Etusivu

Romaanit

Mannerheim

Elämäkerrat

Pienoiselämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

 

­­

 

Robert Brantberg

Arnold Majewski – Rukajärven legenda

 

Everstiluutnantti Arnold Majewskin elämäkerta

256 sivua ja kuvaliite

WS Bookwell Oy

Juva 2013

Kustannusosakeyhtiö Revontuli

Suomen tietokirjailijat ry:n tuella

ISBN 978-952-6665-05-4

 

Ratsuväen luutnantti

Arnold Majewski 1920-luvula

 

Majewski komentopaikallaan elokuussa 1941. Vasemmalla adjutantti, vänrikki Sakari Vesterinen, oikealla kapteeni Eino Laisto

 

 

 

 

 

 

Legendaarisen ratsumies

 

Pakkanen on kireä Rukajärven takaisessa erämaassa Vienan Karjalassa vuoden 1942 tammikuussa. Matkaa suomalaisten linjoilta vihollisen selustaan on tehty satakunta kilometriä. Sissiosaston taisteluvahvuus on 1 286 miestä ja 268 hevosta. Osastoa johtaa ratsuväen majuri Arnold Majewski. Päämajan käskyn mukaan miesten on räjäytettävä Muurmannin rata sekä tuhottava Mai-Guban asema ja kylä.

 

Mai-Guban retken komentaja Arnold Majewski oli saavuttanut mainetta jo sisällissodassa tekemällä rohkeita retkiä vihollisen selustaan. Talvisodassa hänen ratsumiehensä pitivät vihollisen huoltotien katkaistuna Lemetin mottimaaston itäpuolella. Teosta Majewskille ehdotettiin 1. luokan Mannerheim-ristiä. Jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana hän komensi menestyksellä pataljoonaa Rukajärven suunnassa.

 

Puolalaista sotilassukua olevasta Majewskista on kerrottu enemmän tarinoita kuin kenestäkään muusta suomalaisesta ratsumiehestä marsalkka Gustaf Mannerheimia lukuun ottamatta. Majewskin legendaarinen tarina on nyt kirjattu yksiin kansiin.

 

Teos on kirjailija Robert Brantbergin 20. sotakirja

 

1. luku

 

Rukajärven suunta tammikuu 1942

 

Muurmannin rata

 

Pakkanen on kireä Rukajärven takaisessa erämaassa Vienan Karjalassa maanantaina tammikuun 19. päivänä vuonna 1942. Matkaa suomalaisten linjoilta kohti itää on tehty satakunta kilometriä, jos nyt linjoista voi puhua. Rukajärven erämaarintama on yksittäisten pesäkkeiden ja niiden väliä partioivien miesten varassa.

Päämajan antaman tehtävän mukaan miesten on rikottava Muurmannin rataa kymmenen kilometrin matkalta sekä tuhottava Mai Guban asema laitteistoineen ja Uikujärven rannalla oleva kylä. Neuvostoliitolle ja etenkin puna-armeijalle elintärkeää rataa on pidettävä hallussa kolme vuorokautta.

Sissiretken taisteluosan vahvuus on 1 286 miestä ja 268 hevosta ratsuväen majuri Arnold Majewskin johdolla. Majewski ei ole mikään nuori mies, hän on joulukuussa täyttänyt 49 vuotta.

Suomalaiset kaukopartiomiehet hyökkäävät kello yksitoista yöllä. Kilon painoiset trotyylipalat lennättävät kiskoja ja vaihteita ilmaan. Kylän siviilit kootaan asuintaloon suojaan pakkaselta. Suomalaiset heittävät muihin rakennuksiin kasapanoksia ja sytyttävät ne tuleen polttopulloilla ja termiittirasioilla. Harvalukuisista vihollisista ei ole vastusta.

 

”Olisittepa tulleet pari päivää aikaisemmin”, eräs siviilinainen sanoo. ”Silloin täällä oli kokonainen pataljoona sotilaita.”

Tuho-isku on tehty ja ankaran kylmyyden vuoksi Majewski määrää suomalaiset vetäytymään. Joku sanoo, että asemarakennuksen lämpömittari näyttää viittäkymmentä pakkasastetta. Majewski varmistaa asian osaston lääkäriltä.

”Mitä sinun mittarisi sanoo?”

”Pakkasta on viisikymmentä ja puoli astetta”, pataljoonan lääkäri vastaa.

Kolmea päivää kukaan ei kestäisi tällaista kylmyyttä, hevosia oli jo menehtynyt.

Pitkä, vaarallinen ja hyytävä matka takaisin omien puolelle alkaa.

 

Pienoiselämäkerta

 

© Robert Brantberg 2013

 

 

 

Etusivu

Romaanit

Mannerheim

Elämäkerrat

Pienoiselämäkerrat

 

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivun alkuun