Etusivu

Romaanit

Mannerheim

Elämäkerrat

Pienoiselämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

Verner Lehtimäki

Puna-armeijan ilmavoimien upseeri

Verner Lehtimäki 1890−1938

Robert Brantberg

 

Rykmentinkomentaja

Verner Lehtimäki

 

Punapäällikkö ja vakooja

Tampereella taistellaan keskiviikkona huhtikuun 3. päivänä vuonna 1918. Valkoiset ovat pommittaneet Tammelan maan tasalle ja etenevät iltapäivällä kohti Tammerkosken siltoja. Punaiset ovat jättämässä asemansa.

Paikalle saapuu harmaa pikkuauto, jonka nokassa liehuu punalippu. Ulos nousee kookas 30-vuotias mies. Hän sieppaa sotilaalta kiväärin, jolla osoittaa pelkureita. ”Takaisin linjaan!”

Tunnelma on kireä. ”Mene itse!” eräs mies huutaa. ”Ei siellä helppoa ole!”

Tuore ylipäällikkö nousee autoonsa, joka ajaa luotisateessa yli sillan ja jatkaa Hämeenkatua kohti rautatieasemaa. Auto pysähtyy ja kääntyy. Kuljettaja ajaa kovaa vauhtia takaisin.

Ylipäällikkö on nähnyt, minkä oli halunnut ja tehnyt minkä oli pitänyt. Joukot pysyvät linjoissa. Toistaiseksi.

”Auto oli täynnä reikiä kuin reikänauha”, eräs sotakirjeenvaihtaja kirjoitti.

 

Punaiset olivat jo hävinneet taistelun Tampereesta, koska etelästä tulossa olevat Eino Rahjan apujoukot eivät päässeet murtautumaan linjojen läpi. Ennen lähtöään kaupungista punaisten johto tyhjensi pankkien kassaholvit. Seteleiden lisäksi holveista löytyi kultaharkkoja.

Ylipäällikkö Verner Lehtimäki laskeutui lauantain vastaisena yönä hevosensa selässä Näsijärven jäälle satulalaukut täynnä kultaa. Mukanaan hänellä oli erään tiedon mukaan jopa seitsemänsataa miestä sekä rakastettunsa Martta Autio. He pääsivät Hämeenkyrön kautta Toijalaan.

Verner ja Martta kävivät Turussa hyvästelemässä Vernerin vanhemmat. Martta jatkoi suoraan Pietariin, mutta Verner laskeutui pakolaisjunasta jatkaakseen taistelua. Viipurissa hänet valittiin Karjalan rintaman päälliköksi. Kultaharkot Verner luovutti kansanvaltuuskunnan puheenjohtaja Kullervo Mannerille Pietariin vietäviksi.

Viipuri antautui maanantaina huhtikuun 29. päivänä. Sisällissota oli käytännössä päättynyt. Verner onnistui pakenemaan Pietariin, jossa hän jälleen kohtasi Martan.

TURUSTA TEKSASIIN

Verner Albinus Lehtimäki syntyi sunnuntaina kesäkuun 8. päivänä vuonna 1890 Vahdon pitäjässä Turun lähellä. Hänen vanhempansa olivat torppari ja kirvesmies Wilhelm Lehtimäki sekä Lavamäen kartanontytär Johanna Emilia o.s. Åkerman. Perheeseen syntyi kolmetoista lasta, josta seitsemän kuoli pienenä. Verner oli eloon jääneestä kolmesta pojasta keskimmäinen. Isoveli Konradista tuli lehtimies ja kansanedustaja.

Isä Ville oli ahkera, mutta viinaan menevä työmies, joka vuonna 1892 tuomittiin tappelusta kahdeksi vuodeksi vankilaan. Kyseessä oli epäsäätyisestä avioliitosta kateellisten kylänmiesten provokaatio. Vankilatuomiosta koitui perheelle taloudellinen perikato. Lapset joutuivat koulussa kärsimään isänsä tuomiosta.

Vapauduttuaan Ville Lehtimäki muutti perheineen Maarian pitäjän Raunistulaan. Perheessä luettiin kirjallisuutta sekä laulettiin ja soitettiin. Pojat harrastivat hiihdon, painin, nyrkkeilyn ja painonnoston lisäksi kilpapyöräilyä, miekkailua ja ammuntaa.

Verner pestautui 1910-luvun alussa merimieheksi ja päätyi Amerikkaan. Hän työskenteli aluksen päällikkönä Mississippi-joella. Myöhemmin hän toimi teurastajana Chicagossa sekä työskenteli lehmipoikana Texasin ja Uuden Meksikon karjatiloilla. Hän oppi ratsastamisen lisäksi sujuvaa englantia.

Verner palasi Suomeen vuosikymmenen puolivälissä konemonttöörinä. Hän ryhtyi ajamaan taksia Turussa. Kun vuoden 1917 helmikuun vallankumous puhkesi Venäjällä, Verner oli Pietarissa Vauxhall-autoliikkeen palveluksessa Nevski prospektilla. Vallankumouksen aikana hän kuljetti punaisten ambulanssia. Kerran kyydissä oli vaikeasti haavoittunut kasakka.

”Sinä se oikea kasakka olet!” mies sanoi Vernerille ja luovutti tälle miekkansa. ”Tätä en enää tarvitse.”

Verner ilmoittautui Pietarissa myös laivaston lentosotakouluun, mutta palasi Turkuun, kun Vauxhall vallankumouksen seurauksena lopetti toimintansa Venäjällä..

Tilanne kärjistyi Suomessa. Verner liittyi veljiensä tavoin punaisiin, joiden yhteiskunnalliset tavoitteet parhaiten vastasivat veljesten näkemyksiä. Verner valittiin Turun punakaartin ratsuosaston päälliköksi.

Marraskuun suurlakon aikana Verner takavarikoi osastolleen hevoset. Itselleen hän otti paroni Rabbe Wreden vikurin Arab-nimisen oriin. Näky oli uljas: Kookas leveäharteinen mies miekkoineen komean mustan oriin selässä. Lakon aikana Verner kierteli 20-henkisen ratsuosastonsa kanssa takavarikoimassa elintarvikkeita maataloista kuittia vastaan.

TAMPEREEN YLIPÄÄLLIKKÖ

Turun tehtaiden pillit ryhtyivät soimaan sunnuntai-iltana 27. päivänä tammikuuta vuonna 1918 puolelta öin, vallankumous oli alkanut. Punakaarti otti vallan kaupungissa. Turun valkoiset pakenivat Uuteenkaupunkiin. Vernerin osasto taisteli sodan alussa Uudessakaupungissa, josta se siirtyi Tampereelle helmikuun alussa.

Tampereella Verner rakastui Juupajoen naiskaartin päällikköön Martta Autioon, suurtilan omistajan tyttäreen. Martta oli vakaumuksellinen tyttö, joka harmaassa sotilaspuvussaan sekä miekkoineen ja kivääreineen teki tiedusteluretkiä linjojen takana.

Vernerin osasto oli kasvanut sadankahdenkymmenen miehen eskadroonaksi. Verner toimi Vilppulan ja Väärinmajan rintamilla. Ankarien taistelujen jälkeen ylipäällikkö Hugo Salmela määräsi eskadroonan lepoon ja täydennykseen. Verner jäi Väärinmajan rintamakomentajaksi ja hänen nuorempi veljensä Jalmar peri ratsuosaston päällikkyyden.

Verner nimitettiin maaliskuun puolivälissä pohjoisen rintaman päälliköksi. Hänen tehtävänään oli kurittomien joukkojen vetäminen Tampereelle, jossa voimat piti ryhmittää uudelleen. Vetäytyminen onnistui siitä huolimatta, että valkoisten ylipäällikkö Gustaf Mannerheim oli suunnitellut punaisten saartamisen Orivedellä.

Todellinen sota alkoi Messukylässä. Verner toimi Salmelan läheisimpänä alaisena maaliskuun 21. päivästä lähtien. ”Onneksi olkoon toveri Lehtimäki”, Yrjö Sirola sanoi punaisten esikunnassa Teknillisessä opistossa. ”Olemme juuri valinneet sinut Tampereen puolustuksen johtajaksi.”

”Olisi parempi kysyä, millaisista kukista minä pidän”, Lehtimäki vastasi.

Sirola ja hänen seurassaan ollut Eino Rahja katsoivat ihmeissään Lehtimäkeä. ”Miten niin? Mitä sinä tarkoitat?”

”Että osaatte tuoda haudalle oikeat kukat.”

Kiirastorstaina 28. päivänä maaliskuuta punaisten esikunnassa tapahtui voimakas räjähdys. Ylipäällikkö Hugo Salmela haavoittui kuolettavasti. Verner Lehtimäki otti esikunnassa komennon ja hänet valittiin uudeksi ylipäälliköksi. Hän siirsi esikunnan Pohjoispankin taloon Kauppakadulle.

Tampereen taistelujen loppuvaiheessa Verner ja Martta onnistuivat murtautumaan ulos kaupungista. Pariskunta päätyi eri teitä Pietariin.

MUURMANNISTA NEW YORKIIN

Bolševikkien puheenjohtaja Vladimir Lenin lähetti elokuussa Lehtimäen Muurmannin legioonaan Vienanmeren rannalle. Hänen tehtävänään oli vetää legioonan suomalainen pataljoona liittoutuneiden rintamalinjan läpi bolševikkien puolelle. Mukaansa Verner otti Martan. Verner nousi suomalaisen legioonan johtajaksi ja hänet ylennettiin Englannin armeijan everstiksi.

Lehtimäen yritys epäonnistui, koska hänet kavallettiin englantilaisille vuoden 1919 keväällä. Hän ja Martta onnistuivat pakenemaan bolševikkien puolelle vapun tienoilla ja he olivat Pietarissa toukokuun alussa.

Lehtimäki komennettiin Kansainväliseen sotakouluun ja Martta sai töitä konekirjoittajattarena. Verner ja Jalmar koulutettiin laivaston taistelulentäjiksi ja määrättiin Oranienbaumin lentotukikohtaan. Verner lähetti turvallisuussyistä Martan takaisin Suomeen.

Veljekset osallistuivat syksyllä taisteluihin kenraali Nikolai Judenitšin valkoisia joukkoja vastaan Pietarin porteilla sekä Kronstadtin kapinan kukistamiseen vuoden 1921 maaliskuussa. Veljekset ylennettiin rykmentinkomentajan eli everstin arvoon.

Martta oli Suomessa joutunut Etsivän keskuspoliisin huostaan. Pietarissa Verner ihastui hotelli Astoriassa esiintyneeseen sveitsiläiseen laulajattareen Lilly Leemaniin, jonka kanssa hän vuoden 1922 helmikuussa sai pojan, Einon.

Punalaivasto lähetti Vernerin ja Jalmarin vuoden 1923 syksyllä Kiinan kautta Yhdysvaltoihin tiedustelutehtäviin. Matkalla olivat mukana myös Lilly ja pikku Eino. Verner ja Lilly menivät naimisiin Shanghaissa lauantaina marraskuun 17. päivänä.

Yhdysvalloissa Verner Lehtimäen perhe asui San Franciscossa, Chicagossa ja New Yorkissa. Verner valmistui lentokoneinsinööriksi ja yleni lento-oppilaitoksen opettajaksi sekä koelentäjäksi. Hänellä oli oma auto ja yksityislentokone. Lehtimäen veljekset perustivat lentoyrityksen New Yorkin kentälle.

TAKAISIN VENÄJÄLLE

Amerikansuomalaiset muuttivat joukoittain Neuvosto-Karjalaan 1930-luvun alun laman aikana. Lehtimäen veljekset halusivat luoda Karjalan tasavaltaan lentoreittiverkoston. He neuvottelivat valmistajien kanssa lentokoneiden, moottoreiden ja muiden koneenosien ostosta. Myös lentokonetehtaan laitteista keskusteltiin. Laman vuoksi kaikkea oli saatavissa.

Rahoitus järjestyi ja Neuvostoliittoon laivattiin parikymmentä lentokonetta sekä lentokonetehtaan kalusto. Verner Lehtimäki lähti New Yorkista S/S Drottningholmilla Göteborgin, Tukholman ja Pietarin kautta Petroskoihin. Mukaansa Lehtimäki otti seitsemäntoista parhaaksi arvioimaansa suomalaislentäjää. Lehtimäki oli perillä vuoden 1932 helmikuussa ja lentokoneet osineen toukokuussa.

Lentäjille luvattiin Äänisen rannalta ihanteellinen paikka lentokonetehtaalle ja lentosatamalle. Viranomaiset peruivat kuitenkin lupauksensa ja osoittivat uuden paikan, joka oli soveltumaton lentotoiminnalle.

”Näissä oloissa lentokonetehtaasta ei tule mitään”, Verner sanoi veljelleen. ”En ole enää mukana.”

Jalmar otti vastuun hankkeesta. Suomalaiset ehtivät koota yhden koneen, joka sai puna-armeijan asiantuntijoilta kiitosta. Mutta ilmapiiri muuttui ja koneella kiellettiin jyrkästi lentämästä.

Vuoden 1933 talvella viranomaiset antoivat luvan tehtaan rakentamiseksi Leningradiin. Tehdaskalusto ja koneenosat pakattiin rautatievaunuihin, mutta hanke peruttiin jälleen. Kesällä kalusto, osat sekä valmiiksi koottu lentokone päätettiin luovuttaa puna-armeijalle.

Jalmar Lehtimäki kuoli vatsasyöpäleikkaukseen Botkinin sairaalassa Moskovassa vuoden 1934 helmikuussa.

Verner muutti Leningradiin. Hän toimi lentokonetehtaan vanhempana insinöörinä. Ammatissaan hän pääsi hyödyntämään Amerikassa hankittuja tietoja. Verner osti perheelleen asunnon keskeltä kaupunkia Fontankalta. Perhe eli hienoa elämää, he seurustelivat korkeimmissa neuvostopiireissä.

Verner oli säilyttänyt Suomen kansalaisuuden. Vuoden 1935 syksyllä Suomen viranomaiset kieltäytyivät uudistamasta hänen passiaan ja totesivat, että hän oli menettänyt Suomen kansalaisuuden.  Myös Lillyltä evättiin Suomen kansalaisuus. Vernerille myönnettiin Neuvostoliiton kansalaisuus vuonna 1937.

Erään tiedon mukaan Verner Lehtimäki olisi ylennyt kenraaliksi. Vuoden 1937 lopussa otetussa valokuvassa näkyy epäselvä suurehko kangastähti, joka merkitsee kenraalitason sotilasarvoa.

SYYTE VAKOILUSTA

Perjantai-iltana tammikuun 21. päivänä 1938 Lehtimäen perhe oli lopettamassa päivällistään, kun huoneiston ovea jyskytettiin. Verner pantiin käsirautoihin ja huoneisto pengottiin perusteellisesti. NKVD:n mukaan Verner oli ulkomaisen tiedustelun vakooja, joka keräsi salaisia sotilastietoja. Hän olisi siis ollut kaksoisagentti. Ilmianto oli tullut suomalaisten piiristä. NKVD väitti, että Verner olisi Amerikassa ollut yhteydessä vastavallankumoukselliseen Oskari Tokoihin.

Lehtimäkeä kuulusteltiin seuraavan viikon tiistaina ja keskiviikkona. Verner myönsi olleensa yhteydessä Tokoihin, mutta kiisti vakoilusyytteet. Hänet tuomittiin virkamiespäätöksellä kuolemaan maaliskuun 30. päivänä. NKVD teloitti 47-vuotiaan Verner Lehtimäen niskalaukauksella tiistaiaamuna 5. päivänä huhtikuuta vuonna 1938.

Perhe ei tiennyt Lehtimäen kohtalosta mitään ennen 1950-luvun puoliväliä. Lillyn pyynnöstä Verner Lehtimäki rehabilitoitiin syyttömänä vuonna 1957.

 

Kirjallisuutta: Kimmo Lehtimäki: Verner Lehtimäki − Punapäällikkö, Revontuli 2005.

 

Teksti: Robert Brantberg 2005, 2009

 

 

Etusivu

Romaanit

Mannerheim

Elämäkerrat

Pienoiselämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivun alkuun