Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Adolf Ehrnrooth

Adolf Ehrnrooth 1905−2004

SA-kuva

Robert Brantberg

Sotaupseerit

21 suomalaisen sotaupseerin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 1999

Pokkari 2010

Robert Brantberg
Sotaupseerit
Alpo Marttinen

 

 

Robert Brantberg

Ehrnrooth

Mannerheim-ristin ritari

Adolf Ehrnroothin elämäkerta

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2002

Pokkari 2009

Robert Brantberg:
Adolf Ehrnrooth

 

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin

esipuhe teokseen Sotaupseerit

 

Joukkoja on

johdettava edestä

 

Mielestäni suomalainen sodan aikainen upseeri on sanalla sanottuna hyvä. Tietenkin, kun pieni maa panee liikekannalle 600 000 miehen armeijan, joukossa on paljon upseereita. Meillä oli huonoja upseereita ja huippu-upseereita. Ei ole syytä yleistää, mutta joukossa oli, anteeksi sanonta, kirotun hyviä ja ikävä kyllä hieman huonompiakin upseereita.

Suomalaisen upseerin suhde rivimieheen oli yleensä hyvä. Tietenkin joukossa oli Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa kuvatun Lammion kaltaisia tyyppejä, mutta aktiiviupseereiden joukossa oli myös tyyppejä, jotka olivat aivan Koskelan veroisia.

Haluaisin korostaa seikkaa, jota kaikki eivät ehkä ymmärrä. Sotilaat, jotka usein olivat hirvittävän nuoria, halusivat nähdä komentajansa etulinjassa. Mutta psykologisten syiden lisäksi miehiä on johdettava edestä siksi, että muussa tapauksessa vastatoimet tulevat liian myöhään.

Vuoden 1944 kesän suurtaisteluissa Suomen kohtalosta heitettiin kruunaa ja klaavaa. Vastahyökkäyksissäni Siiranmäellä ja Vuosalmella johdin joukkojani edestä. Murskaava tykistötuli oli katkaissut kaikki yhteydet. Pystyin toimimaan, vaikka puhelin- ja radioyhteyteni olivat lähes koko ajan poikki. Minä näin ja tunsin, mitä oli tapahtumassa. Jos haluat olla mukana, sinun on oltava edessä, koska muuten päätöksesi tulevat useita tunteja myöhässä.

Olen, anteeksi vain, ainoa elossa oleva suursodassa laajempia joukko-osastoja johtanut upseeri koko maailmassa, joten tiedän mistä puhun. Ei ole varmaa, että nykyisetkään yhteydet toimivat. Vihollisella on kaikki mahdollisuudet tuhota ne tai häiritä niitä. Kaukana komentobunkkereissaan istuvat johtajat on silloin pelattu ulos. He eivät ole tilanteen tasalla.

Viidestä sotavuodestamme voimme oppia sen, että tuleva sodan aikainen upseerimme johtaa suomalaista sotilasta. Atlantin toiselta puolelta, Ranskasta tai jostain muualta tuodut johtamisopit eivät päde.

Tärkeintä on, että suomalainen sotilas haluaa nähdä komentajansa.

Kysyin kerran miehiltäni:

− Kuka minä olen?

Sotilaani vastasivat:

− Se olet sinä, joka määräät elämästä ja kuolemasta tässä porukassa.

 

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth

Sotaupseerit-kirjan tekijälle 4. päivänä syyskuuta 1999

 

Robert Brantberg

Wikipedia: Adolf Ehrnrooth

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta