Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Vihtori Siivo

Vihtori Siivo kesällä 1943. Keskellä luutnantti Aarno Mikkola ja vasemmalla kapteeni Yrjö Salo..

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Suuret suomalaiset

sotasankarit

240 sivua

suurikokoinen, kuvitettu

Revontuli 2007

Robert Brantberg
Suuret suomalaiset sotasankarit

 

Talvisodan komppanianvääpeli Vihtori Siivo

Tuntolevyjen jako oli järkytys

Lauantaina lokakuun 7. päivänä vuonna 1939 myymälänhoitaja Vihtori Siivo on muiden Kankaanpään nuorten miesten tavoin viettämässä iltaa Honkajoen tanssilavalla. Poliisi saapuu paikalle kello kymmenen.

− Miesten on ilmoittauduttava suojeluskuntiensa toimistoihin, kuuluu käsky. − Tanssit loppuvat tähän.

Miehet kokoontuvat Niinisaloon. Siivo määrätään Ikaalisten pataljoonaan, jossa hänelle lyödään käteen nippu kortteja ja käsketään muodostaa niistä komppania. Näin alikersantista tulee jalkaväkirykmentti 29:n 9. komppanian “äiti” eli vääpeli. Komppaniassa on 201 miestä.

 

− Jaoin miehille tuntolevyt, Siivo sanoo. − Monille se oli valtava järkytys.

− Miksi? minulta kysyttiin. − Tämähän on vain kertausharjoitus.

− Kaiken varalta.

Eräs alikersantti saa niin voimakkaan sokkikohtauksen, että hänen rauhoittamiseen ja sairaalaan viemiseen tarvitaan neljä miestä.

− Sinne hän jäikin, Siivo sanoo. − Eikä sen koommin näkynyt meidän porukassa.

Perjantaina lokakuun 13. päivänä 1939 Suomi lähettää miehensä rajalle.

− Aamulla tuli ilmoitus, että rykmentti lastataan junaan samana iltana, Siivo sanoo. − Saattajia oli pitkin Niinisalon aseman seutua valtavasti. Emme tienneet matkan määränpäätä.

Matkaan lähtee noin 2 500 miestä ja 930 hevosta.

− Aamulla heräsimme ja katsoimme ulos ikkunoista. Olimme Käkisalmen asemalla.

− Marraskuun alussa marssimme kauniin Suvannon rannalle Sakkolan pitäjään Taipaleen lohkolla. Meille sanottiin, että jos tulee sota, niin tässä sitten taistellaan kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta.

Sotilaat ryhtyvät rakentamaan korsuja ja panssarivaunuesteitä.

Marraskuun 20. päivän aikoihin siviilit määrätään karjoineen evakkoon.

− Oli ikävä katsoa, kun ihmiset joutuivat jättämään asuntonsa ja kotiseutunsa. He lähtivät kohti tuntematonta määränpäätä. Autoimme vanhuksia ja lapsia veneillä yli Suvannon.

Miehet aavistavat, mitä on tulossa.

Kiertokoulusta kauppaopistoon

Tuleva talousneuvos ja talvisodan vääpeli Vihtori Siivo syntyi savusaunassa Lapin kunnassa Satakunnassa elokuun 16. päivänä vuonna 1913. Siivo syntyi avioliiton ulkopuolella, hänen äitinsä oli Maria Siivo. Isänsä Vihtori näki vain kerran. Koulunkäyntinsä hän aloitti kahdeksanvuotiaana Kaukolan kiertokoulussa. Vuonna 1924 hän pääsi kansakoulun toiselle luokalle.

Siivo liittyi vuonna 1928 Lappi Tl:n suojeluskuntaan, jonka paikallispäällikkönä oli myöhemmin asekätkijänä tunnettu Jussi Anttila. Suojeluskuntaan sai liittyä 15-vuotiaana vanhempien kirjallisella luvalla. Samalla Siivo sai kiväärin, jolla sai ampua vain virallisissa harjoituksissa.

Vuonna 1930 Siivo aloitti opiskelunsa Rauman kauppakoulussa, josta hän sai päästötodistuksen kaksi vuotta myöhemmin. Pula-ajasta johtuen vakituisia työpaikkoja ei juuri ollut. Siivo teki pikkuliikkeiden kirjanpitoja ja tilinpäätöksiä.

Kauppakoulun aikana Siivo liittyi Rauman merisuojeluskuntaan, jossa hänelle opetettiin muun muassa viestintää.

Vuoden 1933 keväällä johtaja Arvo Vuori palkkasi Siivon SOK:n Euran osuuskauppaan töihin. − Vuori oli esimerkillinen esimies, Siivo sanoo. − Eikä vain esimies, vaan jonkinlainen isähahmo, ainakin minulle, yksinäiselle pojalle.

Seuraavan vuoden tammikuussa Siivo nimitettiin Kuurnamäen myymälän hoitajaksi.

Vuosina 1935−1936 Siivo suoritti asepalveluksensa polkupyöräpataljoona 1:ssä Terijoella. Hän kävi aliupseerikurssin ja yleni alikersantiksi.

Siivosta tuli Satakunnan osuuskaupan Niinisalon myymälän hoitaja vuonna 1938. Talvisotaa edeltävänä kesänä Siivo osallistui Niinisalossa Kankaanpään suojeluskunnan riveissä Kevyt osasto 3:n mukana kertausharjoituksiin komppanian vääpelinä.

Punainen taivaanranta

Lokakuussa Siivo lähti jalkaväkirykmentti 29:n mukana Karjalankannakselle.

− Ilmapiiri koko alueella oli odottava ja jännittynyt, Siivo sanoo. − Marraskuun lopulla Neuvostoliitto sanoi irti kaikki sopimukset. Tiesimme varmasti mitä tuleman pitää. Kaiken lisäksi he ampuivat vielä ne kuuluisat Mainilan laukaukset.

Marraskuun 30. päivänä kello 5.30 päivystäjä herätti Siivon.

− Menin ulos yökamppeissa. Taivaanranta oli kaakon suunnalla aivan punainen. Rajan suunnalta kuului valtava ammunta. Ryssän tykistö ja pienemmät aseet ampuivat täydellä teholla. Suomalaiset rajasuojajoukot vastasivat tuleen.

− Kello yhdeksän aikoihin annettiin ensimmäinen ilmahälytys. Juoksimme ulos ja kyyristyimme poteroihin. Ryssien hävittäjät tulittivat maastoa. Poteron reunaan osui luotisuihku, mutta olimme niin matalana, ettei meihin osunut.

− Samassa mäessä oli meikäläisten konekivääreitä, joilla lujasti ammuttiin niitä koneita. Yksi kone putosi lähelle Sakkolan kirkonkylää. Pataljoonamme oli saanut tulikasteensa.

Komppanian henki oli päättäväinen ja mieli yhtenäinen.

− Elämä kulki sotaisaa latuaan, Siivo sanoo. − Tykistötulta ja lentopommituksia oli taukoamatta.

Joulupäivän aamuna kello kuuden aikaan Puna-armeija aloitti suurhyökkäyksen yli Suvannon jään.

− Päähyökkäys kohdistui meidän ja naapurikomppanian rajalle, Keljan niemen kohdalle, Siivo sanoo. − Suvannon jää oli aivan mustanaan ryssiä. Heitä kaatui paljon jäälle, mutta aina joku pääsi rantaan asti. Siitä alkoi useita vuorokausia kestävä Keljan taistelu.

− En tiedä, miten siinä olisi käynyt, jollei Tapaninpäivänä olisi tullut vahvoja apujoukkoja. Saimme vihollisen työnnettyä pois rannoiltamme.

Onneksi ampuivat reilusti yli

Suomalaiset pitivät yöllä Suvannon jäällä vartiomiehiä lähellä vastarantaa tarkkailemassa lähteekö vihollinen liikkeelle. Kerran yössä oli tarkistettava ovatko vartiomiehet paikallaan.

 − Kiersin ainakin kerran viikossa lähetin kanssa vartiopaikat, Siivo sanoo. − Eräänä yönä lunta satoi reippaasti. Vartiomiesten oli mentävä aika pitkälle, jotta näkisivät vihollisen rantaan.

Siivo harhautui lähettinsä kanssa väärän neuvon vuoksi vihollisen ja omien vartiomiesten väliin. Juuri silloin vihollisen puolelta ammuttiin valoraketti.

− Löimme tietysti jäähän, Siivo sanoo. − Raketti sammui ja me hiivimme hiljaa taaksepäin, kunnes ammuttiin toinen raketti. Samalla alkoi pika- ja konekivääritulitus. Onneksi vihollinen ampui reilusti meidän yli.

Lumipukuiset miehet jatkoivat ryömimistään kunnes kuulivat suomalaisen vartiomiehen kysyvän tunnussanaa.

− Kun sen olin sanonut, mies tuli lähelle. Hän kertoi, että vähällä oli, ettei ampunut, koska tulimme väärästä suunnasta. Näin me siitä selvisimme, vaikka ryssä jatkoi ampumistaan räjähtävillä luodeilla, jotka paukkuivat osuessaan pensaikkoon tai puihin.

Tammi-helmikuun vaihteessa komppania pääsi viikon lomalle vajaan kymmenen kilometrin päähän linjoista. − Saimme uudet alusvaatteet, jotka olivat tervetulleita jo sen valtavan täimäärän vuoksi mikä meissä oli.

− Loman jälkeen meidän oli määrä mennä Laatokan rannalle aivan Taipaleenjoen suulle, Siivo sanoo. Mutta toisin kävi.

Ei ollut halukkaita

− Yhtenä yönä tuli hälytys, ryssät olivat meidän asemissamme. Valkeaksi naamioitunut “posliinidivisioona” oli pettänyt ja lähtenyt asemista karkuun. Miehiä juoksi sekopäisinä pitkin metsää ja varoitteli meitä, että ne tulevat päälle ja tappavat.

Asemien takaisinvaltaaminen kesti useita päiviä. − Onneksi ryssiä ei ollut niin paljon kuin joulun pyhinä. Ei tainnut olla oikein halukkaita tulijoitakaan. Näimme kiikarilla politrukkien ajavan pistooli kädessä miehiä hyökkäykseen. Oli se kaamea näky.

− Tämän jälkeen oli suhteellisen rauhallista sodan loppumiseen asti.

Maaliskuun 13. päivän aamulla miehet saivat alustavan tiedon, jonka mukaan rauhan pitäisi tulla kello yksitoista. Miehiä pyydettiin seuraamaan, loppuuko vihollisen ammunta.

− Menimme korsun takana olevalle mäelle, josta oletimme näkevämme miten sota loppuu. Juuri kun pääsimme ylös mäelle, ryssä antoi voimakkaan keskityksen ympärillemme. Luulimme, että elämä loppuu siihen.

Miehet selvisivät tykistötulesta kuin ihmeen kaupalla. Ammunta loppui hieman kello yhdentoista jälkeen. − Tuli hautausmaan hiljaisuus. Rauhanehdot olivat ankarat, mutta Suomi oli säilyttänyt itsenäisyytensä. Oli saavutettu torjuntavoitto.

Rauhansopimuksen mukaan viholliselle piti luovuttaa miinoituskartat. Siivon komppania sai määräyksen viedä kartat Suvannon jäällä oleville vastaanottajille. Matkaan lähti komppanianpäällikkö Aarne Rekola, Siivo ja kaksi muuta miestä, aseettomina. Heitä vastassa oli kymmenen aseistettua venäläistä.

− Olimme hämillänne, Siivo sanoo. − Rekola ojensi kartat ja venäläiset kutsuivat meidät ryypylle. Paikalla olisi maatuskoitakin. Rekola kieltäytyi, hänellä kun oli heila Helsingissä.

Talvisodan jälkeen Siivo ylennettiin kersantiksi. Hän toimi Kiukaisten osuuskaupan Panelian aseman myymälän hoitajana. Juhannusaattona 1941 Siivo lähti jatkosotaan.

− Kun teimme lähtöä, emme osanneet kuvitella, että sieltä palataan vasta marraskuussa 1944, Siivo sanoo.

Vain yksi mies piti hakea

Kersantti Siivo määrättiin jalkaväkirykmentti 56:n 4. komppanian vääpeliksi. Jälleen edessä oli tuntolevyjen jako, tuttu tehtävä. Miehet pääsivät kotiin viimeiseksi yöksi ennen lähtöä.

− Jännitin kovasti, tulevatko kaikki riviin. Vain yksi mies piti hakea kotoa.

Siivo sairastui marssin aikana keltatautiin ja joutui Loimaan sotasairaalaan. − Tapahtumat etenivät nopeasti, Siivo sanoo. − Kuuntelin sotasairaalassa radiota ja jännitin komppaniani puolesta.

Siivo pääsi komppaniansa luokse Kollaalla, jossa riehuivat ankarat taistelut.

− Eräänä rauhallisena päivänä rykmentin esikunnan vääpeli päätti pitää puhuttelun rykmentin muille vääpeleille. Kokoonnuimme hänen telttaansa. Tuli ilmahälytys ja juoksimme minkä kerkisimme maastoon suojaan. Ryssien koneet olivat pian yllämme. Ne ampuivat ja pommittivat ankarasti. Useita miehiä kaatui tai haavoittui.

Matka jatkui kohti itää. − Kun rykmentti ylitti vanhan rajan, miehet arvostelivat ankarasti sotaretken jatkamista. Oltiin menossa vääryyden tielle.

− Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että vihollinen oli lyötävä mahdollisimman kauas Suomen rajoista. Mitä kauempana se olisi, sitä paremmassa turvassa oli siviiliväestö.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä rykmentti oli taistellut tiensä Äänislinnaan. − Ellei vihollinen ollut meidän kimpussamme, olimme me työntämässä sitä aina vaan kauemmaksi.

Äänislinnasta matka jatkui Karhumäen valtaukseen. Alkoi asemasota. Siivo ylennettiin vääpeliksi.

Vuoden 1943 keväällä Siivo komennettiin rykmentinn esikuntavääpeliksi. Joulukuussa rykmentti määrättiin ottamaan vastuun Krivin lohkosta, joka tunnettiin Maaselän kannaksen pahimpana paikkana.

− Talvi oli kuitenkin rauhallinen, suuria operaatioita ei ollut.

Seuraavana keväänä taistelutoiminta vilkastui. Venäläisten suurhyökkäys alkoi kesäkuussa ja rykmentti joutui taistellen vetäytymään. Monia upseereita kaatui ja Siivo määrättiin 1. pataljoonan talousupseeriksi. Heinä- ja elokuussa taistelut jatkuivat ankarina.

− Pulaa oli miehistä, ammuksista ja materiaalista, Siivo sanoo. − Tilanne oli hyvin vakava.

Sota Neuvostoliittoa vastaan loppui syyskuun 4.−5. päivänä. Siivon pataljoona siirtyi Enon pitäjän Revonkylään.

Tarvitaan kättä pidempää

Eräänä syksyisenä päivänä pataljoona sai vieraakseen kaksi upseeria Vakka-Suomen sotilaspiirin esikunnasta. Heidän asiansa oli äärimmäisen salainen. Sotamateriaalia piti piilottaa sen varalta, ettei välirauha Neuvostoliiton kanssa ehkä pidäkään.

− Jos vihollinen miehittää Suomen, aloitamme sissitoiminnan, upseerit sanoivat. − Silloin tarvitaan jotain kättä pidempää.

Aseita, ammuksia ja muuta säilyvää tavaraa oli piilotettava komppanioiden kotiuttamispaikkakunnille niin paljon kuin mahdollista.

− Aluksi tämä herätti kovasti ihmetystä, Siivo sanoo. − Mutta käsky oli käsky, ja sillä selvä, kuten aina armeijassa.

− Kotiuttamismatkan aikana kirjoitettiin monen miehen voimin kuulustelupöytäkirjoja “kadonneista” aseista. Näin saatiin kartutetuksi ylimääräistä asevarastoa ja vähän muutakin piilotettavaksi.

Pataljoona saapui Eurajoelle. Esikunta majoittui seurojentalolle. Varusteet, aseet ja muu materiaali laitettiin luovutuskuntoon. Eräänä päivänä rykmentin komentopaikalta Raumalta soitettiin ja varoitettiin, että valvontakomission miehet ovat tulossa tarkastamaan varastoja.

− Silloin tulikin kova miettiminen, Siivo sanoo. − Mitä tehdä ylimääräisille aseille, joita oli melkoinen määrä yhdessä seuratalon huoneessa. Kirjoitimme niin paljon kuin ehdimme osoitelappuja, joissa luki “Korjattavaksi. Vastaanottaja: Vammalan asepaja.”

− Valvontakomission miehillä ei ollut mitään huomauttamista. Tarkastuksen jälkeen määräsin aseet vietäväksi hyvään piilopaikkaan pahan päivän varalle.

 

Kotiuttamisen jälkeen Siivo nimitettiin Kiukaisten osuuskaupan apulaisjohtajaksi. Osuuskaupan toimitusjohtaja Arvo Vuori toimi Kiukaisten asekätkennän vastuullisena johtajana.

Vuori kertoi Siivolle asekätkentäsuunnitelmat ja mukana olevien henkilöiden nimet. − Jos minulle tapahtuu jotain, sinä hoidat asiat loppuun, Vuori sanoi Siivolle.

Asekätkentä tuli ilmi ja Valpon miehet kävivät kuulustelemassa Vuorta ja Siivoa, mutta lähtivät pois tyhjin toimin. Myöhemmin Vuori joutui Valpon kuulusteluihin kolmeksi viikoksi. Eräänä yönä kello 24 aikaan Siivo herätettiin.

− Liikkeeseen on tulossa tavaraa.

Pihalla oli iso kuorma-auto, jossa oli panssarimiinoja, ammuksia, käsikranaatteja ja muun muassa yksi panssarintorjuntakivääri. − Tavarat purettiin kärryihin ja kuormat vietiin eri piilopaikkoihin, Siivo sanoo.

Panssarintorjuntakiväärin miehet pakkasivat vaseliinissa sanomalehtiin käärittynä puulaatikkoon, joka vieritettiin Eurajokeen.

Siivoa kuulusteltiin uudelleen. Hän ei tiennyt eikä muistanut mitään. Tauti oli yleinen asekätkijöiden joukossa. − Onpa tyhmä johtaja tässäkin talossa, Valpon kuulustelija sanoi. Kuulustelu päättyi siihen.

− Onneksi kaikki meni muutenkin hyvin, eikä aseita tarvittu sen jälkeen, Siivo sanoo. − Voi olla niinkin, että valvontakomissio kuullessaan asekätkennästä jäi hetkeksi miettimään suomalaista sisua ja voimakasta maanpuolustustahtoa.

Keskon leipiin

Vihtori Siivo meni vuonna 1945 naimisiin kirjanpitäjä Lilja Halme kanssa. Seuraavana vuonna Siivo siirtyi osuuskaupan piiristä Lammelan kaupan johtajaksi.

1950-luvulta lähtien Siivo toimi aktiivisesti Keskon piirissä ja oli mukana perustamassa useita kauppoja. Vuonna 1956 pidettiin Siivon “nimikkokaupan”, Kauppahuone Vi-So:n avajaiset. Se oli Euran ensimmäinen keskolainen kauppa. Vuonna 1969 kauppa muutettiin osakeyhtiöksi, Vi-So Oy:ksi.

Siivo oli mukana myös Raision Margariini Oy:n toiminnassa ja istui useita vuosia yhtiön hallintoneuvostossa. Hän johti myös Keskon maatalous- ja rautakauppajaostoa. Talousneuvoksen arvon Siivo sai vuonna 1973.

Vuonna 1978 Siivo myi Vi-So Oy:n osakkeensa Heikki Ruskille ja jäi eläkkeelle.

Seuraavana vuonna Siivo erosi Lilja-vaimostaan ja meni vuonna 1980 naimisiin lapsuudenystävänsä Toini Salon kanssa.

Siivo toimii aktiivisesti muun muassa Lions-klubin ja sotaveteraanijärjestöjen piirissä.

 

Teksti: Robert Brantberg 1999, 2009

Talvisota 70

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta