Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

Sivukartta

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

Robert Brantberg

Marskin armeija

talvisodassa

 

Sotamarsalkka Gustaf Mannerheim 1936.

 

 

 

 

 

442 sivua

Bookwell Oy

Porvoo 2015

Readme.fi

 

Suomen talvisota oli kansainvälisestikin katsottuna suuri sankaritarina, jossa pieni valtio piti puolensa suurvallan häikäilemättömän hyökkäyksen edessä. Tässä kirjassa kerrotaan ylipäällikkö Gustaf Mannerheimin talvisodan sankareista. Rintamatapahtumat kuvataan sekä komentajan että tavallisen rivimiehen näkökulmasta.

Sodan 1939–1940 taistelujen lisäksi piirretään jokaisesta taistelijasta henkilökuva. Keitä he olivat, mikä oli heidän koulutuksensa, mitä he tekivät vuoden 1918 sisällissodassa sekä vuosien 1941–1945 jatko- ja Lapin sodassa.

Suomen itsenäisyys oli näiden miesten käsissä. He selvisivät vaikeasta tehtävästään kunnialla. He taistelivat henkensä kaupalla, eräät haavoittuivat moneen kertaan. Osalle heistä ehdotettiin Mannerheim-ristiä jo talvisodassa. Niitä ei kuitenkaan koskaan myönnetty. Monet heistä nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi jatkosodan saavutuksista.

Marskin armeija talvisodassa on Robert Brantbergin kuudes Mannerheim-aiheinen kirja.

 

Luku kirjasta:

Ylipäällikkö Gustaf Mannerheim

 

Torstaiaamu valkeni suomen pääkaupungissa puolipilvisenä. Sää oli hieman pakkasen puolella ja ihmiset odottivat lumen tuloa. Lapset kiiruhtivat kouluihin, jotka oli avattu uudestaan edellisellä viikolla. Tehtailla, toimistoissa ja kaupoissa aikuiset pohtivat sodan uhkaa.

Kaivopuiston aamu oli rauhallinen, kunnes sotamarsalkan puhelin hälytti. Mannerheimille ilmoitettiin, että venäläiset joukot olivat tykistö-valmistelun jälkeen ylittäneet rajan Karjalankannaksella kaikkien teiden suunnissa.

Sisäministeri, jonka alaisuudessa rajavartiojoukot ovat, soitti pääministerille. ”Sota on syttynyt. Hallituksen on kokoonnuttava välittömästi.”

”Tarkoitatko, että jo ennen virka-ajan alkua?”

”Juuri sitä minä tarkoitan.”

 

Marsalkan musta puhelin soi kohta uudestaan. Hänelle ilmoitettiin, että useita Suomen kaupunkeja oli pommitettu. Ilmahyökkäys Viipuriin oli vaatinut ainakin yhdeksän kuolonuhria.

Helsingissä pommitettiin Malmin lentokenttä hieman kelo yhdeksän jälkeen huonolla menestyksellä. Pommikoneet pudottivat lentolehtisiä pääkaupunkiin.

Seuraava pommitusaalto tuli kello puoli yhdentoista aikaan. Ilmatorjunta pudotti yhden SB-2 -koneen, jonka jälkeen koneet hajaantuivat, jonka jälkeen koneet hajaantuivat. Pommit putosivat Santahaminan merilentoaseman alueelle aiheuttamatta vahinkoa.

Oli marraskuun 30. päivä vuonna 1939.

 

72-vuotias marsalkka Gustaf Mannerheim oli viimeksi kuluneiden viikkojen aikana tuntenut itsensä väsyneeksi ja vanhaksi mieheksi. Nyt hän piristyneenä luonnosteli mielessään ensimmäistä sotapäiväkäskyä. Aloitus tuli kuin itsestään. ”Suomen uljaat sotilaat! Te tunnette minut ja minä tunnen teidät.”

Marsalkka oli kolme päivää aikaisemmin ilmoittanut presidentti Kyösti Kalliolle eroavansa puolustusneuvoston puheenjohtajan tehtävästä määrärahojen riittämättömyyden vuoksi. Muitakin erimielisyyksiä oli ollut, koska valtionjohto ei uskonut sodan syttyvän. Nyt marsalkka kiiruhti yleisesikuntaan kuullakseen tuoreimmat raportit.

Mannerheim jatkoi presidentin linnaan, jossa odotti rauhallinen, mutta totinen valtion päämies. ”Ilmoittaudun paljon puhuttuun ylipäällikön tehtävään”, marsalkka sanoi. ”Edellyttäen, että presidentti ja hallitus katsovat tarvitsevansa palveluksiani.”

”Kiitän marsalkkaa”, presidentti Kallio vastasi. ”Pyydän teitä ottamaan tehtävän vastaan.”

Asia oli sovittu.

 

Presidentti julisti Suomen tasavallan sotatilaan kello puoli kaksi iltapäivällä. Edellisestä sodasta oli parikymmentä vuotta. Silloin oli riisuttava venäläiset aseista ja palautettava rauha maahan.

Neuvostoliiton ilmavoimien yhdeksän lentokoneen eskaaderi nousi ilmaan virolaiselta lentokentältä. Suomenlahden yllä olevien pilvien vuoksi Helsingin ilmavalvonta ei huomannut lähestyvää uhkaa, ennen kuin oli liian myöhäistä.

Punatähtiset pommikoneet laskeutuivat alemmaksi ja pudottivat hieman kello kahden jälkeen iltapäivällä pomminsa Hietalahden satama-alueelle sekä keskellä kaupunkia sijaitsevan rautatieaseman seudulle. Räjähdysten jälkeen sireenit alkoivat ulvoa ja harvalukuiset ilmatorjuntapatterit heräsivät eloon.

Tulipaloja syttyi eri puolilla kaupunkia, koska venäläiset käyttivät palopommeja. Lentokoneet ampuivat konekivääreillä kaduilla juoksevia ihmisiä. Juuri samoin, kuin Espanjan sisällissodassa oli harjoiteltu.

Helsingissä sai kahden päivän aikana surmansa yhdeksänkymmentäyksi henkilöä. Haavoittuneita oli lähes kaksi ja puolisataa. Teknillinen korkeakoulu ja monet muut rakennukset tuhoutuivat. Ylipäällikkö kävi Suomen punaisen ristin sotasairaalassa katsomassa haavoittuneita.

 

Eduskunta matkusti pommitusuhan vuoksi linja-autoilla Vallilan työväentalolle Itä-Helsinkiin. Eduskuntatalon kupolikattoista istuntosalia ei saatu pimennetyksi ja pienikin palo-pommi olisi tullut katon läpi. Työväentalon valinta oli samalla viesti vasemmistolaiselle työväestölle.

Kello kahdeksan illalla hallitus esitti eduskunnalle tiedonannon Neuvostoliiton hyökkäyksen johdosta. Eduskunta asettui yksimielisesti hallituksen taakse. Tämän jälkeen pääministeri A.K. Cajander jätti hallituksensa eronpyynnön.

”Hänen olisi pitänyt tehdä se jo syyskuun ensimmäisenä päivänä”, tuore ylipäällikkö Gustaf Mannerheim sanoi.

Eduskunta päätti matkustaa jo samana yönä rautatieasemalta erikoisjunalla tarkemmin ilmoitettavaan paikkaan. Puhemiesneuvosto oli Etelä-Pohjanmaan kannalla. Lapua ei tullut kyseeseen, koska siellä on patruunatehdas. Kauhavalla oli lentokenttä ja Kurikassa tärkeitä tehtaita. Tarkemmin ilmoitettava paikka osoittautui Kauhajoeksi, jonka presidentti määräsi eduskunnan kokoontumispaikaksi.

 

Myös runsaasti siviilejä lähti Helsingistä evakkoon. Rautatieasemalla oli ruuhka, junat täyttyivät. Presidentti muutti linnasta erään edesmenneen kauppaneuvoksen huvilaan kaupungin länsilaidalle Kuusisaareen. Majoitus oli varattu etukäteen.

”Olemme seuranneet pohjoiseen menevillä teillä tuhansien ja taas tuhansien ihmisten loputtoman tuntuista vaellusta jäätävässä tuulessa”, italialainen sotakirjeenvaihtaja Indro Montanelli kirjoitti Corriere della Seraan. ”Näky oli apea ja masentava, mutta ihmiset tuntuivat olevan tilanteen yläpuolella.”

.

Teksti: Robert Brantberg 2015

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

Sivukartta

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

 

hit tracker