Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Kauko Kuismanen

Kauko Kuismanen

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Suuret suomalaiset

sotasankarit

240 sivua

suurikokoinen, kuvitettu

Revontuli 2007

Robert Brantberg
Suuret suomalaiset sotasankarit

 

 

Lukiolainen Kauko Kuismasen talvisota

Summassa kaatui 16-vuotiaita

Helmikuun 1. päivänä vuonna 1940 puna-armeija käynnistää suurhyökkäyksen Summassa. Kymmenen päivää myöhemmin suomalaisten linjat ovat murtumassa.

Tiistaina helmikuun 13. päivänä Summaan komennetaan 2. suojeluskuntapataljoona. Joukossa on jopa 16-vuotiaita poikia. Mukana on myös suojeluskuntasotamies Kauko Kuismanen, 18.

− Oli kovat pakkaset, Kuismanen kertoo. − Olin partiomatkalla palelluttanut pahasti vasemman jalkateräni. Yritin hoitaa sitä omin päin, koska oli päästävä mukaan.

− Meidän vahvennettu joukkue kuljetettiin rintamalle kuorma-autojen lavoilla. Valonheittimet oli peitetty, valoa näkyi vain kapea viiru.

Loppumatkan suojeluskuntalaiset hiihtävät. He pääsevät keskiviikkoaamuna pimeän aikaan parinsadan metrin päähän etulinjasta. − Silloin rysähti. Jouduimme keskitykseen.

Tuli-iskussa kaatuu neljä suojeluskuntalaista. Yksi heistä on 21-vuotias, kaksi 17-vuotiaita. Nuorin on iältään 16 vuotta.

− Yksi heistä katosi täysin. Emme tiedä, miten hänen kävi. Oliko hän saanut sellaisen osuman, ettei mitään jäänyt?

 

Joukkueen- ja ryhmänjohtajilla oli täysi työ porukan kokoamisessa. − Olimme siellä muutaman päivän. Meille ei annettu omaa tukikohtaa, vaan meidät sijoitettiin “vanhojen”, pari vuotta vanhempien sotilaiden joukkoon. Siinä sitten rivimiehenä ammuin ja pelkäsin muiden mukana.

− Sitten ilmeisesti päämajaan kantautui tieto, että rintamalla kaatuu 16-vuotiaita poikia, Kuismanen kertoo. − Meidät vedettiin reserviin.

Kaiken kaikkiaan sotaretkeä kesti viikon. − Siitä oli se hyöty, että jatkosodassa tiesin, mitä tykistökeskitys on.

Eräänä päivänä Kuismasen vasenta jalkaa alkoi kivistää. − Otin lapikkaan pois, se oli täynnä mätää. En saanut saapasta enää jalkaan.

Jalkansa palelluttanut Kuismanen passitettiin Viipurin sotasairaalaan. − Parin viikon kuluttua minut työnnettiin toipumislomalle, ei siellä sen kauemmin pidetty.

Kuismanen lähti Mäntyharjuun Etelä-Savoon, jonne hänen kotiväkensä oli evakuoitu. Siellä hän sai tietää rauhansopimuksesta. Rauhanehdot olivat kovat. − Tuntui siltä, että halusin lähteä rintamalle.

Terijoen suojeluskuntaan

18-vuotiaana tulikasteensa saanut Kauko Kalevi Kuismanen syntyi syyskuun 10. päivänä 1921 Terijoella Karjalankannaksella. Hänen vanhempansa olivat liikemies Heikki Kuismanen ja Hilja o.s. Härmä.

Kauko Kuismanen liittyi lukiolaisena Terijoen suojeluskuntaan. − Yhdeksänkymmentä prosenttia Terijoen yhteislyseon kuusitoista vuotta täyttäneistä oppilaista kuului suojeluskuntaan, Kuismanen sanoo. − Heistä sodissa kaatui 127.

Suojeluskuntalaisille jaettiin myös aseet. − Ensimmäiseksi saimme venäläisen mallia 91 olevan kiväärin. Kun olimme edistyneet ammunnassa, kivääri vaihdettiin mallia 24 olevaan lottakivääriin, joka oli parannettu versio mallista 91. Ylpeyden ylpeys oli mallia 36 oleva Ukko-Pekka, jollainen minullakin oli.

