.

Asevelvollisten palvelusaikaa oli pidennetty vuodesta puoleentoista. Siviiliin Lesonen pääsi maaliskuun alussa vuonna 1941. Toukokuussa hän oli uittohommissa. Hänet oli hyväksytty Vierumäen urheiluopiston urheiluohjaajan kurssille, joka alkaisi heinäkuussa.

− Kesäkuun 9. päivänä oltiin Lavajärvellä ja olimme juuri avaamassa tukkilauttaa. Kosken toisella puolella huomasimme miehen, jolla oli kädessään valkoisia lappusia. Mies viittoili meitä luokseen. Ne olivat kutsukirjeitä ylimääräiseen kertausharjoitukseen.

Lesonen määrättiin eversti Sulo Malmin jalkaväkirykmentti 11:n toisen pataljoonan jääkärijoukkueeseen Ämmänsaareen. − Heti juhannuksen jälkeen tuli käsky valmistautua lähtöön, suuntana Raatteen tie. Saksa oli hyökännyt Neuvostoliittoon ja sota oli alkanut.

Karjalaistytöt itkivät

− Heinäkuun 1. päivänä aikaisin aamulla komppania ylitti rajan. Ensimmäisen taistelunsa komppania kävi seuraavana aamuna Latvajärvellä, pienessä erämaakylässä Vuokkiniemen tien varressa. Suomalaisten rinnalla taistelivat saksalaiset joukot hyökkäysvaunuineen. Lesosen komppaniasta kaatui kolmetoista miestä, joukossa komppanianpäällikkö, luutnantti Piirainen.

− Kylälle oli jäänyt neljä karjalaistyttöä. He katselivat venäläisiä kaatuneita sotilaita, joiden joukossa joukosta oli monta tuttua. Tytöt itkivät.

Komppania jatkoi taistellen matkaa Vuokkiniemelle. Heinäkuun 19. päivänä jääkärijoukkue sai käskyn vallata kukkula Pistojokivarressa. Kranaatinheitinkeskitys onnistui ja suomalaiset valtasivat kukkulan, josta vihollinen oli paennut.

− Jälkeen oli jäänyt verisiä vaatteita ja rikkinäisiä kiväärejä.

 

Joukkue jatkoi etenemistä. Illalla se oli asemissa erään rämeen laidalla, jossa se joutui vihollisen keskitykseen. − Tykit ja kranaatinheittimet ampuivat, jytinä oli helvetillinen. Kiviä ja maata lensi ilmassa, puita katkeili ja oksia putoili. Räjähdysten seasta kuului avunhuutoja. Samalla tykin ammus tuli lähelle, ilma loppui muutamaksi sekunniksi.

− Taas tuli ammus lähelle. Jalkaterä meni tunnottomaksi. Pieni sirpale oli mennyt pohkeen läpi. Iso sirpale oli puoleksi katkaissut selässäni olevan repun. Eväät ja muut tavarat olivat säpäleinä.

Jääkäri Toivo Lesonen oli haavoittunut toisen kerran. Hän pääsi Oulun lääninsairaalaan.

− Kesäiset päivät kuluivat. Jalkaterä oli kipeänä, sauvojen varassa känkkäsin pitkin käytäviä ja kävin ulkonakin.

Ruumiit paloivat möhkäleiksi

Syyskesällä Lesonen pääsi toipumislomalle. Kun hän elokuussa lähti takaisin rintamalle, komppania oli edennyt Uhtuan ja Kiestingin puoliväliin.

− Metsäpalot olivat riehuneet useiden viikkojen ajan. Kaatuneita venäläisiä sotilaita oli jäänyt paloalueelle. Ruumiit olivat palaneet ja turvonneet muodottomiksi möhkäleiksi.

Asemasota alkoi. Tammikuussa Lesonen määrättiin ryhmänjohtajaksi ja ylennettiin korpraaliksi. Hänet komennettiin kahden viikon aliupseerikurssille.

Lesonen sai Oulusta uuden saksalaisen Zeiss Ikon -kameran. − Olin valokuvausliike Korterannan asiakas ja olin saanut luottamusta siinä määrin, että sain kameran velaksi.

Jatkosodan aikana Lesonen kuvasi ahkerasti.

 

Keväällä Lesosen pataljoona siirrettiin Kiestinkiin, jossa huhtikuun lopulla taisteltiin rajusti. Kesällä pataljoona oli Uhtuan rintamalla. Aika kului partioinnissa ja “propaganda-ammunnoissa”.

− Kaikilla aseilla ammuttiin sen kun kerjettiin, heittimet ja tykistö olivat mukana.

Vuoden 1943 kevättalvella pataljoona siirrettiin Jyvälahdelle, Uhtuan ja Vuokkiniemen puoliväliin. Se oli rauhaisa paikka, sodan ääniä ei kuulunut. Eri tukikohdista tehtiin säännöllisesti partiomatkoja vihollisen puolelle.

Maaliskuun 19. päivänä Toivon veli Paavo Lesonen kaatui vartioreissussa venäläisten väijytykseen. Toukokuussa Toivo Lesonen ylennettiin alikersantiksi.

 

Syksyllä ja vuoden 1944 alkutalven pataljoona soti Uhtuan rintamalla tutuksi käyneillä paikoilla. Keväällä jalkaväkirykmentti 11 lähti Uhtualta kohti Suomea. Tilalle tulivat saksalaiset.

Toukokuun lopulla lomalla ollessaan Lesonen sai tietää, että jalkaväkirykmentti 11 oli siirretty Karjalankannakselle. Hän sai kuitenkin pitää lomansa loppuun ja löysi oman porukkansa kesäkuun alussa Kivennavalta.

Kannaksella taisteltiin kiivaasti ja Lesonen haavoittui kranaatin sirpaleesta. − Kyynärvarren luu meni poikki ja olin pois pelistä. Imatran sairaalassa lääkintälotat laittoivat minut pesualtaaseen. Pesivät ja ajoivat parran.

 

Lesonen siirrettiin Pietarsaaren sotasairaalaan, jossa käsi laitettiin kipsiin. Irtonaiset luunsirut jätettiin kuitenkin paikalleen ja käsivarsi turposi. Käsi jouduttiin leikkaamaan kaksi kertaa.

Elokuun lopulla Lesonen pääsi kotiin toipumislomalle. Suomi solmi rauhan Neuvostoliiton kanssa, sota saksalaisia vastaan alkoi. Lesosen perhe evakuoitiin sotatoimien alta Rantsilaan.

Sota päättyi. Vuonna 1946 Lesonen meni naimisiin Bertta Valpuri o.s. Kelan kanssa. Lesosille syntyi neljä lasta, Erkki vuonna 1947, Pertti 1951 ja Irma-Liisa 1960.

Lesonen toimi myymälänhoitajana eri osuusliikkeissä Kainuussa vuosina 1948−1972. Vuodesta 1974 hän toimi eteisvahtimestarina Ämmänsaaren Kantakievarissa, nykyisin Kiannon Kuohussa. Hän osallistui myös kunnallispolitiikkaan ja kirjoitti juttuja eri lehtiin.

Vuonna 1968 Lesonen ylennettiin kersantiksi. Toivo Lesonen asui Suomussalmella Ämmänsaaren keskustan tuntumassa.

 

Teksti: Robert Brantberg 1999, 2009

Talvisota 70

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta