Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Harald Storbacka
SA-kuva

Harald Storbacka 1915−1990

SA-kuva

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Suuret suomalaiset

sotasankarit

240 sivua

suurikokoinen, kuvitettu

Revontuli 2007

Robert Brantberg
Suuret suomalaiset sotasankarit

 

Mannerheim-ristin ritari, ylivääpeli Harald Storbacka

Syöksyryhmän johtaja

Suomalaisten hyökkäys on vuoden 1941 syyskuussa edennyt Aunuksen Karjalaan. Everstiluutnantti Nils Roosin Vaasan ruotsinkielisistä miehistä koottu jalkaväkirykmentti 61 taistelee Jandeban maastossa Keski-Syvärillä.

Venäläinen kolmenkymmenen tonnin hyökkäysvaunu jää lokakuun toisena päivänä kesken taistelun jumiin noin sataviisikymmentä metriä suomalaisten linjojen edessä.

Yltiöpäinen vääpeli Harald Storbacka ei malta pysyä aloillaan. Hän pyytää omasta aloitteestaan kaverin mukaan. He ottavat mukaansa kasapanokset ja etenevät voimakkaassa tulituksessa kohti vaunua. Kasapanokset lentävät, kuuluu kaksi voimakasta räjähdystä, mutta hyökkäysvaunu ei tuhoudu kokonaan.

Miehet pääsevät ehjänä takaisin suomalaisten asemiin. Storbacka ei kuitenkaan ole tyytyväinen saavutukseen. Hän ottaa mukaansa uuden kasapanoksen ja lähtee yksin etenemään kohti rampaa vaunua. Tulitus on edelleen kiivasta. Tällä kertaa vihollispanssari tuhoutuu täydellisesti.

 

Myöhemmin samana päivänä vihollinen tekee kahden panssarivaunun tukemana vastahyökkäyksen Jandeban rautatiesillan itäpuolella. Storbacka on asemissa lähitorjuntaryhmänsä kanssa. Vääpeli huomaa panssarintorjuntatykin, joka ei vielä ole avannut tulta.

Tilanne on uhkaava, toinen panssarivaunuista on jo päässyt joen yli. Storbacka ei jahkaile. Hän juoksee panssarintorjuntatykille ja täräyttää viisi kranaattia kohti vaunua. Vihollispanssari syttyy tuleen ja toinen vaunu vetäytyy. Hyökkäys tyrehtyy siihen.

Vääpeli Harald Storbacka on jälleen osoittanut, mihin lannistumaton suomalainen taistelija pystyy, vaikka sitten yksin.

Saavutuksistaan jatkosodan aikana Harald Storbacka nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 109.

 

Harald Storbacka syntyi syyskuun 8. päivänä vuonna 1915 Ähtävällä, nykyisessä Pedersören kunnassa Etelä-Pohjanmaalla.

Harald Storbackan vanhemmat olivat maanviljelijä Albert Storbacka ja Signe o.s. Lindström.

Ei jäänyt ihmettelemään

Jatkosota syttyi vuoden 1941 kesällä. Eversti Aarne Snellmanin 17. divisioonaan kuuluva jalkaväkirykmentti 61 eteni syksyllä kohti itää Laatokan koillispuolella Aunuksessa. Rykmentti oli taistellut Säntämässä syyskuun alkupäivistä asti.

Maanantaina syyskuun 22. päivänä jalkaväkirykmentti 61:n komentajaksi määrättiin everstiluutnantti Nils Roos. Samana päivänä rykmentti hyökkäsi komppanian voimin kohti Jandeban rautatieasemaa, kohteena oli Jandebajoen rautatiesilta.

Vääpeli Harald Storbackan lähitorjuntaryhmä oli varmistamassa komppanialle alistettua panssarintorjuntatykkiä hyökkäyksen aikana. Komppanian hyökkäys pysähtyi vihollisen tuleen noin kolmesataa metriä ennen tavoitetta. Storbacka ei jäänyt ihmettelemään.

– Hyökkäyksen nopeuttamiseksi vääpeli Storbacka eteni omasta aloitteestaan toisen miehen seuraamana sillalle, everstiluutnantti Roos kertoi.

Storbackan yltiöpäinen temppu hämäsi täydellisesti vihollisen, joka luuli, että suomalaisten puolelta oli hyökkäämässä suurempi porukka. Osa vihollisosastosta vetäytyi.

– Hän karkotti sillalta vihollisosaston, jonka jälkeen hän piti asemansa noin tunnin verran, Roos kertoi.

Storbackan tuli oli tarkkaa, mutta sitten panokset alkoivat loppua. Tällä välin kuitenkin komppania oli selvinnyt edessä olevista vihollisista ja sai eteen omat konekiväärit. Maasto pidettiin.

 

Seuraavana päivänä tiistaina Storbacka ilmoittautui vapaaehtoiseksi kuuden miehen ryhmän kanssa tiedustelureissulle. Oserkin kylän länsipuolella ryhmä törmäsi yllättäen kuorma-autoon, jolla oli noin kolmekymmentä venäläistä.

Storbacka ei epäröinyt. Ryhmä avasi häikäilemättömästi tulen ylivoimaista vihollista vastaan, jolloin useita vihollisia kaatui.

Samalla reissulla Storbackan ryhmä kaappasi vangin, jolta saadun tiedon mukaan Oserkin kylä oli vihollisen miehittämä. Suomalaiset kohdistivat kylään voimakkaan tykistötulen.

Väkivaltainen tiedustelu

Säntämässä laukaistiin suurehkoa Kylyjärven mottia keskiviikkona lokakuun 24. päivänä. Vääpeli Storbackalle annettiin tehtäväksi selvittää vihollisasemat. Kahden syöksyryhmän kanssa Storbacka teki väkivaltaisen tiedusteluretken murtautumalla sisään vihollisasemiin.

Miehet selvittivät täydellisesti vihollisen asemien sijainnin, kenttävarustukset, yksittäiset pesäkkeet ja motin laajuuden. Tiedoilla oli ratkaiseva merkitys motin lopullisessa laukaisemisessa.

Hankittujen tietojen perusteella hyökkäykseen lähetettiin rynnäkköjoukkue vahvennettuna Storbackan kahdella syöksyryhmällä.

– Storbacka onnistui neuvokkuudellaan ja hyökkäyshenkensä ansiosta jälleen tunkeutumaan vihollisen asemiin ja aiheuttamaan heille suuria tappioita, JR 61:n komentaja Roos kertoi.

Muu osasto ei päässyt vihollisen asemiin kovasta vastarinnasta johtuen ja Storbackan ryhmien oli vetäydyttävä voimakkaan vastaiskun läpi.

– Vastahyökkäyksestä ja voimakkaasta vihollistulesta huolimatta kaikki kaatuneet ja haavoittuneet evakuoitiin.

Motti laukaistiin myöhemmin, jolloin todettiin, että siellä oli yli kahdeksankymmentä korsua ja pesäkettä.

Otti komennon

Vuosi vaihtui ja asemasota alkoi. Snellmanin 17. divisioona puolusti lohkoaan Syvärillä.

Storbacka ei kuitenkaan tyytynyt korsuelämään. Helmikuun 25. päivänä hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi erään luutnantin johtamaan partioon.

Porukka lähti matkaan. Partio joutui kuitenkin väijytykseen, vihollinen avasi tulen muutaman metrin etäisyydeltä, sen ylivoima oli moninkertainen. Partiota johtava luutnantti haavoittui kuolettavasti.

Suomalaispartio oli joutunut hajalle ja vihollisen saarrostus uhkasi. Storbacka ampui lähimmät viholliset ja otti komennon käsiinsä. Voimakkaasta vihollistulesta huolimatta Storbacka onnistui viemään partion takaisin suomalaisten linjoille. Kaikki haavoittuneet saatiin mukaan.

Kelirikkohyökkäys

Asemasodan hiljaisuus rikkoutui Syvärillä lauantaina huhtikuun 11. päivän aamuna, kun punatykistö avasi tulen koko rintaman pituudelta. Kello kuuden jälkeen vihollisen jalkaväki lähti liikkeelle. Kelirikko oli pahimmillaan ja tiet pohjattomat.

Tilanne oli uhkaava. Puna-armeijan 114. divisioonan joukot olivat päässeet etenemään jalkaväkirykmentti 61:n avoimen sivustan kautta ja lähestyi rykmentin komentopaikkaa. Storbacka sai nopeasti kokoon haalitun partion kanssa tehtäväksi selvittää vihollisen vahvuuden ja liikkeet. Reissullaan partio joutui useita kertoja tulitaisteluun voimakkaiden vihollisosastojen kanssa.

– Storbackan partio teki erinomaista työtä, eversti Roos sanoi. – Storbackan raporttien ansiosta saimme tärkeää tietoa, jonka perusteella pystyimme käytettävissä olevilla pienillä voimilla pidättelemään vihollista, kunnes saimme lisävoimia.

 

Puna-armeijan 114. divisioona onnistui murtautumaan seuraavan yön aikana syvälle Snellmanin 17. divisioonan ja jääkärieversti Kaarlo Kylmä-Kalle Heiskasen 11. divisioonan saumakohtaan Pertjärven ja Shemenskin alueella.

Lentopommituksissa eversti Aarne Snellman haavoittui kuolettavasti, hänen tilalleen määrättiin jääkärieversti Alonzo Sundman.

Vääpeli Storbackaan luotettiin niin paljon, että hän sai komentoonsa koko lähitorjuntajoukkueen. Marraskuun 9. päivänä vuonna 1942 vihollinen onnistui tunkeutumaan suomalaisten juoksuhautoihin. Storbacka teki joukkueensa kärjessä pelottoman vastahyökkäyksen ja tuhosi lähitaistelussa useita vihollisia.

Peloton ja neuvokas

Vääpeli Harald Storbacka nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi helmikuun 8. päivänä vuonna 1943.

– Vääpeli Storbacka on useimmiten partion johtajana vapaaehtoisena ottanut osaa lukemattomiin partiomatkoihin, everstiluutnantti Roos kirjoitti perusteluissaan. – Näillä partiomatkoillaan hän on hankkinut tärkeitä tiedustelutuloksia ja aiheuttanut viholliselle suuria menetyksiä.

– Partiomatkojen lisäksi Storbacka on aina mitä ansiokkaimmin täyttänyt taistelutehtävänsä muutoinkin taistelutoiminnassa lähitorjuntaryhmän ja myöhemmin joukkueen johtajana.

– Storbacka on peloton, poikkeuksellisen neuvokas ja hänellä on lannistumaton taistelutahto. Tällä hän on vetänyt miehensä mukanaan ja saavuttanut tuloksia, jotka usein ovat vaikuttaneet ratkaisevasti taistelun kulkuun.

 

Virallisten perusteluiden mukaan vääpeli Storbacka oli kunnostautunut erikoisen rohkeana ja harkitsevan taitavana syöksyryhmän ja lähitorjuntajoukkueen johtajana.

– Vääpeli Storbacka on osoittanut hurttia taisteluhenkeä ja siten häikäilemättömällä toiminnallaan vetänyt mukanaan ei ainoastaan omat miehensä, vaan usein myös koko hyökkäävän osaston.

Jalkaväkirykmentti 61:n taistelijoista kolme nimitettiin Mannerheim-ristin ritareiksi. Närpiöläinen maanviljelijä, alikersantti Arvid Oskar Nordin, joka kunnostautui partionjohtajana, nimitettiin ritariksi vuoden 1942 marraskuussa.

Eversti Alpo Marttinen nimitettiin ritariksi vuoden 1944 joulukuussa jalkaväkirykmentti 61:n komentajana. Marttisen johtama rykmentti kunnostautui etenkin Tienhaaran rajuissa torjuntataisteluissa Karjalankannaksella vuoden 1944 kesäkuussa..

Rajut otteet

Eversti Jorma Karhusen mukaan Storbacka tunnettiin joukko-osastossaan yltiöpäisen rajuista otteistaan. Jos jokin tavoite oli käsketty ottaa haltuun, raisu vääpeli otti sen vaikka yksin.

– Vääpeli Storbackan taisteluhenki tarttui myös alaisiin, jotka eivät halunneet jäädä huonommiksi kuin esimies, Karhunen kertoi. – Täten vääpeli joutui miehineen usein taistelun ratkaisukohtiin, koska hänen maineensa oli tunnettu laajalti.

– Hän murtautuikin miltei aina ensimmäisenä vihollisasemiin, mistä sitten muut tunkeutuivat vihollisasemien vyörytykseen.

 

Sotien jälkeen Mannerheim-ristin ritari Harald Storbacka meni naimisiin Alfhild o.s. Anderssonin kanssa. Pariskunnalle syntyi kolme lasta, Harriet Alfhild Alina vuonna 1948, Håkan Albert 1952 ja Folke Harald 1956.

Storbacka toimi Esse Plastin konttoripäällikkönä vuosina 1953−1967.

Harald Storbacka kuoli 1. päivänä helmikuuta vuonna 1990 ja hänet on haudattu Ähtävän hautausmaalle.

Kasapanos ja polttopullo

Suomella ei talvisodan syttyessä ollut läheskään riittävästi panssarintorjunta-aseita, niitä oli tuskin nimeksi. Niinpä sotilaat joutuivat kehittämään omia ratkaisuja vihollisen hyökkäysvaunujen tuhoamiseksi.

Kasapanos kootaan useasta käsikranaatista tai muusta räjähdysaineesta. Siihen lisätään ajastettu sytytin.

Kasapanos on järeä laite, siinä voi olla räjähdysainetta kahdesta kymmeneen kiloa.

Viime sodissa kasapanosta käytettiin muun muassa miinoitteiden raivaukseen sekä esteiden, linnoituslaitteiden ja ajoneuvojen, kuten panssarivaunujen tuhoamiseen.

Polttopullo on herkästi syttyvää ja pintoihin helposti tarttuvaa polttonestettä sisältävä pullo, jota sodissa käytettiin panssarivaunujen ja rakennusten tuhoamiseen.

Suomen talvisodasta lähtien polttopullosta on käytetty nimitystä Molotovin cocktail.

 

Teksti: Robert Brantberg 2000, 2009

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta