Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

Joutua pittaa kansi

Robert Brantberg

 

Joutua pittää

 

Hätälän yrittäjäperheen tarina

 

128 sivua

Kansi ja taitto: Matjas Jumisko

Painotalo Suomenmaa Oulu 2004

ISBN 952-5343-22-7

Kustannus-Puntsi

 

 

 

 

 

Kalakauppaa ja marjamakasiinia

Kun Juho Isohätälä 1930-luvulla muutti perheineen Haukiputaan Kellosta Ouluun, kaupungissa oli parikymmentätuhatta asukasta. Juho perusti toiminimen ja ryhtyi vaimonsa kanssa myymään kalaa ja marjaa Oulun torilla.

Kirja kertoo sanoin ja kuvin kalan ja marjan kaupasta kahdeksan vuosikymmenen ja kolmen sukupolven aikana. Se on menestystarina torikauppiaista, joista kovan työn ansiosta tuli kivijalkayrittäjiä.

Suvun tunnuslauseena on Joutua pittää. Kiirettä on pitänyt.

Tänään Hätälä Oy on Pohjois-Suomen merkittävin kalaliike, jolla on maan nykyaikaisin kalanjalostustehdas Oulun Kaakkurissa. Yhtiö toimittaa koti- ja ulkomaista kalaa tukkuliikkeille, kaupoille ja suurkuluttajille.

KasvisHovi Oy puolestaan toimittaa vihanneksia, hedelmiä, valmissalaatteja ja eineksiä suurkeittiöille ja vähittäiskaupoille. Marjakauppaa käydään perinteisellä nimellä Oulun Marjamakasiini.

 

1. luku

Kalakauppiaaksi Ouluun

Kellon kylä sijaitsee Perämeren kalaisalla rannikolla Kiiminkijoen eteläpuolella. Kylällä on pitkät perinteet. Paikalla kalastettiin jo keskiajalla, jolloin kylä kuului Iin pitäjään.

Kalastajat olivat 1300-luvulla lähteneet Varsinais-Suo­mes­ta leveämmän leivän perään. Sata vuotta myöhemmin Kellossa oli jo useita kymmeniä taloja. 1500-luvun lopulla alueelle muutti myös savolaisia, jotka olivat vanhan eli pitkänvihan aikana lähteneet pakoon idästä tullutta vainolaista.

Verkot laskettiin Perämereen lohta pyytämään, kalapadot rakennettiin Kii­minkijokeen. Porukalla käytiin Kainuussa asti hauen verkkopyynnissä, koska kapakalaksi kuivattu hauki säilyi hyvin. Sitä oli myös helppo kuljettaa. Yhdellä venekunnalla saattoi olla matkassaan jopa kolmekymmentä verkkoa.

Kiiminkijoella ja siihen laskevissa pienemmissä joissa pyydettiin syksyllä nahkiaisia potkuverkoilla ja merroilla, eli tiinuilla. Potkuverkosta tehtiin pussi, jolla kalat ja nahkiaiset pyydettiin. Merrat rakennettiin kaksivuotisten pajujen varvuista, nuoremmat eivät kestäneet ja vanhemmat olivat liian paksuja. Sitomiseen käytettiin maasta kaivettuja männyn juuria.

Nahkiaiset olivat herrojen herkkua; niitä vietiin kuivattuina, savustettuina tai paahdettuina ja etikkaan säilöttyinä puuastioissa Tukholmaan asti. Osa kala- ja nahkiaissaaliista meni veroina kruunulle.

Seutu vaurastuu

Perämeren rannikon seutu vaurastui ja väki lisääntyi. Vuoden 1764 loppiaisena vihittiin käyttöön Kellon naapurikylän Haukiputaan kirkko, joka ajan tavan mukaan sai nimekseen Ulrika Ruotsin edesmenneen kuningattaren mukaan. Pyhätön oli koristellut kuuluisa oululainen kirkkomaalari Mikael Toppelius.

Ruotsiin kuuluva Suomi joutui sodan seurauksena Venäjälle vuonna 1809. Suomesta tuli autonominen suurruhtinaskunta, jonka hallitsijana oli tsaari Aleksanteri I. Seurasi nousukausi ja myös Haukipudas teollistui. Asemakylälle Kiiminkijoen varteen, nykyisen Pohjola-opiston paikalle, rakennettiin vuonna 1863 vesivoimalla toimiva suursaha, Maunun saha. Päivittäin sahattiin noin kuusikymmentä tukkia. Lautatavara laivattiin maailmalle Siikasaaresta.

Saman vuoden kesäkuun 11. päivänä Haukiputaan Kellon kylässä Isohätälän taloon syntyi poika Juho Henrik, jota Heikiksi sanottiin. Maatila oli Kellon vanhoja tiloja ja nimensä mukaan iso.

Vuonna 1866 perustettiin Haukiputaan kunta, johon myös Kellon kylä kuului. Maunun saha muutettiin höyrysahaksi vuonna 1882 ja sahalla oli töissä parhaimmillaan seitsemänkymmentä henkeä. Sahan alueella oli suuri puisto, tanssilava, pelihuoneet, keilarata ja krokettikenttä.

