Framsida

Mannerheim

Korta biografier

Personporträtt

Pocket

Sidokarta

Roman

Biografier

Krig och spionage

Företagshistorik

Talböcker

CV

 

Sotamarsalkka verkko

Robert Brantberg

Mannerheim

Fältmarskalken

1918−1940

 

Sotamarsalkka
Gustaf Mannerheim

 

http://kotisivu.suomi.net/brantberg/Mannerheim%20-%20Tsaarin%20upseeri%201867-1914_tiedostot/image008.jpg

320 sidor

Pärm Terho Lehtolainen

Pärmbild SA-kuva

Gummerus Kirjapaino Oy

Jyväskylä 2005

Kustannusosakeyhtiö Revontuli

Med stöd av Finlands facklitterära författare rf

Fältmarskalk Gustaf Mannerheim

 

Efter det finländska inbördeskriget 1918 steg baron Gustaf Mannerheim (1867–1951) ombord på Sverigebåten. Han var besviken på Finlands tyskvänliga politik och kungaeskapaden. Tysklands nederlag i storkriget stod fullt klart i början av oktober. Mannerheim fick till uppdrag att utverka västmakternas erkännande för Finlands självständighet. Generalen reste till London och Paris för att underhandla med de politiska beslutsfattarna. I december blev han i sin frånvaro vald till Finlands riksföreståndare.

Mannerheim återvände till Finland för att sköta uppdraget som statsöverhuvud. På samma dag anlände ett av Mannerheim utverkat spannmålsfartyg till det hungrande Finland. På våren 1919 planerade Mannerheim tillsammans med den brittiska krigsministern Winston Churchill och de vitryska generalerna en offensiv mot det bolsjevikstyrda Sankt Petersburg. Det blev inget av operationen därför att riksföreståndaren i den vitryska regeringen, amiral Aleksandr Koltjak vägrade erkänna Finlands självständighet.

På sommaren lagfäste Mannerheim en författning för republiken Finland, men förlorade presidentvalet till Kaarlo Juho Ståhlberg. Generalen reste utrikes och fortsatte att planera operationen mot Sankt Petersburg med Winston Churchill, Polens statsöverhuvud Józef Piłsudski och vitryska emigranter. Opinionen i västmakterna motsatte sig planen, som nu blev definitivt avblåst.

President Pehr Evind Svinhufvud utnämnde Mannerheim år 1931 till ordförande för försvarsrådet med ett hemligt kontrakt som överbefälhavare i krig. Mannerheim inledde en ojämn kamp för att höja försvarsanslagen. År 1933 blev han utnämnd till fältmarskalk.

I vinterkriget mot ryssland 1939–1940 ledde han med framgång en etthundrafem dagar lång kamp mot den hänsynslösa stormakten.

Fältmarskalken är en självständig fortsättning till böckerna Officer i tsarens tjänst 1967–1914 och Den vita generalen 1914–1918. Se även Överbefälhavare och president 1940−1951.

Framsida

Mannerheim

Korta biografier

Personporträtt

Pocket

Sidokarta

Roman

Biografier

Krig och spionage

Företagshistorik

Talböcker

CV