− Aluksi saimme harmaat univormut, jotka myöhemmin vaihdettiin mallia 27 olevaan vihreänruskeaan suojeluskuntapukuun. Sitä pidettiin Suomen parhaana kenttäpukuna.

 

Terijoki oli rajapitäjä. Matkaa Kronstadtin linnoitukseen ja sotasatamaan oli runsaat kaksikymmentä kilometriä. − Kronstadt näkyi vuoden 1939 kuumana kesänä ylösalaisin kangastuksena horisontin yläpuolella, Kuismanen sanoo.

− Seurasimme linnakkeen ja punalaivaston taisteluharjoituksia.

Terijoelle oli sijoitettu maineikas jääkäripataljoona 1. Koulupojat seurasivat innolla pataljoonan toimintaa aidan takaa. − Kokoonnuimme katsomaan, kun pataljoona marssi pitkin pääkatua, Viertotietä.

Terijoen suojeluskunta osallistui innokkaasti jääkäripataljoona 1:n sotaharjoituksiin.

 

Vuoden 1939 syksyllä tilanne Suomen ja Neuvostoliiton välillä kiristyi. Lokakuun 6. päivänä ensimmäiset suojajoukot kutsuttiin palvelukseen.

− Koulu päättyi. Seuraavan kerran jouduin tekemisiin koulun kanssa toukokuun 31. päivänä vuonna 1940 Helsingissä. kun meille Normaalilyseossa jaettiin lakki. Se oli Terijoen yhteislyseon viimeinen ylioppilasluokka. Joukossa oli tulevaa everstiä, kommodoria ja majuria.

− Terijoen suojeluskuntalaiset saivat käskyn saapua Rajalinnaan, suojeluskuntalaisten hallussa olevaan venäläisen kauppiaan loistohuvilaan. Otimme kotoa mukaamme varusteet ja aseet.

− Alkoi tehokas koulutus. Tehtävänämme oli myös vartioida rautatie- ja maantiesiltoja sekä ratapihoja. Kun valtioneuvos Juho Kusti Paasikivi matkusti neuvottelemaan Moskovaan, Terijoella oli juhlallisuudet. Olin siinä osastossa, joka vartioi Terijoen asemaa ja lähellä olevaa isoa rautatiesiltaa.

− Lapin sodasta 1944−1945 puhutaan nuorison ristiretkenä. Me olimme jopa vuodesta kahteen nuorempia.

Nyt se on alkanut!

Talvisota syttyi marraskuun 30. päivänä. − Olimme ulkona aamuvoimistelussa. Silloin jysähti rannan suunnassa puolen kilometrin päässä. Kuvittelimme, että pioneerit olivat räjäyttämässä jotain. Kyseessä oli ilmeisesti Kronstadtista ammuttu kahdentoista tuuman kranaatti.

− Sitten meidän yli rupesi viuhumaan Kronstadtin ja punalaivaston järeiden tykkien laukauksia.

− Nyt se on alkanut! joku huusi.

− Nopeasti sisälle! Rajalinnan portaille ilmestynyt vääpeli huusi. − Varusteet päälle ja lisäpatruunoita hakemaan.

Suojeluskuntalaiset irrotettiin jääkäripataljoona 1:n alaisuudesta ja siirrettiin kolmenkymmenen kilometrin päähän Uudellekirkolle. − Ilmeisesti katsottiin, että me nuoret ristiretkeläiset emme vielä olleet saaneet riittävästi koulutusta rintamaa varten.

 

Nuoret suojeluskuntalaiset pääsivät tositoimiin seuraavana päivänä. Heidät hälytettiin majapaikastaan pihalle.

− Meitä kohti lensi matalalla venäläisiä kaksimoottorisia SB-pommikoneita. Ammuimme niitä holtittomasti. Ei tullut mieleenkään, että ne voisivat ryhtyä vastatoimiin. Se oli ensimmäinen kerta, kun osallistuin ilmatorjuntaan. Myöhemmin rauhan aikana toimin kaksi vuotta ilmatorjuntakomppanian päällikkönä.