Heikki Isohätälä avioitui kahdeksan vuotta nuoremman Maria Kaisa o.s. Perätalon kanssa. Pariskunnalle syntyi huhtikuun 7. päivänä vuonna 1905 esikoispoika, jonka nimeksi tuli isänsä mukaan Juho Henrik. Myöhemmin perheeseen syntyivät Väinö, Esko sekä Aune.

Suomen suurruhtinaskunta itsenäistyi vuonna 1917. Alkoi verinen sisällissota; valkoiset joukot riisuivat kenraali Gustaf Mannerheimin johdolla venäläiset aseista ja kukistivat saksalaisten avulla punaiset kapinalliset. Suomessa seurasi rakentamisen aika.

 25-vuotias Juho meni vuonna 1930 naimisiin pari vuotta nuoremman Vendla Katariina o.s. Kontion kanssa. Vendla oli Heleena ja Kalle Pekanpoika Kontion tytär. Juholle ja Vendlalle syntyi poikalapsi torstaina toukokuun 14. päivänä seuraavana vuonna. Pojan nimeksi tuli Olavi Johannes, häntä opittiin sanomaan Olliksi.

Juho ja Vendla tekivät Isohätälässä maatöitä, lisäksi Juho kalasti ja kävi muun muassa nuotan vedossa. Hän teki talvisin hevosella kalanhakureissuja noin pari peninkulmaa Kellon ulkopuolella sijaitsevaan Hailuodon saareen.

Muutto Ouluun

Juho, Vendla ja viisivuotias Olli muuttivat vuonna 1936 Haukiputaalta Oulun kaupunkiin. Juho oli sisareltaan Aunelta ottanut velkaa ja ostanut perheelle mökin Tuiran kaupunginosasta mahtavan Oulujoen pohjoisrannalta.

Kerrotaan, ettei Vendla jaksanut olla ison talon miniänä, vaan oli kopannut Ollin kainaloon ja lähtenyt kaupunkiin kohtaloaan etsimään. Juho oli lähtenyt perään.

Oulu oli 1930-luvun puolivälissä vireä kahdenkymmenentuhannen asukkaan teollisuuskaupunki, jossa työmiehet parhaillaan rakensivat sellutehdasta Oulu-yhtiölle Nuottasaareen. Toppila Oy:n sulfiittisellutehdas oli tuoksunut rahalle jo viisi vuotta. Entinen terva-, laiva- ja nahkakaupunki tarjosi yritteliäälle pariskunnalle hyvät mahdollisuudet elannon hankkimiseen.

 Juho päätti aloittaa toiminnan kalakauppiaana, velaksi ei elettäisi. Kalat tuotiin tutuista paikoista, Hailuodosta ja Kellon Kiviniemen kalarannasta, kesäisin hevoskärryillä ja talvisin reellä. Vendla vei omilla työntökärryillään kalat toripöytään.

Hailuodon kalastajat toivat reellä saaliinsa toripuomille, josta tukkukauppiaat ostivat kalat ja välittivät ne eteenpäin kauppiaille. Mutta Juho hankki itselleen etulyöntiaseman. Hän tunsi kalastajat ja oli tilannut kalansa suoraan Luodosta. Nämä kalat tuotiin Juhon pihalle Tuiraan.

Olli muistaa hyvin luotolaiset nuotanvetäjät.

– He toivat pihaamme talvi-iltaisin ja öisin kalat; silakkaa, kuoretta eli norssia, sekä maivaa, Perämeren muikkua. Miehet olivat kylmissään ja nukkuivat leivinuunin pankolla. Saapasparien määrästä tiesi, kuinka monta miestä siellä oli.

Aamulla Juho punnitsi kalat, jonka jälkeen ne ajettiin Tuiran puolelta torille.

– Hevosilla toivat aina 1950-luvun puoliväliin asti, Olli sanoo. – Sitten Hailuotoon aurattiin jäätie ja Matti Jarva kuljetti sieltä niitä kaloja autollaan.

Kalan ja omenan kauppaa

Oulun maistraatti hyväksyi Juho Isohätälän elinkeinoilmoituksen tiistaina 18. päivänä tammikuuta vuonna 1938. Juho ilmoitti kunnioittaen aikovansa harjoittaa kalan ja omenan kauppaa kauppatorilla käyttäen toiminimeä Juho Hätälän kala- ja ome­nakauppa. Omena täydensi hyvin kalakaupan sesonkivaihteluita.

Olli-poika pantiin opintielle Tuiran kouluun. Hän selvitti kansakoulun ja yritti myös käydä oppikoulua, mutta huonolla menestyksellä, koska hänellä oli lukemis- ja kirjoittamishäiriö. Matematiikassa hän tosin pärjäsi hyvin.

Olli kävi myöhemmin kaksivuotisen kauppakoulun.

Vanhempi Juho Isohätälä kuoli 22. päivänä maaliskuuta vuonna 1938. Nuorempi Juho sekä hänen sisaruksensa Aune ja Esko saivat perintönä 8 000 markkaa kukin, tila oli testamentattu Väinölle.

Väinö jäi tilaa hoitamaan, Aunesta tuli myöhemmin kampaaja ja Eskosta taksiautoilija.

Teksti: Robert Brantberg 2004

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

 

 

free html hit counter