− Koneet olivat tuohon aikaan panssaroimattomia. Yksi kone rupesi savuttamaan ja putosi jonnekin Vammelsuun lähelle. Liekö sama kone, jonka miehistöä etsimään määrättiin silloinen ratsumestari Adolf Ehrnrooth? Etsinnässä kaatui luutnantti Jorma Gallen-Kallela, Akseli Gallen-Kallelan poika.

 

Suojeluskuntalaisten talvisota jatkui koulutuksen parissa sekä selustan suojelutehtävissä, partioinnissa ja desanttien etsinnässä. Tehtävänä oli muun muassa Karisalmen aseman alueen vartiointi.

− Joulun vietimme Karisalmella. Siellä me palelimme erään viipurilaisen kesähuvilassa, Kuismanen kertoo. − Kävimme komentopaikalla katsomaan joulukuusta.

Helmikuun 1. päivänä puna-armeija käynnisti suurhyökkäyksen Summassa. Suomalaisten linjat horjuivat.

− Helmikuun 13. päivänä tuli lähtö rintamalle.

Seurasi kohtalokas tykistökeskitys. Kuismanen joutui sairaalaan paleltuneen jalan vuoksi. Rauhan tultua Kuismanen lähti etsimään omaa porukkaansa. Hän kierteli Länsi-Kannasta ristiin rastiin, kunnes lopulta löysi joukkonsa Kotkasta.

RUK:n kautta jatkosotaan

Upseereista oli vuonna 1940 kova pula. −Minut komennettiin reserviupseerikouluun. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään, koska toipumislomaani jatkettiin heinäkuun alkuun asti.

Elokuun 1. päivänä Kuismanen ilmoittautui 5. prikaatissa Luumäellä. − Koska RUK oli jo alkanut, minut määrättiin aliupseerikurssille, Kuismanen sanoo. Kurssin aikana hänet ylennettiin alikersantiksi.

− Reserviupseerikouluun minut komennettiin marraskuussa.

Kuismanen palasi joukkueenjohtajaksi entiseen komppaniaansa 5. prikaatiin majuri Auno Kuirin pataljoonaan. Kun jatkosota syttyi vuoden 1941 kesäkuussa, prikaatista muodostettiin jalkaväkirykmentti 5. Rykmentti lähti valtaamaan Kannasta takaisin.

− Taistelimme Säiniön asemalla, Kuismanen kertoo. − Olimme kärsineet suuria tappioita. Minua tarvittiin tukikohdan toisella laidalla. Lähdin juoksemaan rintaman suunnassa. Ajattelin etteivät tarkka-ampujat kuitenkaan minuun osu.

− Silloin minun osui vasempaan jalkaan. Tuntui kuin olisi koivuhalolla lyöty. Ryömin pois. Sillä paikalla haavoittui kolmesta neljään upseeria, joukossa pataljoonan komentaja Auno Kuiri, joka jostain syystä oli kulkeutunut komppaniaamme.

− Tähän päättyi tieni JR 5:n riveissä.

 

Sairaalareissun jälkeen Kuismanen määrättiin kouluttajaksi. − Onnistuin kuitenkin vaihtamaan erään toisen vänrikin kanssa komennusta ja pääsin Jalkaväkirykmentti 56:een Itä-Karjalaan Kontupohjan ja Käsnäselän suunnalle. Se oli eversti Matti Aarnion, Motti-Matin rykmentti.

Kuismanen toimi Aarnion rykmentissä sekä joukkueenjohtajana että komppanianpäällikön sijaisena. − Huhtikuussa 1942 haavoituin käsikranaatista Hiisjärvellä.

Kuismanen ylennettiin luutnantiksi vuonna 1942. Hän pääsi kadettikouluun seuraavan vuoden heinäkuussa. Vuoden 1944 kesäkuussa puna-armeija käynnisti suurhyökkäyksen Kannaksella ja kadetit komennettiin rintamalle.

Kuismanen taisteli kovissa paikoissa kenraalimajuri Aarne Blickin 2. divisioonan joukoissa Vuosalmella. Hän toimi komppanianpäällikkönä jääkärieversti Frans Wahlbeckin jalkaväkirykmentti 49:ssä. Wahlbeck kaatui heinäkuun 4. päivänä. Myöhemmin Kuismanen komennettiin eversti Adolf Ehrnroothin jalkaväkirykmentti 7:ään, Tyrjän rykmenttiin.

− Meitä oli kaksikymmentä jalkaväkikadettia, jotka siirrettiin 2. divisioonaan. Kymmenen kaatui vänrikkinä tai luutnanttina.  Sain käsikranaatin sirpaleen takamukseen eräässä rynnäkössä. Lääkintäaliupseeri poisti sen, joten sitä ei ole kirjoihin pistetty. Olihan siinä vaikea istua.

Sodan ikävin vuorokausi

Syyskuun 4. päivän aamuna kello kuusi pataljoonan komentaja soitti ja ilmoitti, että rauha tulee kello kaksitoista. − En meinannut uskoa tietoa, Kuismanen sanoo.

Vihollinen ei kuitenkaan lopettanut taistelutoimiaan, vaan jatkoi sotaa seuraavaan puoleen päivään asti.

− Se oli sodan ikävin vuorokausi, Kuismanen jatkaa. − Vihollinen oli päästettävä melkein varpaille, ennen kuin sai ampua. Vieläkään emme ole saaneet kunnollista selitystä sille, miksi vihollinen jatkoi taistelua vielä vuorokauden.

Rauha herätti Kuismasessa ristiriitaisia tunteita. − Olin tietenkin iloinen. Tunsin sekä hätää että hyvää mieltä samaan aikaan. Hätää Karjalan menettämisestä ja hyvää mieltä siitä, että sota oli loppu.

 

Sotien jälkeen Kuismanen jatkoi uraansa puolustusvoimissa. Hän toimi komppanianpäällikkönä ja aliupseerikoulun johtajan apulaisena jalkaväkirykmentti 7:ssä. Kapteeniksi hänet ylennettiin vuonna 1947.

Kuismanen tunnettiin innokkaana urheilumiehenä. Hän voitti puolustusvoimien mestaruuden 3 000 metrin juoksussa vuonna 1946 ja sotilasottelun mestaruuden seuraavana vuonna.

Vuonna 1948 Kuismanen meni naimisiin sairaanhoitaja Signe Saastamoisen kanssa. Pariskunnalle syntyi kaksi lasta, Kimmo Kauko Kalevi vuonna 1950 ja Kirsti Kyllikki vuonna 1951.

Kuismanen suoritti taistelukoulun kapteenikurssin sekä ilmatorjuntaupseerikurssin. Sotakorkeakoulun hän kävi vuosina 1951−1953.

1950-luvulla Kuismanen palveli Mikkelin sotilaspiirin esikunnassa, taistelukoulussa ja Uudenmaan Jääkäripataljoonassa. Majuriksi hänet ylennettiin vuonna 1958.

Kadettikoulun ohjelmaa suunnittelemassa

Vuonna 1960 Kuismanen komennettiin kadettikoulun koulutustoimiston päälliköksi. − Olin mukana laatimassa kadettikoulun uutta ohjelmaa, ensimmäistä pitkää kurssia, johon kuului myös yliopisto-opintoja.

Kuismanen toimi myös kadettikomppanian päällikkönä. Everstiluutnantiksi hänet ylennettiin vuonna 1965.

Vuosina 1965−1966 Kuismanen toimi pataljoonankomentajana Pohjois-Savon prikaatissa ja Kainuun prikaatissa. Vuosina 1966−1967 hän oli koulutustoimiston päällikkönä Pohjois-Suomen sotilasläänin esikunnassa Oulussa.

Terijoen jääkäripataljoona 1:n perinteitä jatkavan Lapin jääkäripataljoonan komentajana Kuismanen toimi vuodesta 1967 ja Karjalan prikaatin komentajana vuodesta 1971, jolloin hänet ylennettiin everstiksi.

Savo-Karjalan sotilasläänin esikuntapäällikkönä hän toimi vuodesta 1975 ja Kuopion sotilaspiirin päällikkönä vuodesta 1976. Vakinaisesta palveluksesta hän erosi vuonna 1979.

Kuismanen on 1950-luvulta lähtien ollut aktiivisesti mukana upseerien järjestötoiminnassa.

Eversti Kauko Kuismanen asuu Oulussa.

 

Teksti: Robert Brantberg 2000, 2009

Talvisota 70

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta